Plitvicei Tavak

Egy nap a természetben, egészség megőrző program.... 2018. május 27.


Horvátország 7 Nemzeti Parkja közül uticélunk a Horvát Karsztvidéken található Plitvicei Nemzeti Park, azon belül a Plitvicei tavak, mely Európa egyik legszebb természeti látványossága. Több mint 200 négyzetkilométeren terül el.
A Mala Kapela és a Plješivica hegyvonulatainak találkozásánál több folyócska fut össze, melyek északról déli irányba robogva egységes tórendszert hoztak létre. A Nemzeti Park tizenhat nagyobb és két kisebb lépcsőzetesen elhelyezkedő tavát 92 vízesés köti össze. Legmagasabban a Proscensko-tavat találjuk, 639 méterrel a tenger szintje felett. Tőle kb. 8 kilométerrel lejjebb az utolsó tó, a Sastavci "csak" 483 méterre van a tengerszint felett. Szintkülönbségük 156 méter. Ezt "győzi le" a sok vízesés, csodálatos látványt nyújtva a látogatóknak. A tórendszer vizét Karszt vidékről a Korana folyó vezeti el.

Két legnagyobb tava a Kozjak és a Prosce, ezek 1000-1500 négyzetméteres vízfelületétől a legapróbb tavacskákig minden méret megtalálható. A hegyvidék domborzatának köszönhetően minden tó más-más magasságban helyezkedik el.
Bármilyen évszakot is válasszunk a kiránduláshoz, mindenképpen különleges élményben lesz részünk. Tavaszi olvadáskor megduzzad a patakok vize, nyáron zöldell a táj, míg ősszel az ezerszínű természet tárul elénk. A tórendszer két részből áll, a felső és alsó csoportból. A dolomitvölgyben fekvő felső tavakat tartják a legszebbnek, míg az alsó tavak kisebbek, vizük sekélyebb.
A legnagyobb tó a Kozjak, ezen hajóval tudunk átkelni. A három kilométer hosszú erdős partok által határolt tó az alsó és felső tavakat köti össze. Sokan a legszebb tónak tartják a Galovac-tavat lépcsős vízeséseivel.
A park bejárásához több útvonal kínálkozik. Fizikai teherviselő képességünktől függően - idegenvezetőnk segítségével - kiválaszthatjuk a számunkra megfelelőt. Netalán útközben úgy érezzük, hogy túlvállaltuk magunkat, a tájékoztató táblák, vagy idegenvezetőnk segítségével több helyen van lehetőség a visszatérő autóbuszokra felszállni.
A belépőjegyet gondosan meg kell őrizni, hiszen ezzel vehetjük igénybe az autóbuszokat, illetve a hajót.

A vízesések sokaságának látványa, annak zaja, valamint a víz több szakadékon keresztül történő zuhanása, folyása, minden látogató számára egyedi felejthetetlen élmény. Zúgókkal, vízesésekkel összekötött tizenhat tó észak-déli irányban, füzérszerűen húzódik a Kapela-hegységben. Több kilométeres, fából készült kis hidacskák teszik lehetővé a tavak közötti sétát és a 190-200 vízesés tapintás közeli élvezetét.
Természet fáradhatatlan alkotó, kétszer ugyan olyannak nem láthatod a nemzeti parkot. A vízből kiváló mész lerakódik, platókat hoz létre, megváltoztatja a folyás szabad útját. Egyedi szépségénél fogva Plitvicei tavakat az UNESCO a Világörökségek sorában jegyzi.
Útközben buszunkból gyönyörködhetünk a vízesések és vízimalmok városában, Slunjban is.

Utazás: autóbusszal.
Szolgáltatás: idegenvezetés.

Részvételi díj: 9.700 Ft/fő (legalább 38 fő ), Előfoglalási kedvezmény március 31-ig 1.000.- Ft/fő, vagy 7 fő együttes jelentkezése esetén a 7. fő ingyenes.

Belépők: kb.110 kuna, gyerek /7-18 év/ 55 kuna.
Indulás: Zalaegerszeg, Kovács Károly tér 05:00 óra
Várható visszaérkezés: 22 óra.
Csatlakozási lehetőség: Bak, Pusztaszentlászló, Letenye..


Az utazásra várjuk az Élhető Jövőért Egyesület tagjait és családját! Éves tagdíjunk 1.200.- Ft/fő.
Részletes programunk a www.eljovo.lapunk.hu web lapon is megtalálható.