Főoldal / Utazási ajánlatok · Utazási kategóriák · Hasznos Információk · Kapcsolat · Galéria · Keresés · Link beküldése · Kép beküldése 2018.08.20
Navigáció
Főoldal / Utazási ajánlatok
Utazási kategóriák
Hasznos Információk
Kapcsolat
Galéria
Keresés
Link beküldése
Kép beküldése
Albánia északi csücskétől a déli végekig......2018. május 11 - 18.
Több napos külföldi utak


Kruja, Szkender bég vára.
Kasztrióta György, ismertebb nevén Szkander bég Albánia történelmének legkiemelkedőbb személyisége, 1443-tól haláláig Albánia fejedelme, az albánok legnagyobb nemzeti hőse. Az általa szervezett fegyveres ellenállás és albán honvédő harc negyed évszázadon át, 1443 és 1468 között feltartóztatta a Nyugat-Balkánon terjeszkedő Oszmán Birodalmat. Hazájában a történelem során egyedülálló módon sikerült megteremtenie az összefogást, de a külső szövetségesek keresésében próbálkozásait nem kísérte szerencse: az európai monarchák és a Pápai Állam jobbára csak ámították, de sohasem biztosítottak hathatós segítséget, sőt, egyesek ellene is fordultak. Szkander bég egyetlen szövetségese Hunyadi János volt, de kettejük vállalkozásait nem kísérte hadi szerencse: az albánok sem az 1444-es várnai csatába, sem az 1448-as második rigómezei csatába nem értek oda időben, amelyek Hunyadi vereségével végződtek. Szkander bég életének és hadi tetteinek krónikája a 15. századi történetíró, Marin Barleti munkájában maradt fenn (Historia de vita et gestis Scanderbegi Epirotarum principis, de emlékezete hazájában mindmáig eleven és töretlen.


Kruja-i bazár. Mint minden tisztességes bazárban, itt is bármi beszerezhető.


Saranda látképe.

Mezopotam kolostora, egy építészeti gyöngyszem.

Enver Hodzsa időszakra emlékeztető bunker, szerte az országban mindenütt megtalálhatók. Mára idegenforgalmi látványossággá szelidűlt. Az erőd előterében a közlekedés - máig elmaradhatatlan - része a szamárfogat.Berat sokablakos házai a folyópart felől nézve. UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította.Újabb építészeti gyöngyszem, Berat vára az egykori kolostorépülettel.Saranda-i strand.
Tiranna-ban a Bashkia mecset. (Nem hivatalos becslések szerint a népesség jelentős része ateista. A népszámlálás adatai alapján a lakosságnak mindössze 40%-a sorolta önmagát bármely felekezetbe: 20%-uk ortodoxnak, 10-10%-uk pedig katolikusnak, illetve muzulmánnak vallotta magát.)

Mecset látogatás alkalmával betartandó muszlim etikett:
Érkezésed időpontját tervezd meg, célszerű a délelőtti órák. Ugyanis a mecset naponta ötször hívja imára a muszlim híveket, először napkeltekor és az utolsó alkonyatkor hangzik el, alkalmanként 90 percre zárul be.
Belépés előtt vedd le a cipődet, ez muzulmán hagyomány.
Ez egy istentiszteleti hely, nyugalommal és méltósággal szemléld. Muzulmán hívek csendben, meghajolva vagy térdepelve imádkoznak. Ne állj az imádkozók elé, kerüld imádságuk feltűnő figyelemmel kísérését. Fotózásnál ne használj vakut.
Hölgy turistáknak célszerű sötét színű fejfedőt (kendőt) viselniök, melynek lényege, hogy takarja a hajat.
Az Ohridi-tó a Balkán-félsziget legöregebb, mintegy 5 millió évvel ezelőtt keletkezett tava. Az átlagosan 155 méter mély tó vizét elsősorban föld alatti források táplálják, s az egyetlen Fekete-Drin vezeti el, ennek következményeként a tó vízkicserélődési ciklusa hetven évre tehető. Források táplálta, szűrt vize kevés mikrobiológiai szennyező- vagy tápanyagot tartalmaz, oxigénben gazdag, s ennek köszönhetően.Az Ohridi-tó északkeleti partján fekvő Ohrid fontos ortodox egyházi központ volt a 10. századtól 1767-ig, fénykorában "szláv Jeruzsálem"-ként emlegették. Pezsgő kulturális élet jellemezte, s ebből a korból napjainkra számos figyelemre méltó, bizánci stílusú templom maradt fenn. Ezek legjelentősebbike az egykori érseki főtemplom, a 11. századi Szent Zsófia-templom.

A róla elnevezett monostor falai közt nyugszik Ohridi Szent kelemen a nyelvtudós, a cirill írás megalkotója. A monostor a legrégibb fennmaradt szláv egyházi építészeti emlék.
Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.

692,270 látogató

Powered by PHP-Fusion copyright © 2003-2006 by Nick Jones.
Released as free software under the terms of the GNU/GPL license.