Főoldal / Utazási ajánlatok · Utazási kategóriák · Hasznos Információk · Kapcsolat · Galéria · Keresés · Link beküldése · Kép beküldése 2015.04.19
Navigáció
Főoldal / Utazási ajánlatok
Utazási kategóriák
Hasznos Információk
Kapcsolat
Galéria
Keresés
Link beküldése
Kép beküldése
Üdvözlet
Üdvözöljük cégünk honlapján!


Autobuszaink


Szolgáltatásaink
  • Belföldi és nemzetközi autóbuszos személyszállítás, segítünk a tervezésben és megvalósítjuk elgondolásait.
  • Vállaljuk dolgozóinak szállítását, megtervezzük az Ön számára legkedvezőbb menetvonalakat és eljutási időket.
  • Vállaljuk iskolajáratok megtervezését és lebonyolítását.
  • Segítünk megtervezni és lebonyolítjuk munkahelyi közösségek autóbuszos kirándulását.
  • Sportegyesületek, nyugdíjas klubok, zarándok csoportok személyszállítása.
  • Esküvők, családi ünnepségek, baráti összejövetelek személyszállításának lebonyolítása.
  • Autóbuszaink kapacitásának széles skálájával állunk rendelkezésére (20 fős, 30 fős, 47 fős).
  • Kérje részletes árajánlatunkat!
Rólunk
Autóbusz eladás és vásárlás (Buses for sale)

Továbbiakban azokat az utakat ismertetjük, melyeknek személyszállításával cégünket bízták meg.

Látni szeretnéd legfrissebb ajánlatainkat? Jelentkezz be!
Még nincs azonosítód? Regisztrálj a honlapon.
A teljes kínálatunkat csak regisztrált tagjaink láthatják.
UTAZNI JÓ!

"Minden utazás egyszeri és megismételhetetlen. Még ha ugyanoda megy is az ember, és ugyanazokkal találkozik, akkor sem lesz ugyanaz az élmény. Nem érezném ugyanazt.
Számomra ez az utazás lényege. Emberekkel találkozni, megtanulni nemcsak elfogadni egy másik kultúrát, hanem élvezni is; úgy venni részt benne, mintha helybéli lennék, és úgy reagálni mindenféle benyomásra."
Nicholas Sparks

"...Sohasem az a fontos , hogy milyen messze,milyen magasra
ment az ember, s az sem, hogy milyen nehezen-
csakis az, milyen élményeket hozott magával..." Karl Lukan

AKCIÓS HAJÓÚT CSAK 4 NAPIG! Április 13-14-én
Több napos külföldi utak

Figyelem!!!!!
AKCIÓS HAJÓÚT CSAK 4 NAPIG!

Április 13-án és 14-én jelentkezhetsz még!
Ha szeretnél hajós úton részt venni, akkor ezt a pillanatot ragadd meg!!!Földközi-tengeri
Kelet Mediterrán hajóút!

8 nap 7 éjszaka október hónapban!
ÚTVONAL : Velence (Olaszország) - Bari (Olaszország) - Katakolon (Görögország, Olympia ) - Izmir (Törökország) - Isztambul (Törökország) - Dubrovnik (Horvátország) - Velence (Olaszország)

Utazás: Velence kikötőbe és vissza autóbusszal.

Irányár a részvételi díjra: 460 Euró + 30.000.- Ft

A részvételi díj tartalmazza: a kikötőbe történő utazás költségét, kikötői illetéket, idegenvezetést az utazás teljes időtartama alatt, elhelyezést a belsőkabin kategóriában, teljes ellátást, korlátozott italfogyasztást, sport és szórakoztató létesítmények használatát.

A részvételi díj nem tartalmazza: , javasolt borravalót: 8,5 EUR/fő/éj, italok árait, személyre szabott szolgáltatásokat, személyes kiadásokat, wellness-, fitness-létesítmények használatát,

Vízum: Magyar állampolgároknak vízum nem szükséges útlevél szükséges melynek a visszautazás dátumától számítva még 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

A napokban pontosítjuk az árat!!!!!!


Mit kezdjünk a szűk határidővel?
Irodánk megkapta a kedvezményes utazás lehetőségét, a dolog szépséghibája, hogy ilyen rövid idő áll rendelkezésre a csoport összeállításához - megszervezéséhez. Ha kicsúszunk a határidőből a kedvezményt mások használhatják ki, mi erről lemaradunk. Tehát mit kezdjünk a kapott lehetőséggel? Éljünk vele! Ha szeretnél hajós úton részt venni, akkor ezt a pillanatot ragadd meg!!!
Itáliai körutazás, Róma , Nápoly. 2015. április 15-21.
Több napos külföldi utak
Róma - Nápoly

Orvieto-Róma-Vatikán-Tivoli-Nápoly-Pompei-Positano-Amalfi-Capri-Ferrara...2015. április 15 - 21.


1. nap: Indulás a kora hajnali órákban Szlovénián át Olaszországba. A vulkanikus hegyen épült umbriai Orvieto-ba érkezünk, melynek történelmi óvárosa méltán Közép-Itália legszebb települései közé tartozik. Felvonóval jutunk fel a panorámateraszhoz, majd a hangulatos utcácskák, épületek mentén gyalogosan a világhírű XIII. sz-i gótikus katedrálisához, mely a "Bolsena-i csoda" emlékét őrzi Megismerkedünk történetével. Továbbutazás szálláshelyünkre. Vacsora.
2. nap: Buszunkkal a metroállomásig megyünk onnét a Termini főpályaudvarra, ahol kiváltjuk Roma Pass kártyánkat.
Róma, az örök város vár reánk! Az első napon a Santa Maria Maggiore-bazilika, San Pietro in Vincoli, Colosseum, Konstantin-diadalíve, Forum, Capitolium, Romolus és Remus, Aracoeli-templom, Piazza Venezia, Viktor Emmánuel-emlékmű, Traianus-oszlopa, S.Maria sopra Minerva, Elefántos-obeliszk, Pantheon, Piazza Navona, a szökőkutak és festők tere. Szabadidő+meglepetés. Tiberis-folyó, Angyalos-híd, Angyalvár!
3. nap: Vatikán:Vizitáció a varázslatos kincsekkel, kimeríthetetlen művészet-és egyháztörténeti alkotásokkal teli Vatikáni Múzeumban és a Sixtus-i kápolnában.
A Szent Péter-bazilika monumentális méreteivel, óriási lelki értékeivel, teológiai csodáival. Pápai baldachinos oltár. Michelangelo Piétá-jával és kupolájával. Szent XXIII. János pápa és Szent II. János Pál pápa sírjával. Szent Péter szobrával, Urunk színeváltozásának jelenetábrázolásával Altemplom Szent Péter Főapostol sírjával.
Fakultatív program a Kupolába feljutva lélegzetelállító körpanoráma tárul a látogató elé. Belátni szinte egész Rómát és az őt körülvevő 7hegyet!
Séta, fotózás a világ legszebb terén a Bernini kolonádjai és szökőkutak által körülhatárolt Piazza San Pietro-n. Szerencsés esetben Svájci gárdistákat is láthatnak az utasok.
Este a rendkívül népszerű Spanyol-lépcső és Trevi-kút romantikus helyeivel zárjuk tartalmas napunkat.
4. nap: A magyar emlékéről is ismert Lateráni-bazilikához és a Szent Lépcső-höz megyünk majd a másik Főapostol, a megtéréséről és missziós útjairól híres Szent Pál-ról elnevezett öthajós! bazilikának és a lenyűgöző kerengőjének és pálmafás udvarának megtekintése. Búcsú Rómától. A varázslatos szökőkutakkal díszített Tivoli Villa d Este kastélypark következő helyszínünk, mely maradandó élményt nyújt valamennyi látogató számára! Továbbutazás a Nápoly környéki szálláshelyre. Vacsora.
5. nap: Reggeli után buszos városnézés Nápoly-ban kikötő, Tojás-erőd, Castel Nuovo, Palota, Szent Januáriusz-székesegyház. Helyi idegenvezetőnkkel megismerjük a Vezúv menti Pompei-t, ahol az archeológiai kuatatások és feltárások mentén haladunk, majd a Salerno-i öböl és hegyvidék két ékszerdoboz települését, igazi gyögyszemeit Positano-t, Amalfi-t keressük fel. Este visszaérkezés a szálláshelyre. Vacsora.
6. nap: Egy igazi kikapcsolódás és expedíciós út következik! Hajóval utazunk a meseszép Capri-szigetére, amelyet együtt fedezünk fel. Búcsú a Nápolyi-öböltől, visszaút a Róma közeli szálláshelyre.
7. nap: Egész napos utazás. Hazafelé úton rövid látogatás Ferrara óvárosában. Castello Estense, Palazzo Municipale, Cattedrale, Palazzo Arcivescoville épületei. Érkezés az éjszakai órákban.


Utazás: autóbusszal.
Szolgáltatás: idegenvezetés, utas kísérés.
Részvételi díj reggelivel: 127.600.-Ft/fő min. 38 fő 132.650. - Ft/fő min. 36 fő esetén.
Félpanziós felár: 11.200.- Ft/fő
Egyágyas felár: 34.000.- Ft/fő
Belépők:várhatóan 125 Euró + a hajójegy Capriba.
BBP ( Betegség, Baleset, Poggyász) biztosítás: 560.- Ft/fő/nap
Indulás: Zalaegerszeg, Kovács Károly tét 02:30 óra
Várható hazaérkezés: 24:00 óra.
Bajor Kastélyok 2015. április 24-26.
Több napos külföldi utakAndersen meseillusztráció..., vagy valóság?

Schwaz - Isnnbruck - Füssen - Neuschwanstein - Hohenschwangau - Chiemsee - Herreninsel - Fraueninsel
2015. április 24-26.


1. nap: Schwaz ezüstbányájában, bepillanthatunk az ezüst és egyéb ércek kitermelésének rejtelmeibe. Egykor Schwaz volt a világ legnagyobb bányavárosa a világ ezüstkitermelésének 85 % -ával. A látogatás alatt mindent megtudhatunk a középkor legnagyobb bányájáról, a bányászok nehéz életéről, és azokról a nagykereskedő családokról, akik a schwazi ezüsttel befolyásuk alatt tartották az európai politikát és az Újvilág felfedezését.
800 méter mélyen kiszállunk a hegy gyomrában a zakatoló csilléből és a mondákkal övezett schwazi ezüstbánya egyedülálló világába érkezünk. Megcsodáljuk egykor annyira áhított fakóércet és a híres schwazi vízemelőművet, a technika akkori csodáját.

Következő állomásunk Tirol fővárosa Innsbruck. 120000 lakosú tartományi székhely, a Karwendel-hegység tövében. A város két téli olimpiának is otthont adott. Magyar vonatkozása, hogy Jurisics Miklós kőszegi hőstette után haláláig Innsbruck főkapitánya volt.
A város fénykorát I. Miksa császár idején élte, az uralkodó első számú rezidenciája volt. Sétánk során járunk az 1765-ben II. Lipót császár dicsőségére, és I. Ferenc halálára fehér márványból emelt diadalívnél. Megnézzük az Anna-oszlopot, mely a bajor befolyás megszűntét jelképezi. 1703-ban állították, ez a város jelképe. Láthatjuk az 1728-ban barokk stílusban épült Tartományi székházat, stukkó díszes homlokzatával. A Herzog Fridrich-Strasse-n találjuk a gótikus stílusban épült régi városházát és a reneszánsz várostornyot és a leghíresebb épületet, az Arany-tető házat. I. Miksa idejében épült a késő gótikus erkély, a császár innen szemlélte a téren tartott lovagi tornákat és ünnepségeket. A városban sétát követően elfoglaljuk szállásunkat. Jól fog esni a vacsora.

2. nap: Füssen a Lech folyó és a Forggen-tó partján - 800 méteres magasságban - terül el. Adottságai folytán a város a kirándulók és a sportkedvelők paradicsoma. Idegenforgalmi látványosságai közül kiemelkedik a Szent-Magnus által a VIII. században alapított Bencés kolostor, mely 1803-óta városháza, valamint a XIII. században épült Magas Kastély. A kastélyban írta alá Mária Terézia és III. Miksa bajor választófejedelem az osztrák örökösödési háborút lezáró békeszerződést. A kastélyban kapott helyet a Városi Képtár, valamint nevezetességei közé tartozik a lovagterem és a gótikus várkápolna. A Maxsteg hídról szép kilátás nyílik a Lech vízesésére. Sétát követően indulunk a hegyek közé, a 12. századi erődítmény, a Schwanstein romjaira épült Hohenschwangau kastélyhoz. 1829-ben Miksa bajor herceg (később II. Miksa bajor király) úgy döntött, hogy ezen a gyönyörű kilátású helyen kastélyt épít. 1832-ben szerezte meg a terültet, majd egy évvel később kezdték el az építési munkálatokat. Az építkezés 1837-ig tartott Domenico Quaglio főépítész vezetésével. A kastély megtekintése után, rövid sétát követően, Európa talán legkülönlegesebb főúri építményéhez a Neuschwanstein-kastélyához érünk.
Annak ellenére, hogy a kastély a hős lovagkor hangulatát idézi, II. Lajos bajor király nem olyan régen, 1869 és 1886 között építette fel a Pöllat-szakadék magányos szikláján. Az is jellemző a realitások határait feszegető tervekre, hogy nem építész, hanem egy színházi díszlettervező, Christian Jank tervezte, méghozzá a királyt inspiráló Wagner-operák alapján. Valóban, ahogy belépsz a kastély kapuján, lépten-nyomon Wagner-szimbólumokba ütközöl: díszletként elevenedik meg Lohengrin, a Hattyúlovag, a Tannhäuser és a Parsifal operája.
Mondani sem kell, hogy a kastély azok közé a monumentális tervek közé tartozik, amelyek sohasem valósultak meg teljes egészében. Az ötemeletes palotában 360 szoba található, melyekből Lajos halála előtt mindössze 14 készült el. Az építményen nem csak a román kori építészet, hanem a mór, a gótikus, a barokk és a bizánci stílus jegyei keverednek.
A historikus elképzeléseken nyugvó tervek sem zárták ki, hogy a 19. század modern technológiái is beköltözzenek a falak közé. A kastély díszletei mögött beépített gépészet megmutatja, hogy II. Lajos nemcsak a művészetek, hanem a modern találmányok patrónusa is volt. A palotát a legkorszerűbb fűtési rendszerrel szerelték fel. A konyha tűzhelyeiből távozó forró levegőt a többi helyiség fűtésére használták fel, a hattyú alakú csapokból hideg és meleg víz is folyt, és a vízöblítéses WC-ről sem feledkeztek meg.
Neuschwanstein ráadásul azon kastélyok közé tartozik, ahol a központi lépcsőházba érkező vendég a lift mellett is dönthetett.
A ma is kedvenc fotózó helynek számító Mária hídról sem szabad megfeledkeznünk: a 93 méter magasban ívelő híd készítésekor, az 1860-as években technológiai mesterműnek számított. A kastélyban tett sétát követően visszatérünk szállásunkra.

3. nap: Első állomásunk fele kellemes hajóútnak nézünk elébe a Chiemsee (tó) egyik szigetére a Herrenchiemsee-re tartunk ( Herreninsel, vagyis az Urak szigete). Nincs állandó lakossága. III.Tassilo bajor herceg 765-ben épített egy bencés kolostort. 1803-ban a kolostor épületét kastéllyá építették át, ezt ma régi herrenchiemsee-i kastély (Altes Schloss Herrenchiemsee) néven ismerjük. 1878 és 1886 között II. Lajos király megvásárolta a szigetet és versailles-i mintára felépíttette saját mesekastélyát az új Herrenchiemsee-i kastélyt (Neues Schloss Herrenchiemsee). Sajnos közben elfogyott a pénze, és így sosem lett teljesen befejezve. Tükörterme és a királyi hálószoba is megpróbál túltenni a versailles-i mintán. Az épületben Richard Wagner számára önálló rezidenciát különítettek el. A kastély körül francia park található.
Ismét hajózunk, célunk a Fraueninsel. Autómentes sziget, állandó lakossága kb. 300 fő. Már a kora középkorban lakott volt. 782-ben III. Tasilo bajor herceg kolostort alapított Frauenwörth néven, a Szent Benedek-rendi apácák számára. 1728 és 1732 között ujjá építették. 2007-ben 30 apáca élt falai között. A szigeten tett sétát követően indulunk haza.

Utazás: kényelmes autóbusszal.
Részvételi díj: 45.950.- Ft/fő / minimum 38 fő /, 57.400.- Ft/fő / minimum 26 fő /.
Ellátás: reggeli,, félpanziós felár 8000.- Ft.
Egyágyas felár: 7.800.- Ft/fő
Belépők: várhatóan 16 Euró a bánya, kastélyok 28 Euró.
Szolgáltatás: idegenvezetés, utaskísérés.
Indulás: 4 óra Zalaegerszeg Kovács Károly tér.
Csatlakozási lehetőség:
BBP biztosítás (Betegség, baleset, poggyász): 560 Ft/fő/nap
A részvételi díj tartalmazza a stornó biztosítást , nem tartalmazza a B.B.P. biztosítást és a belépők árát.
Ópusztaszer Szeged, Szabadka. 2015. május 1-2.
Egy napos külföldi utak
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark - Szeged városa - Szabadka.
2015. május 1-2.

1. nap:
Utunk első állomása Ópusztaszer.
A település Magyarország leglátogatottabb múzeumi kiállítóhelyéről, a honfoglaló magyarok tiszteletére kialakított Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkról nevezetes, ahol a 3. évezred generációi megismerhetik az elmúlt ezer esztendő magyarságának történeti, művészeti értékeit, az alföldi táj sajátos kultúráját! A park egyik különlegessége A magyarok bejövetele című 1800 négyzetméteres festmény, a Feszty-körkép. A történelmi emlékpark építészeti emlékei a honfoglaló ősök életmódját idézik. Az Emlékparkban tett sétánk után Szegedre folytatjuk az utunkat.
Szegeddel, Csongrád megye székhelyével, ismerkedünk . A város jelentős kulturális és tudományos központ. Építészeti műemlékei, egyházi emlékei, múzeumai nagyszámú turistát vonzanak.

A város páratlan élményt nyújt minden látogató vendég számára. Nevezetességei - mint például a Fogadalmi templom, a Zsinagóga, a Hősök kapuja, a Móra Ferenc Múzeum - olyan egyedi karaktert adnak a városnak, hogy túlzás nélkül állítható: Szeged az Alföld gyöngyszeme. A Klauzál téren megpihenve élvezhetjük a híres Virág cukrászda finom süteményeit és fagylaltjait. Szeged nem csak történeleméről, paprikájáról, szalámijáról hanem szép lányairól is híres. A városban működő Szegedi Tudományegyetem olyan fiatalos pezsgést kölcsönöz Szegednek, mely megmutatkozik a kulturális és sport életben is.
A Dóm téren nevezetes épületek sora található: Püspöki Palota, Hittudományi Főiskola, egyetemi intézmények, Katolikus Konviktus, az árvíztől megmenekültek hálájából 1930-ra felépült, lenyűgöző méretű, 5000 főt befogadó, neoromán Püspöki Székesegyház, ismert nevén Fogadalmi-templom. A déli harangszó után 9 percig láthatók a Zenélő Óra egyetemi hierarchiát bemutató alakjai. Nyaranta a nemzetközi hírű Szegedi Szabadtéri Játékok színhelye a tér. A közelben lévő Görögkeleti Szerb Templom (Révai u.) kiemelkedő művészettörténeti értéke a körtefából faragott, áttört csipkedíszű rokokó ikonosztázion, 80 ikonnal. A nemzeti nagyságok szobraival ékes Széchenyi teret uralja a Városháza szecessziós, tornyos épülete, a Reök-Palota (Tisza L. krt. 56.) szecessziós műremek. Nem épült nagyobb templom az Alföldön a középkorban, mint a Havas Boldogasszony Templom és Ferences Kolostor (Alsóváros, Mátyás király tér). A XV. századi, későgótikus műemlék együttese. Kegyképe a világhírű czestochowai Fekete Mária kegykép másolata. Az ország egyik leggazdagabb régészeti gyűjteménye a névadó író-régész-múzeumigazgató munkásságát dicsérő Móra Ferenc Múzeum (Roosevelt tér 1-3.). A város történetének kőemlékeit a Vármúzeum-kőtárban (Stefánia sétány) az 1882-ben lebontott Szegedi Vár egyetlen megmaradt részében gyűjtötték össze. A Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum (Tisza- part 10.), a világhírű Pick-szalámi készítésének teljes folyamatát mutatja be 1869-től.
A Tisza-parti város életében fontos árvízvédelemről ad képet a Vízügyi Történeti Emlékhely (Maros torkolati gátőrház).
Az alföldi szélmalmok egyik utolsó képviselője a Kiskundorozsmai-szélmalom (Kiskundorozsma, Bölcs u.).
Kaktuszok, pálmák, különleges növények szemet gyönyörködtető gyűjteménye az Egyetemi Füvészkert (Lövölde u. 42.).
Városnéző sétánk után Szegeden elfoglaljuk szállásunkat.2. nap
Szerbia legészakibb pontján a Vajdaságban található Szabadkára utazunk. Fontos európai útvonalak kereszteződésében, a Duna és a Tisza folyók között helyezkedik el. A várost kulturális öröksége, gazdagon díszített épületei, multikulturális szellemisége és európai jellege teszik egyedivé. Délelőtt megnézzük a híres szabadkai piacot. Ahogy mondani szokás, megtalálható itt minden a varrótűtől a gőzmozdonyig. A piacon szabadprogram, majd autóbuszunkkal indulunk Szabadka belvárosába, ahol megtekintjük Szabadka szecessziós stílusban épült nevezetességeit. A közel 100000 lakosú város mindössze 10 km-re fekszik a magyar határtól. Rengeteg magyar ember él itt (a lakosság 40%-a), s mivel ez a terület régen Magyarországhoz tartozott, ezért a nevezetességeik többsége is hozzánk köthető.
Az egész város építészetére jellemző a szecessziós stílus. A városháza és a híres zsinagóga épületét Jakab Dezső és Komor Marcell tervezték. A Zsolnay kerámiával fedett Raichle-palota ma a kortárs képzőművészeti alkotások legfőbb otthona.
Teszünk egy kiadós sétát a Szabadság téren és a Korzón! Ezt követően búcsút intünk a Vajdaságnak és haza felé indulunk.

Utazás: Autóbusszal.
Szolgáltatás: Idegenvezetés.
Szállás: Szeged belvárosában - kollégiumban 4 ágyas szobákban ( 2 db 2 ágyas szoba van, felár 2.000.- Ft/fő). / ellátás nélkül /
Részvételi díj: 18.200.- Ft/fő (min. 35 fő),
Belépő: Ópusztaszeren:felnőtt 3.500.- Ft/fő, 6-26 év közöttieknek és 62 év felett 1.750.- Ft.
Indulás: Zalaegerszeg, Kovács K. tér 4:30 óra.
Csatlakozási lehetőség: Bak, Keszthely, Sármellék.
BBP(Betegség,baleset, poggyász) biztosítás : 560.- Ft/nap/fő
Részvételi díj nem tartalmazza a BBP biztosítás díját és a belépők árát!

Az utazáshoz szükséges: érvényes útlevél vagy plasztik kártyás személyi igazolvány.

Kattints az alsó sorban található részletekre, ott több fotót, leírást találsz a programról. Segítenek a döntében.
Kalandtúra Ausztriában. Erzbergi Látványbánya és Palfau-i szurdoktúra. 2015. május 3.
Egy napos külföldi utakEgy nap a természetben, a kő és a víz birodalmában!

Erzbergi Látványbánya és Palfau-i szurdoktúra....2015. május 3.


A kép nem a fantázia szüleménye, hanem az erzbergi vasércbánya lépcsőzetesen kialakított külszíni fejtéseit látjuk, melyek az idők során piramis alakot formáztak.
Erzbergi Látványbánya Európa legnagyobb pátvasérc lerakódása. A vörös ércet lépcsőzetes külszíni fejtéssel termelik ki. Az eredetileg 1534 m magas Erzberg elhordását már a kelták és a rómaiak megkezdték, napjainkban egy 1465 m magas kőtömb, amelyből ma is bányásznak.

Védőruhába beöltözve a "Katl" nevű - egykor bányászokat szállító - kisvonat visz bennünket 1,5 km-re az Erzberg gyomrába, ahol a földalatti érckitermelés fázisait mutatják be. A mélyben 6-8 ° C a hőmérséklet, így minden időben melegebb öltözék szükséges.

A látványbánya egy igazi időutazás a hegy gyomrába. Részletesen bemutatják a fúrás és robbantás, valamint a rakodási és szállítási technikák fejlődését. Audiovizuális előadás mutatja be az Erzberg keletkezését az ősrobbanástól kezdve a Föld kialakulásán keresztül a vulkanikus tevékenységen át a vaspát ércesedéséig. Mindig nagy sikert arat az eredetit utánzó robbantás, amely 60 tonnányi kőzet kinyerését szimulálja egy 10 m2-es tárnában. Vakító villámok cikáznak a tárnák labirintusában, fülsiketítő robaj és lőporfüst közepette a látogató egyszer csak az események közepén találja magát. A hegyet 7 szinten hálózzák be bányajáratok, melyek összesen több mint 40 km hosszúak.
Ismerkedésünket a külszínen - az 50 percig tartó utazással - folytatjuk. Nem kell gyalog mennünk, mert a világ legnagyobb taxija a Hauly, látványos és érzékeket borzoló utazással a kőbánya tetejére visz fel bennünket.

A több mint 55 tonnás önsúlyú szerkezet 4.5 méter magas utaskabinjából szemlélhetjük meg a bánya különböző szintjeit. A holdbéli táj - mely szikrázó napsütésben igazán fantasztikus - remek fotótéma, felejthetetlen élmény fiataloknak és idősebbeknek egyaránt. 860 lóerős, 4 ütemű, 12 hengeres Cummins motor hajtja. A jármű 11 méter hosszú, 5.5 méter széles, 4.5 méter magas és a rakott súlya 200 tonna. Tehát, ha egy kicsit több a csomagunk, azt is elbírja.
Íme a Hauly, családneve Caterpillar.
A vasérc bányászatban dolgozik. Napjában többször megjárja az erzberg-i piramist, más néven látványbányát. Kedves olvasó gyere velünk, hogy saját szemeddel lásd ezt a nem mindennapi taxit. Ha nem jössz velünk, mert mondod majd Zalaegerszegen leintesz egy ilyent, ki kell ábrándítsalak. A városnak nincs olyan utcája, mely elbírná a méretet, de főleg a súlyt. Ha pedig venni akarnál egy ilyen szerkezetet, hogy kinn a telkeden furikázol egyet, készülj fel, hogy szétszerelve szállítják a nyaralód elé és ott rakják össze.
Délután - a szelidnek éppen nem mondható - Salza folyó által vágott
Palfau szurdokban túrázunk. Kanyonok, sziklás medencék és vízesések teszik a Gesäuse Nemzeti Parkban található palfaui Wasserloch szurdokot (Palfauer Wasserlochklamm) családi élménnyé.
A szurdok bejárata egy acélkötelekből álló függőhídon át érhető el, amely 65 méter hosszú és 20 méter magasban húzódik a Salza folyó felett. A híd nagyszerű kilátást biztosít a Salza-ra és az azon evező raftingosokra. A vízesésekhez és a karsztforráshoz egy falépcsőkkel, korlátokkal biztosított, gyakorlatilag teljesen kiépített úton lehet eljutni. A szurdok 900 méter hosszú, de komoly szintemelkedést kell legyőzni (kb. 350 méter), mire a vízesések fölé kerülünk. A szurdokot és keskeny átjáróit mélyen a sziklába vájta a víz. Az út végén 864 méter tengerszint feletti magasságban elérjük a kilátót, ahonnan megpillanthatjuk magát karsztforrást, a Wasserloch-ot, illetve ha a másik irányba (Palfau felé) nézünk csodálatos panoráma tárul elénk. A vízesések magassága összesen 152 méter, ami a szurdokot Ausztria egyik legszebb természeti csodájává teszi. Mindez kiváló fotótéma!
Hazaindulás: kb. 18 órakor.Utazás: kényelmes autóbusszal.
Szolgáltatás: idegenvezetés
Részvételi díj: 8.850.- Ft/fő /min. 38 fő/, 9.650.- Ft/fő /min. 28 fő/
Belépők: Élménybánya , Hauly utazás csoportos kombi jegy /25 főtől/: 25 Euro, Szurdok: Felnőtt: 5,50 Euro, Gyermek(6-15): 3,50 Euro.
Indulás: Zalaegerszeg, Kovács Károly tér 05:00 óra
Várható hazaérkezés: 22-23 óra
Csatlakozási lehetőség: Andráshida, Bagod, Körmend

Részvételi díj tartalmazza a Baleset és poggyász biztosítás díját, a belépők árát nem tartalmazza.
Kattints az alsó sorban található részletekre, ott több fotót, leírást találsz a programról. Segítenek a döntésben! Biztos kíváncsi leszel és velünk tartasz!
Plitvice 2015. május 9.
Egy napos külföldi utak

Plitvicei Tavak

Egy nap a természetben, egészség megőrző program.... 2015. május 9.


Horvátország 7 Nemzeti Parkja közül uticélunk a Horvát Karsztvidéken található Plitvicei Nemzeti Park, azon belül a Plitvicei tavak, mely Európa egyik legszebb természeti látványossága. Több mint 200 négyzetkilométeren terül el.
A Mala Kapela és a Plješivica hegyvonulatainak találkozásánál több folyócska fut össze, melyek északról déli irányba robogva egységes tórendszert hoztak létre. A Nemzeti Park tizenhat nagyobb és két kisebb lépcsőzetesen elhelyezkedő tavát 92 vízesés köti össze. Legmagasabban a Proscensko-tavat találjuk, 639 méterrel a tenger szintje felett. Tőle kb. 8 kilométerrel lejjebb az utolsó tó, a Sastavci "csak" 483 méterre van a tengerszint felett. Szintkülönbségük 156 méter. Ezt "győzi le" a sok vízesés, csodálatos látványt nyújtva a látogatóknak. A tórendszer vizét Karszt vidékről a Korana folyó vezeti el.

Két legnagyobb tava a Kozjak és a Prosce, ezek 1000-1500 négyzetméteres vízfelületétől a legapróbb tavacskákig minden méret megtalálható. A hegyvidék domborzatának köszönhetően minden tó más-más magasságban helyezkedik el.
Bármilyen évszakot is válasszunk a kiránduláshoz, mindenképpen különleges élményben lesz részünk. Tavaszi olvadáskor megduzzad a patakok vize, nyáron zöldell a táj, míg ősszel az ezerszínű természet tárul elénk. A tórendszer két részből áll, a felső és alsó csoportból. A dolomitvölgyben fekvő felső tavakat tartják a legszebbnek, míg az alsó tavak kisebbek, vizük sekélyebb.
A legnagyobb tó a Kozjak, ezen hajóval tudunk átkelni. A három kilométer hosszú erdős partok által határolt tó az alsó és felső tavakat köti össze. Sokan a legszebb tónak tartják a Galovac-tavat lépcsős vízeséseivel.
A park bejárásához több útvonal kínálkozik. Fizikai teherviselő képességünktől függően - idegenvezetőnk segítségével - kiválaszthatjuk a számunkra megfelelőt. Netalán útközben úgy érezzük, hogy túlvállaltuk magunkat, a tájékoztató táblák, vagy idegenvezetőnk segítségével több helyen van lehetőség a visszatérő autóbuszokra felszállni.
A belépőjegyet gondosan meg kell őrizni, hiszen ezzel vehetjük igénybe az autóbuszokat, illetve a hajót.

A vízesések sokaságának látványa, annak zaja, valamint a víz több szakadékon keresztül történő zuhanása, folyása, minden látogató számára egyedi felejthetetlen élmény. Zúgókkal, vízesésekkel összekötött tizenhat tó észak-déli irányban, füzérszerűen húzódik a Kapela-hegységben. Több kilométeres, fából készült kis hidacskák teszik lehetővé a tavak közötti sétát és a 190-200 vízesés tapintás közeli élvezetét.
Természet fáradhatatlan alkotó, kétszer ugyan olyannak nem láthatod a nemzeti parkot. A vízből kiváló mész lerakódik, platókat hoz létre, megváltoztatja a folyás szabad útját. Egyedi szépségénél fogva Plitvicei tavakat az UNESCO a Világörökségek sorában jegyzi.

Utazás: autóbusszal.
Szolgáltatás: idegenvezetés.
Részvételi díj: : 7.300 .- Ft/fő./ min. 38 fő/, 9.400.- Ft/fő / min 26 fő /
Belépők: kb.110 kuna
Indulás: Zalaegerszeg, Kovács Károly tét 4:30 óra
Várható visszaérkezés: 22 - 23 óra.
Csatlakozási lehetőség: Bak, Pusztaszentlászló, Borsfa, Becsehely, Letenye.
Az utazásra várjuk az Élhető Jövő Egyesület tagjait és családját! Éves tagdíjunk 1.200.- Ft/fő.
Részletes programunk a www.eljovo.lapunk.hu web lapon is megtalálható.
Eisriesenwelt jégbarlang Werfen. 2015. május 10.
Egy napos külföldi utak

Eisriesenwelt jégbarlang Werfen,
ahol a sötétség helyébe a csillogóan fénylő ragyogás lép!
2015. május 10.


A Salzburgtól nem messze található, három hegy lábánál fekvő Werfen falu több nevezetessége is világhírűvé vált. A legismertebb ezek közül a eisriesenwelti jégbarlang, amely a világ legnagyobb feltárt és látogatható jégbarlangja.

A barlang szó hallatán sokakban egyből a sötét, nyirkos üregek, szűkös mélyedések képei villannak be, pedig a földalatti világ csodái ennél sokkal változatosabbak. Így most az évszakhoz igazodóan gleccserek gyomrában, hasadékaiban megbúvó, csodálatosan különleges természeti képződményeket láthatunk, ahol a sötétség helyébe a csillogóan fénylő ragyogás lép.
Planétánk legnagyobb jégbarlangja a szomszédos Ausztriában található, melyet május 1. és október 26. között lehet látogatni.
A barlangot kötélpályás kabinos felvonóval és hegyi sétával közelítjük meg. Bejárata 1644 m magasan van a Tennengebirge sziklái között, már a barlangba lépés előtt is élmény dús, de egy kicsit strapás utazás vár ránk. Werfen főteréről busszal felmegyünk az 1000 m magasságban levő parkolóba.
A fenti parkolóból két lehetőség van feljutni a barlang bejáratáig, a végig gyalogtúrát csak gyakorlott túrázóknak érdemes bevállalni, a könnyebb út is jó 20 perces séta a felvonó völgyi állomásához. Érdemes tartalékolni az erőt, mert a barlangban is egész komoly séta vár ránk. Kombinált jegyet fogunk vásárolni, ami érvényes a felvonóra és egyben barlang belépő is. Miután megérkezünk a felvonóval az 1586 méterre, újabb negyedórás kis sétával érhető el a barlang bejárata.
A barlangtúra során majdnem 150 méter szintkülönbséget kell leküzdeni, melegünk viszont biztos nem lesz, Meleg ruhával és strapabíró túracipővel érdemes készülni, ja és egy fél nappal is a jégbirodalom látogatásra.
A barlangban villanyvilágítás nincs, karbidlámpa és égő magnéziumcsík ad megvilágítást. A túra mintegy 70-80 perc.
A látvány minden képzeletet felülmúló, egy igazi mese jégbirodalomban járhatunk.

A barlangrendszer teljes hossza 40 km hosszúságban nyúlik a hegy gyomrába és kisebb-nagyobb barlangok labirintusából áll.A többi barlang kialakulásához hasonlóan, e gyönyörű képződmény is a természet hosszú munkájának gyümölcse. A mészkő első rései és hasadékai a hegy kiemelkedésekor kb. 100 millió évvel ezelőtt alakultak ki, s az évezredek múlása során nagyobbodtak, terjedtek a kémiai reakciók és a víz eróziós hatásának köszönhetően. A havasok barlangjai minden pillanatban alakulnak, változnak, habár sok esetben a kiszáradás folyamata gátolja fejlődésüket.
Jégbarlangok többféle módon alakulhatnak ki. Az Eisresenwelt egy dinamikus barlang, mely azt jelenti, hogy a folyosók és a rések kapcsolatban vannak az alacsonyabban fekvő bejáratokkal és a magasabban fekvő nyílásokkal, így biztosítva a levegő keringését, mint egy kéményben. A külső hőmérséklettől függően, hogy melegebb vagy hűvösebb van-e odakint mit a hegy belsejében, a levegő felfelé vagy lefelé cirkulál. Télen, amikor a belső hőmérséklet melegebb, mint kint, akkor a hideg beáramlik és egészen fagypont alá csökkenti a hőmérsékletet a hegy belsejének alsó részein. Tavasszal, amikor az olvadó víz beszivárog a sziklák résein elérve a barlang hidegebb alsó részeit szép lassan gyönyörű jégalakzatokká fagy.
A XIX. század végén a barlangot csak a vadászok és a vadorzók ismerték, egészen 1879-ig amikor Anton Posselt, egy salzburgi természettudós 200 méterre a barlang belsejébe hatolt, és hivatalosan felfedezte. Egy évvel később felfedezéséről a hegymászó magazin cikket közölt, de ezután ismét a feledés homályába merült egészen 1920-ig. Ekkor Alexander von Mörk, a Salzburgi régió barlangászainak úttörője Posselt cikke alapján ismét felfedezte a jégbarlangot. Az ő expedícióját továbbiak követték, és a természet e feledhetetlen csodájának egyre több látogatója akadt, így 1920-ra megépült egy menedékház - a Forscherhütte és megerősítették az egyszerű mászó útvonalat, hogy megkönnyítsék a barlanghoz való feljutást. 1924-re a barlang jeges része gyalog megközelíthetővé vált, és 1925-ben egy nagyobb menedékház is épült a régi mellett. 25 évig a barlang csak gyalogosan volt megközelíthető, de 1953-ra egy egysávos, burkolat nélküli út is épült, így autóval is megközelíthettük a barlangot. 1955-re egy kabinos felvonót építettek, mely 1084 méterről 1586 méterre repítette fel néhány perc alatt a látogatókat, így megkímélve őket a másfél órás mászástól.

A jég birodalmát elhagyva a 7 km-re lévő Hohenwerfen vára lesz az úti célunk.

Hohenwerfen vára szintén nem mindennapi látványt nyújt. Már messziről is látszik reneszánsz, tekintélyt parancsoló megjelenése. Ausztria egyik legszebb és legnagyobb, épségben maradt középkori vára. 1077 táján épült a Lueg-hágó biztosítására, 1122-ben bővítették és megerősítették. 1529-1540, majd 1563-1580 között alakították mai formájára. A 900 éves várnak lenyűgöző az erődítmény védelmi rendszere. Helyi idegenvezetővel látogatható. Több programot is kínál, többek között a nézők felett elrepülő sólyom- és sas röptető bemutatóval, udvari bohócokkal szórakoztatják a vendégeket és számos múzeum is nyitva áll a turisták számára. Nem utolsó sorban a várnak van még egy kedvelt nevezetessége, itt forgatták ugyanis a Kémek a sasfészekben c. kaland filmet, Clint Eastwood főszereplésével.

Utazás: autóbusszal.
Szolgáltatás: idegen vezetés, utas kísérés.
Részvételi díj: 8.850.- Ft / minimum 38 fő /, 9.650.- Ft/fő / minimum 30 fő /.
Belépők: kb. 30 Euró
Indulás: Zalaegerszeg, Kovács Károly tét 04:00 óra
Várható hazaérkezés: 22:00-23:00 óra
Csatlakozási lehetőség:

Az utazásra várjuk az Élhető Jövő Egyesület tagjait és családját! Éves tagdíjunk 1.200.- Ft/fő.
Részletes programunk a www.eljovo.lapunk.hu web lapon is megtalálható.Egy nyáréj a Bécsi Filharmonikusokkal 2015. május 14.
Egy napos külföldi utak

Schönbrunni koncert a csillagos ég alatt !..... 2015. május 14 .

Belépés ingyenes !


Úti célunk és egyben a a nap fénypontja a Schönbrunni kastély parkban a Bécsi Filharmonikusok nyáréji koncertje.
Folyamatos utazással Bécsbe a Schönbrunni kastély parkjába érkezünk.
A világ talán legismertebb zenekara minden évben különleges meglepetéssel kedveskedik az otthonául szolgáló városnak: a Bécsi Filharmonikusok évről évre ingyenes nyáréji koncertet adnak a Schönbrunni kastély parkjában. Ebben az évben a koncert május 14-én lesz, 20:30 órakor kezdődik. Zubin Mehta indiai karmester fog vezényelni, s Rudolf Buchbinder zongorajátéka bizonyára sok látogatót vonz nyáresti koncertlátogatásra. Rudolf Buchbinder egyik fontos szereplője a nemzetközi zenei életnek. Rendszeres vendége a nagy zenekaroknak, fesztiváloknak világszerte.

Lehetőség nyílik rá, hogy meghallgathassuk a legendás Bécsi Filharmonikusokat. A zenekar a Neptun szökőkút előtt foglal helyet úgy, hogy a zenészek a Schönbrunni kastély irányába néznek. A koncert sötétedéskor kezdődik, a nézők pedig a parkban kereshetnek helyet maguknak.
A Bécsi Filharmonikusok nyáréji koncertjére 2004 óta kerül sor. A világhírű zenekar ezzel az előadással egy különleges élményt szeretne ajándékozni a csaknem 100 000 látogatónak és a számtalan tévénézőnek. A Schönbrunni kastély és barokk kertje, amely az UNESCO-világörökségek közé tartozik, ideális helyszínként szolgál a különleges koncerthez.

Utazás: autóbusszal.
Szolgáltatás: utas kísérés.
Részvételi díj: 4.500.- Ft/fő / minimum 40 fő /, 5.000.- Ft/fő / minimum 35 fő /,6.350 .- Ft/fő / minimum 26 fő /
Indulás: Zalaegerszeg, Kovács Károly tét 15:00 óra
Csatlakozási lehetőség: Körmend, Szombathely, Kőszeg.

Az utazásra várjuk az Élhető Jövő Egyesület tagjait és családját! Éves tagdíjunk 1.200.- Ft/fő.
Részletes programunk a www.eljovo.lapunk.hu web lapon is megtalálható.
Túrázás a Bakonyba. 2015. május 30.
Egy napos belföldi utakTúra a Bakonyban

Ezer éves a bencés monostor Bakonybélben

Ezer éves bencés monostor - Apátsági templom - Szent Gellért remete kápolnája - Magyar pogánykori áldozati helyek a Kerteskő szurdokban - Szurdoktúra Bakonybél és Pénzesgyőr között.


A bakonybéli bencés apátság Szent István egyházalapító tevékenységének jelentős emléke. István király 1018-ban alapíthatta a Szent Mauríciusz tiszteletére szentelt bencés monostort.
Amikor István király Koppány hadai ellen indult, Pannonhalmán fogadalmat tett, hogy győzelme után a lázadó birtokainak közel tizedét Szent Márton (Pannonhalma) monostorainak adja.
Így lett Bakonybél is bencés birtok, a király pedig a legyőzött Koppány egyik utolsó menedékhelyén felépíttette a bakonybéli monostort Szent Móric tiszteletére. A monostor jelenleg ismert legrégebbi hiteles dokumentuma a Szent László-féle, 1086-ban keletkezett összeíró levél. A királyi alapítású monostort az Árpád-korban az ország legfontosabb szerzetesházai között tartották számon, hiteles helyként működött, könyvtára a 13. század második felében, tudományos jelentőségében a pannonhalmi és a pécsváradi monostorok könyvtárai után következett. Kiterjedt birtokait későbbi királyok is gyarapították. A közösség első apátja Szent Günther, Boldog Gizella rokona volt. Az apátság közelében áll az a Szűz Mária-kápolna, mely a hagyomány szerint Szent Günther és Szent Gellért (1023-1030) remeteségének helye volt. 1548 után a kolostor elpusztult, lakói elmenekültek. 1759-1782 között barokk templom és kolostor épült a helyére. 1786-ban II. József feloszlatja a magyar bencés közösségeket, továbbá állami tulajdonba vette a monostori javakat. A bakonybéli monostor életében újabb 20 éves törés következik. 1802-ben Ferenc király azzal a feltétellel engedi másfél évtizedes száműzetés után visszatelepedni a bencéseket egykori monostoraikba, ha 10 gimnázium megszervezését, működtetését vállalják. A tanárképző főiskola, mely 1832-től 1848-ig működött, igen jelentős szellemi pezsgést teremt a vidéki monostorban. A világháborúkat követően megszűnik, majd 1998-ban a rendi vezetés jóváhagyásával újraindul a szerzetesi élet Bakonybélben.
A templom és a monostor mellett modern fogadóépület és kiállítás várja a látogatókat.

A ma is álló templom alapkövét 1750-ben rakták le, felszentelésére 1754-ben került sor. Az épület belső kialakítása meglehetősen egyszerű. Legfőbb dísze a Polinger (Pohlinger) Ignác pápai festő által 1758-ra elkészült főoltár. A kompozíció három részre osztott. A kép alján az alapító Szent István és Boldog Gizella királyné térdel, kezükkel a béli monostor és a templom épületére mutatnak. A középső mezőben, a felhőkön Szent Mauríciusz, a templom védőszentje áll dárdával és zászlóval a kezében, mögötte katonái, vértanútársai sorakoznak. Az oltár legfelső részében Szűz Máriának a mennyek királynéjává koronázását látjuk.
Az oltárkép két oldalán Szent László király és Szent Imre herceg szobra áll, az oszlop talapzatán pedig a négy evangelista ül.
A főhajó két oldalán egy-egy mellékoltár épült, balra a Mária-oltár, amelynek festményén Szűz Mária látható, amint lábával a bűnt jelképező kígyó fejére lép. A másik oldalon a rendalapító Nursiai Szent Benedek alakja áll, kezében tartva a rend szabályzatát, a Regulát.
A hajó jobboldali falán függő festmény azt a jelenetet ábrázolja, amikor István király és Gizella királyné Szent Gellértre bízza Imre herceg nevelését. Krepp Frigyes győri festő műve.


A hajó bal oldali falának utolsó képe a leghíresebb, id. Dorffmeister István alkotása 1779-ből. A Szent Család Jeruzsálemből Názáretbe való visszatérését ábrázolja. A szószék 1760-ban készült el, a műemlék orgona pedig 1822-től szolgálja a híveket.

A fenti kép hátterében a Szent Gellért kápolna felújítás előtti állapotában látható, előtérben a két oszlop Szent Günthernek és Szent Gellértnek állít emléket.

A Szent Gellért téren, közvetlenül a templom mellett alakították ki a Szent Günther remeteségének emléket állító Zarándokudvart. Az udvarban Monostori Ajándékbolt és Galéria működik, valamint filagória és pihenőpadok várják a fáradt, megpihenni vágyó vándort. Az egykori remete 1000 éves emlékének adózik Mátyássy László szobrászművész alkotása, a Szent Günther ikon 11 domborműve. Gyógynövénykert 1,5 ha területen terül el, a szerzetesek és az alkalmazottak gondozzák. A monostori manufaktúrák közül a Monostori Könyvkötészet látogatható. A könyvkötő műhely megtekintése része az idegenvezetés programjának.


A településtől egy km-re délre Szent Gellért és Szent Günther remeteségének helyét őrzi a Borostyán-kút (Szent-kút) kápolnája a stációkkal valamint a Kálváriával . A kápolna előtt három forrás fakad, amelyeket kőből rakott medencével foglaltak kútházba. Vizük egy tavat táplál. Szent Gellért püspök a bakonybéli Borostyán-kő közelében élt 1023 és 1030 között, ahol korábban Szent Günther is, a monostor alapítója. Emlékükre emelték a forrás mellett a kápolnát és a kálváriát. A Borostyán-kút kápolnájának környéke 2009 óta Veszprém megye hét természeti csodájának egyike.


Bakonybél nevezetességeinek megismerése után fakultatív gyalogtúrára invitáljuk vendégeinket.


Túraútvonal: BAKONYBÉL - CSÚCS-HEGY - BÁNYÁSZ-KÚT - KERTES-KŐI SZURDOK - PÉNZESGYŐR (6-7 km, szintkülönbség 100 m).

A Szent Gellért térről indulva Bakonybélt a Zirc felé vezető műúton elhagyva a zöld jelzést követjük, amely felvezet a Csúcs-hegyre.
Az innen látható panorámát magunk mögött hagyva a zöld jelzés DK. felé előbb egy tölgyesen, majd egy bükkösön keresztül vezet a Bányász-kúthoz, melynek vize nem iható, de kellemes hely a megpihenni vágyó kirándulónak.
Innen kelet felé a zöld jelzés mentén a Kerteskői-szurdokban haladunk, mely a Bakony egyik legszebb patakos völgye. A kanyargó Gerence patakot követve rendkívüli élményben lehet részünk.
Az államalapítás és a kereszténység felvétele után a Bakony erdei, szurdokai nyújtottak menedéket az ősi hithez ragaszkodó pogány magyaroknak.

Áldozati helyükről tudunk , itt a Kertes-kő szurdokban.

A Rómer Flórisról elnevezett turistaúton beérünk Pénzesgyőrbe, ahol ismét buszra szállunk.Bakonybélben élt nevezetes emberek:
Guzmics Izidor (1786-1839) bencés szerzetes, közíró, teológus, az MTA tagja, Kazinczy Ferenc egyik leghívebb barátja 1832 és 1839 között bakonybéli apát volt, nevéhez fűződik a tanárképző főiskola megszervezése.
Utolsó éveiben itt működött és itt halt meg Kovács Márk János (1782-1854) bencés szerzetes, tanár, hitszónok, költő.
Cseh Tamás zeneszerző, előadóművész - 2009. április 18-án díszpolgárrá választották. Élete utolsó két esztendejében a falu állandó lakosa.
Zoltvány Irén Lajos irodalomtörténész, pedagógus, a pannonhalmi főiskola igazgatója; 1921-1938 között Bakonybél apátja.


Utazás: autóbusszal.
Szolgáltatás: idegenvezetés - túravezetés.
Részvételi díj: 4.100. - Ft/fő / minimum 38 fő /, 5.700.- Ft/fő /min. 26 fő /.
Belépő: Várhatóan 1200.- Ft/fő
BBP Biztosítás: 560.-Ft/fő
Indulás: Zalaegerszeg
Csatlakozási lehetőség:
Pünkösdi búcsú Csíksomlyón 2015. május 22-25.
Több napos külföldi utak

Pünkösdi búcsú Csiksomlyón 2015. május 22-25.

Marosvásárhely városnézés - Csíksomlyói búcsú - Sepsiszentgyörgy Székely Nemzeti Múzeum - Kökösi híd, Gábor Áron Emlékhely - Gyulafehérvár Érseki Székesegyház - Vajdahunyad vára - Marosillye Betlehen Gábor szülőháza - Máriaradna


Jártál már a csíksomlyói pünkösdi búcsún? Erdély gyönyörű tájain és városaiban? Gyere velünk, hogy megtapasztald a búcsú különleges hangulatát, megismerkedj ennek a varázslatos vidéknek a látnivalóival.
A katolikus székely nép és az ezeréves határ külső és belső oldalán élő csángók évszázadok óta jeles egyházi ünnepe a Csíksomlyói búcsú. Zarándokok ezrei indulnak útnak: ki gyalogosan, ki szekéren mások gépjárművel. A zarándoklat mára túlnőtte múltját, nemcsak Erdélyből, hanem a világ minden tájáról érkeznek ide magyarok, így napjainkra a csíksomlyói pünkösdi búcsú az összmagyarság ünnepévé vált vallási hovatartozásra való tekintet nélkül.
Négynapos programunk csúcspontja a Csíksomlyói Mária Ünnep, a Pünkösdi Búcsú, ami 2015-ben május 23-án lesz.

1. nap:
Zalaegerszeg, Keszthely, Budapest, Cegléd, Szolnok Ártánd útvonalon - rövid pihenőket tartva - megérkezünk Nagyváradra. Megtekintjük a Püspöki Székesegyházat, Kanonok sort és a Szent László szobrot.

Utunkat folytatva elhaladunk Élesd mellett, majd felkapaszkodunk a Bihar- és a Meszes-hegység között lévő Királyhágóra, amely a történelmi Erdély kapujának számít. A szerpentines hágó századokon át nemcsak Bihar és Kolozs vármegye, hanem 1557-től 1867-ig Magyarország és Erdély határa is volt. Pihenőt tartva, gyönyörködünk a panorámában.
Tovább utazást követően ismerkedünk Kolozsvárral . Amennyiben az időjárás engedi teszünk egy sétát a Házsongárdi temetőben is.
Tovább utazás Marosvásárhelyi szállásunkra, ahol meleg vacsorával várnak bennünket.2. nap:
A korai reggeli után indulunk a Csíksomlyói búcsú helyszínére. Egész napos program keretében - több százezer zarándok társaságában - részt veszünk a búcsú ünnepén, a világ magyarságának mára egyik legfontosabbá vált rendezvényén.
A menet a főpapság vezetésével 10.30-kor indul a Ferences Kolostor elől, majd az Ünnepi Szentmise 12.30-tól a Hármashalom oltárnál, a Kis- és Nagysomlyó hegyek közötti Nyeregben. Ezen a napon lehetőségünk lesz a kegytemplom megtekintésére is. A délutáni órákban folytatjuk utunkat, a Nyergestető irányában, ahol emlékezésre invitáljuk vendégeinket.
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc utolsó napjaiban vagyunk. 200 ezres orosz haderő lépi át az ország keleti határát. Mindenki előtt nyilvánvalóvá válik, ekkora túlerő ellen nem lehet felvenni a harcot. Tuzson János őrnagy és 200 székely katonája azt a feladatot kapta, hogy - amíg Bem újra rendezi hadseregét - a Csíkszereda felé előrenyomuló többezres orosz hadtestet tartóztassa fel az utolsó, stratégiailag védhető ponton, a Nyergestetőn. A 895 m magasságban lévő hágó az utolsó védhető hely az Ojtozi-szoroson áttörő csapatok ellen. A sokszoros túlerőben lévő orosz sereg nem bírt a székelyekkel. Tuzson János honvédei 1849. augusztus 1-jén többször is visszaverték az orosz támadást. Mígnem egy áruló a védők hátába vezette az ellent.

Kányádi Sándor Nyergestető című versében így ír erről:

"De a védők nem rettentek - alig voltak, ha kétszázan - álltak, mint a fenyők, a harc rettentő vad viharában.
Végül csellel, árulással délre körülvették őket, meg nem adta magát székely, mint a szálfák kettétörtek.
Elámult az ellenség is ekkora bátorság láttán, zászlót hajtva temette el a hősöket a hegy hátán.

Úgy haltak meg a székelyek, mind egy szálig, olyan bátran, mint az a görög háromszáz Termopüle szorosában.
Nem tud róluk a nagyvilág, hőstettükről nem beszélnek, hírük nem őrzi legenda, dicsőítő harci ének,
csak a sírjukon nőtt fenyők, fönn a tetőn, a nyeregben, s azért zöldell az az erdő egész Csíkban a legszebben."


Az emlékezést követően Kézdiszárazpatakra megyünk, ahol elfoglaljuk a szállásunkat.

3. nap:
Kovászna megye közigazgatási, szellemi és gazdasági központjába,
Háromszék legnagyobb települése, Sepsiszentgyörgyre érkezünk. Meglátogatjuk a Székely Nemzeti Múzeumot, amely 1875 óta nyitva áll a látogatók előtt. Az intézmény a székelység és a székelyföldi regionális örökség kutatását, bemutatását vállalta fel. A pecsétjében szereplő 1879-es évszám annak az emlékét őrzi, hogy ekkor került a székelység közös tulajdonába. Jelenleg a legnagyobb határon túli magyar közgyűjtemény.
Folytatjuk útunkat, következő úticélunk a Kökösi híd.
Alig találni Erdélyben olyan magyar embert, aki ne hallott volna a kökösi hidról. A híd sorsdöntő történelmi eseménynek volt színhelye. Az itt kibontakozott csatában esettel Gábor Áron tüzér őrnagy, a székely ágyúöntő mester.

Következő úticélunk Gyulafehérvár. Nevét a fehér kőből épült régi váráról kapta, a bolgár-szlávok Belgrádnak, Fehérvárnak nevezték. A honfoglalás után az erdélyi Gyula székhelye volt. Püspökségét Szent István alapította 1009-ben. De a legújabb régészeti feltárások szerint első kőtemploma ennél korábban épült, a X. század második felében, az erdélyi Gyulák idején, még talán bizánci rítusú volt. Ezt a XI. században átépítették, az alapok felhasználásával épült a tatárdúlás után a ma is látható három hajós román stílusú bazilika. Többnyire itt székelt az erdélyi vajda is. A főbejárattól balra Martinuzzi Fráter György sírja látható. A déli mellékhajó nyugati részében a Hunyadiak sírjai, illetve azok maradványai láthatók, többszöri dúlás és áthelyezés miatt a sírok valójában üresek. Az északi mellékhajóban található Izabella királyné és fia, János Zsigmond gazdagon díszített márvány síremlékei. Ide temetkeztek Korvin János Bethlen Gábor, I. Rákóczi György, Bocskai István.

4. nap:
Utazás Vajdahunyadra, a Hunyadiak egykori Várkastélyához .
1409. október 18-án kelt oklevelében Luxemburgi Zsigmond Vajk kenéznek, Hunyadi János apjának adományozta a hunyadi birtokot, amelyről később a család a nevét is vette. Kezdetben birtokközpontul szolgált a terület. Az apjától örökölt kicsiny erősséget Hunyadi János építette ki rangjához méltó lovagvárrá. Kaputorony az 1440-es években épült. Nyugati oldalán húzódik a vár palotaszárnya, amely Hunyadi János alatt épült. Ennek alsó szintjét a lovagterem foglalja el, falán 17. századi freskóval. A felső szinten található az ún. Országház, nevével utalva rá, hogy Hunyadi kormányzósága idején itt zajlottak le a fontosabb tárgyalások. Ez időben a várban élt felesége, Szilágyi Erzsébet, 1458 után Ő építtette a Mátyás-loggiát. Ez az első fennmaradt reneszánsz építmény Erdélyben. Baloldalt, a város felőli parton építtette Bethlen a huszárvárat, amelyben hajdan raktárak, a tiszttartók helységei és a vadászkutyák óljai álltak. Helyi - magyar nyelvű - idegenvezetővel nézzük meg a Hunyadiak egykori sasfészkét.

Hazaútban látogatás teszünk Marosillyén. Itt született 1580-ban Bethlen Gábor erdélyi fejedelem. A Bethlen kastély kis híján az idők martalékává vált. A mentő kéz Böjte Csaba ferences szerzetes révén érkezett. 2003-ban megvásárolta a kastélyt a Szent Ferenc Alapítvány számára. Ezt követően azonnal hozzáfogtak a romos épület rekonstrukciójához. A felújított épületben Bethlen Gábor Múzeum került kialakításra, de számos kulturális rendezvény is otthonra talál falai közt.

Rövid látogatást teszünk a Máriaradnai kegytemplomnál, ezt követően indulunk haza.


Utazás: autóbusszal.
Szolgáltatás: idegenvezetés.
Részvételi díj félpanzióval : 52.500 - Ft/fő / minimum 38 fő /, .- Ft/fő /min. 26 fő /.
Egyágyas felár: .4.000.- Ft/fő
Belépő: felnőtt részére 4.000.- ft, Nyugdíjas részére 3.500.- Ft.
BBP Biztosítás: 560.- Ft/nap

Részvételi díj a belépők és a BBP díját nem tartalmazza!
Indulás: Zalaegerszeg, Kovács Károly tér május 21-én 23:00 óra
Csatlakozási lehetőség: Keszthely május 21-én Rózsa presszó 23:50, Budapest Petőfi híd Budai hídfő május 22-én 03:15 óra.
Oldal: 1 / 4 1 2 3 4 >
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.

240,448 látogató

Powered by PHP-Fusion copyright © 2003-2006 by Nick Jones.
Released as free software under the terms of the GNU/GPL license.