Eisriesenwelt-i jégbarlang, ahol a sötétség helyébe a jégkristályok csillogása lép.
Hohen Werfen vára, a Salzach völgyének védőbástyája.

2018. május 21.

A Salzburgtól nem messze található Werfen település, mely világhírnévre tett szert, több "leg..."-el is büszkélkedhet. A legismertebb ezek közül a
Eisriesenwelt-i jégbarlang, amely a világ legnagyobb feltárt és látogatható jégbarlangja.
A barlang szó hallatán sokakban egyből a sötét, nyirkos üregek, szűkös mélyedések képei villannak be, pedig a földalatti világ csodái ennél sokkal változatosabbak. Az évszakhoz igazodóan gleccserek gyomrában, hasadékaiban megbúvó, különleges természeti képződményeket láthatunk, ahol a sötétség helyébe a csillogóan fénylő ragyogás lép. A barlangot kötélpályás, kabinos felvonóval, majd hegyi sétával közelítjük meg. Bejárata 1644 m magasan van a Tennengebirge sziklái között. Werfen főteréről helyi busszal utazunk az 1000 m magasságban levő parkolóba. A Salzach szűk völgyét lezáró hatalmas Werfen-i vár, nem akármilyen fotótémát kínál a buszos utazásunk közben.
A fenti parkolóból két lehetőség van feljutni a barlang bejáratáig. A végig gyalogtúrát csak gyakorlottaknak érdemes bevállalni, a könnyebb út is jó 20 perces séta a felvonó völgyi állomásához. Érdemes tartalékolni az erőt, mert a barlangban is szükség lesz rá. Tehát, miután megérkezünk a felvonó 1586 méter tengerszint feletti magasságban lévő felső állomásához, 20 perces séta következik a barlang bejáratához.
A barlangtúra során majdnem 150 méter szintkülönbséget kell megtenni, meleg ruhával és strapabíró túracipővel érdemes készülni.
A barlangban villanyvilágítás nincs, karbidlámpa és égő magnéziumcsík adja a fényt. A túra mintegy 70-80 perc. A látvány minden képzeletet felülmúló, egy igazi mese-jégbirodalomban járhatunk.

A barlangrendszer 40 km hosszúságban nyúlik a hegy gyomrába és kisebb-nagyobb barlangok labirintusából áll. A gyönyörű képződmények a természet évezredes munkájának a gyümölcse. A keletkezéstörténet szerint a tömör mészkő első rései és hasadékai a hegy kiemelkedésekor, kb. 100 millió évvel ezelőtt alakultak ki, s az évezredek múlása során nagyobbodtak, terjedtek a kémiai reakciók és a víz eróziós hatásának köszönhetően.
A szakemberek fogalmazásában, az Eisresenwelt-i egy dinamikus barlang. Azt jelenti, hogy a folyosók és a rések kapcsolatban vannak az alacsonyabban fekvő bejáratokkal és a magasabban fekvő nyílásokkal, így biztosítva a levegő keringését, mint egy kéményben. A külső hőmérséklettől függően, hogy melegebb vagy hűvösebb van odakint mit a hegy belsejében, a levegő felfelé vagy lefelé cirkulál. Télen, amikor a belső hőmérséklet melegebb, mint kint, akkor a hideg beáramlik és egészen fagypont alá csökkenti a hőmérsékletet a hegy belsejének alsó részein. Tavasszal, amikor az olvadó víz beszivárog a sziklák résein elérve a barlang hidegebb alsó részeit szép lassan gyönyörű jégalakzatokká fagy.
A XIX. század végén a barlangot csak a vadászok és a vadorzók ismerték, egészen 1879-ig, amikor is Anton Posselt, egy salzburgi természettudós feltárta a barlangot. Egy évvel később felfedezéséről a hegymászó magazin cikket közölt. 1920-ban Alexander von Mörk, a Salzburgi régió barlangászainak úttörője Posselt cikke alapján ismét bejárta a jégbarlangot. Az ő expedícióját továbbiak követték, és a természet e feledhetetlen csodájának egyre több látogatója akadt, így 1920-ra megépült egy menedékház - a Forscherhütte és megerősítették az egyszerű mászó útvonalat, hogy megkönnyítsék a barlanghoz való feljutást. 1924-re a barlang jeges része gyalog megközelíthetővé vált, és 1925-ben egy nagyobb menedékház is épült a régi mellett. 25 évig a barlang csak gyalogosan volt megközelíthető, de 1953-ra egy egysávos, burkolat nélküli út is épült. 1955-re egy kabinos felvonót építettek, mely 1084 méterről 1586 méterre repítette fel néhány perc alatt a látogatókat, így megkímélve őket a másfél órás mászástól. Felhasználva ismereteinket, most már irány a barlang, mely kategóriájában - ne feledjük - a világ legnagyobbja.

A túrától és az élményektől kellően elfáradva elhagyjuk a jég birodalmát és a 7 km-re lévő Hohenwerfen vára lesz az úti célunk.

Vár a Salzach-völgy monumentális középkori erődítménye. Háttérben látványos színfalat állnak a Tennengebirge sziklarengetegei, mészkő szirtjei és hegyláncai. Már messziről lebilincselő a vár, szinte meseszerű ebben a környezetben. Hohenwerfen vára nem mindennapi látványt nyújt. Már messziről tekintélyt parancsoló a megjelenése. Ausztria egyik legszebb és legnagyobb, épségben maradt középkori vára. 1077 táján épült a Lueg-hágó biztosítására, 1122-ben bővítették és megerősítették. 1529-1540, majd 1563-1580 között alakították mai formájára. A 900 éves erődítménynek lenyűgöző a védelmi rendszere. Helyi idegenvezetővel látogatható. Több programot is kínál, többek között a nézők felett elrepülő sólyom- és sas röptető bemutatóval, udvari bohócokkal szórakoztatják a vendégeket és számos múzeum is nyitva áll a turisták számára. A vár közelmúlt béli nevezetessége, hogy itt forgatták a Kémek a sasfészekben c. kaland filmet, Clint Eastwood főszereplésével.

Utazás: autóbusszal.
Szolgáltatás: utas kísérés.
Részvételi díj: 11.500.- Ft / minimum 38 fő /,

Előfoglalási Kedvezmény március 31-ig 1.000.- Ft/fő, vagy hét fő együttes foglalása esetén a 7. fő ingyenes.

Belépők: kb. 30 Euró
Indulás: Zalaegerszeg, Kovács Károly tét 04:00 óra
Várható hazaérkezés: 22:00-23:00 óra
Csatlakozási lehetőség:

Az utazásra várjuk az Élhető Jövő Egyesület tagjait és családját! Havi tagdíjunk 100.- Ft/fő.
Részletes programunk a www.eljovo.lapunk.hu web lapon is megtalálható.