Főoldal / Utazási ajánlatok · Utazási kategóriák · Hasznos Információk · Kapcsolat · Galéria · Keresés · Link beküldése · Kép beküldése 2018.08.20
Navigáció
Főoldal / Utazási ajánlatok
Utazási kategóriák
Hasznos Információk
Kapcsolat
Galéria
Keresés
Link beküldése
Kép beküldése
Eisriesenwelt jégbarlang Werfen. 2018. május 21.
Egy napos külföldi utak


Eisriesenwelt-i jégbarlang, ahol a sötétség helyébe a jégkristályok csillogása lép.
Hohen Werfen vára, a Salzach völgyének védőbástyája.

2018. május 21.

A Salzburgtól nem messze található Werfen település, mely világhírnévre tett szert, több "leg..."-el is büszkélkedhet. A legismertebb ezek közül a
Eisriesenwelt-i jégbarlang, amely a világ legnagyobb feltárt és látogatható jégbarlangja.
A barlang szó hallatán sokakban egyből a sötét, nyirkos üregek, szűkös mélyedések képei villannak be, pedig a földalatti világ csodái ennél sokkal változatosabbak. Az évszakhoz igazodóan gleccserek gyomrában, hasadékaiban megbúvó, különleges természeti képződményeket láthatunk, ahol a sötétség helyébe a csillogóan fénylő ragyogás lép. A barlangot kötélpályás, kabinos felvonóval, majd hegyi sétával közelítjük meg. Bejárata 1644 m magasan van a Tennengebirge sziklái között. Werfen főteréről helyi busszal utazunk az 1000 m magasságban levő parkolóba. A Salzach szűk völgyét lezáró hatalmas Werfen-i vár, nem akármilyen fotótémát kínál a buszos utazásunk közben.
A fenti parkolóból két lehetőség van feljutni a barlang bejáratáig. A végig gyalogtúrát csak gyakorlottaknak érdemes bevállalni, a könnyebb út is jó 20 perces séta a felvonó völgyi állomásához. Érdemes tartalékolni az erőt, mert a barlangban is szükség lesz rá. Tehát, miután megérkezünk a felvonó 1586 méter tengerszint feletti magasságban lévő felső állomásához, 20 perces séta következik a barlang bejáratához.
A barlangtúra során majdnem 150 méter szintkülönbséget kell megtenni, meleg ruhával és strapabíró túracipővel érdemes készülni.
A barlangban villanyvilágítás nincs, karbidlámpa és égő magnéziumcsík adja a fényt. A túra mintegy 70-80 perc. A látvány minden képzeletet felülmúló, egy igazi mese-jégbirodalomban járhatunk.

A barlangrendszer 40 km hosszúságban nyúlik a hegy gyomrába és kisebb-nagyobb barlangok labirintusából áll. A gyönyörű képződmények a természet évezredes munkájának a gyümölcse. A keletkezéstörténet szerint a tömör mészkő első rései és hasadékai a hegy kiemelkedésekor, kb. 100 millió évvel ezelőtt alakultak ki, s az évezredek múlása során nagyobbodtak, terjedtek a kémiai reakciók és a víz eróziós hatásának köszönhetően.
A szakemberek fogalmazásában, az Eisresenwelt-i egy dinamikus barlang. Azt jelenti, hogy a folyosók és a rések kapcsolatban vannak az alacsonyabban fekvő bejáratokkal és a magasabban fekvő nyílásokkal, így biztosítva a levegő keringését, mint egy kéményben. A külső hőmérséklettől függően, hogy melegebb vagy hűvösebb van odakint mit a hegy belsejében, a levegő felfelé vagy lefelé cirkulál. Télen, amikor a belső hőmérséklet melegebb, mint kint, akkor a hideg beáramlik és egészen fagypont alá csökkenti a hőmérsékletet a hegy belsejének alsó részein. Tavasszal, amikor az olvadó víz beszivárog a sziklák résein elérve a barlang hidegebb alsó részeit szép lassan gyönyörű jégalakzatokká fagy.
A XIX. század végén a barlangot csak a vadászok és a vadorzók ismerték, egészen 1879-ig, amikor is Anton Posselt, egy salzburgi természettudós feltárta a barlangot. Egy évvel később felfedezéséről a hegymászó magazin cikket közölt. 1920-ban Alexander von Mörk, a Salzburgi régió barlangászainak úttörője Posselt cikke alapján ismét bejárta a jégbarlangot. Az ő expedícióját továbbiak követték, és a természet e feledhetetlen csodájának egyre több látogatója akadt, így 1920-ra megépült egy menedékház - a Forscherhütte és megerősítették az egyszerű mászó útvonalat, hogy megkönnyítsék a barlanghoz való feljutást. 1924-re a barlang jeges része gyalog megközelíthetővé vált, és 1925-ben egy nagyobb menedékház is épült a régi mellett. 25 évig a barlang csak gyalogosan volt megközelíthető, de 1953-ra egy egysávos, burkolat nélküli út is épült. 1955-re egy kabinos felvonót építettek, mely 1084 méterről 1586 méterre repítette fel néhány perc alatt a látogatókat, így megkímélve őket a másfél órás mászástól. Felhasználva ismereteinket, most már irány a barlang, mely kategóriájában - ne feledjük - a világ legnagyobbja.

A túrától és az élményektől kellően elfáradva elhagyjuk a jég birodalmát és a 7 km-re lévő Hohenwerfen vára lesz az úti célunk.

Vár a Salzach-völgy monumentális középkori erődítménye. Háttérben látványos színfalat állnak a Tennengebirge sziklarengetegei, mészkő szirtjei és hegyláncai. Már messziről lebilincselő a vár, szinte meseszerű ebben a környezetben. Hohenwerfen vára nem mindennapi látványt nyújt. Már messziről tekintélyt parancsoló a megjelenése. Ausztria egyik legszebb és legnagyobb, épségben maradt középkori vára. 1077 táján épült a Lueg-hágó biztosítására, 1122-ben bővítették és megerősítették. 1529-1540, majd 1563-1580 között alakították mai formájára. A 900 éves erődítménynek lenyűgöző a védelmi rendszere. Helyi idegenvezetővel látogatható. Több programot is kínál, többek között a nézők felett elrepülő sólyom- és sas röptető bemutatóval, udvari bohócokkal szórakoztatják a vendégeket és számos múzeum is nyitva áll a turisták számára. A vár közelmúlt béli nevezetessége, hogy itt forgatták a Kémek a sasfészekben c. kaland filmet, Clint Eastwood főszereplésével.

Utazás: autóbusszal.
Szolgáltatás: utas kísérés.
Részvételi díj: 11.500.- Ft / minimum 38 fő /,

Előfoglalási Kedvezmény március 31-ig 1.000.- Ft/fő, vagy hét fő együttes foglalása esetén a 7. fő ingyenes.

Belépők: kb. 30 Euró
Indulás: Zalaegerszeg, Kovács Károly tét 04:00 óra
Várható hazaérkezés: 22:00-23:00 óra
Csatlakozási lehetőség:

Az utazásra várjuk az Élhető Jövő Egyesület tagjait és családját! Havi tagdíjunk 100.- Ft/fő.
Részletes programunk a www.eljovo.lapunk.hu web lapon is megtalálható.
Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólást csak bejelentkezés után küldhetsz
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.

692,283 látogató

Powered by PHP-Fusion copyright © 2003-2006 by Nick Jones.
Released as free software under the terms of the GNU/GPL license.