Főoldal / Utazási ajánlatok · Utazási kategóriák · Hasznos Információk · Kapcsolat · Galéria · Keresés · Link beküldése · Kép beküldése 2016.02.13
Navigáció
Főoldal / Utazási ajánlatok
Utazási kategóriák
Hasznos Információk
Kapcsolat
Galéria
Keresés
Link beküldése
Kép beküldése
Üdvözlet
Üdvözöljük cégünk honlapján!


Autobuszaink


Szolgáltatásaink
  • Belföldi és nemzetközi autóbuszos személyszállítás, segítünk a tervezésben és megvalósítjuk elgondolásait.
  • Vállaljuk dolgozóinak szállítását, megtervezzük az Ön számára legkedvezőbb menetvonalakat és eljutási időket.
  • Vállaljuk iskolajáratok megtervezését és lebonyolítását.
  • Segítünk megtervezni és lebonyolítjuk munkahelyi közösségek autóbuszos kirándulását.
  • Sportegyesületek, nyugdíjas klubok, zarándok csoportok személyszállítása.
  • Esküvők, családi ünnepségek, baráti összejövetelek személyszállításának lebonyolítása.
  • Autóbuszaink kapacitásának széles skálájával állunk rendelkezésére (20 fős, 30 fős, 47 fős).
  • Kérje részletes árajánlatunkat!
Rólunk
Autóbusz eladás és vásárlás (Buses for sale)

Továbbiakban azokat az utakat ismertetjük, melyeknek személyszállításával cégünket bízták meg.

Látni szeretnéd legfrissebb ajánlatainkat? Jelentkezz be!
Még nincs azonosítód? Regisztrálj a honlapon.
A teljes kínálatunkat csak regisztrált tagjaink láthatják.
Észak - Európa hajóút......2016. augusztus 21 - 28.
Több napos külföldi utakTájékoztató az Adria Tours Utazási Iroda
2016. augusztus 21 - 28. tervezett Észak - Európai hajóútjáról.


Adria Tours Utazási Iroda Zalaegerszegi Fiókirodája tájékoztatja Kedves Vendégeit, miszerint: Észak Európai hajós körútat szervezünk a következő állomásokkal:
Warnemunde (Németország) - tengeren - Helsinki
(Finnország) - Szent Pétervár (Oroszország) - Tallin (Észtország) - tengeren - Koppenhága (Dánia) - Warnemunde (Németország). Előzetes, kötelezettség nélküli jelentkezéseddel már most biztosíthatod helyedet az úton.


Helsinki észak gyöngyszeme, nyüzsgő város, a természet és a tenger úgy kapcsolódik össze itt, a Finn-öböl partján, hogy a képek láttán egy szó ugrik be: harmónia. A finnek híresek természetszeretetükről, büszkék fővárosukra, és nagyon bírják a meleget. Helsinki közvetlenül a tengerparton van, egy ilyen város csak szép lehet. A tengerpart mellett sok a piac. Itt közvetlenül a csónakból árulják a halat, azonnal fogyasztható sült lazacszeleteket és egyéb finomságokat. A hatalmas tengeri kompok és szállítóhajók, ha beérnek a kikötőbe, szinte eltakarják a mögöttük elterülő várost. Persze ez azért lehetséges, mert Helsinki kisváros, nem több a lakosság lélekszáma félmilliónál. A kis utcák a kedves házakkal, a boltok felett lógó cégérek nagyon kellemes hatást keltenek. Ezt a régi kisváros jelleget valószínűleg az orosz hatásnak is köszönhet


Szetpétervár. Ha ajánlani szeretném elég ennyi: "ezt látni kell". Persze sok mindenre rá lehet mondani, hogy látni kell, de figyeld csak a felsorolást: Péter-Pál-székesegyház, Péter-Pál erőd, Szent Izsák székesegyház, Ermitázs, Auróra cirkáló, Szmolnij épületegyüttese és ez a jelentős látnivalóknak - talán - a fele.
A város, mely több mint 200 éven át Oroszország politikai és kulturális központja volt, ma is lenyűgöző, méltán érdemelte ki az "Északi főváros" nevet. A város területe az alapításkor mocsaras, lápos vidék volt, így szinte az egész régi városrész cölöpökre épült, ma 42 szigeten fekszik. A tudatos városépítésnek köszönhetően (lévén a helyén előtte csupán egy mocsár volt) az egész egyetlen építészeti remekműnek számít, széles, egyenes sugárutakkal, kellemes nagy parkokkal és rengeteg fényűző palotával, ezért kapta másik becenevét: "A paloták városa". A leghíresebb ezek közül a Téli Palota. A hidak döntő többsége felnyitható, manapság látványosságként egy speciális időbeosztás szerint májustól október végéig az összeset felnyitják (általában) hajnali 2 és 4:30 között.
A szürkület májusban, júniusban és júliusban egész éjszaka tart, ezt a jelenséget hívják "fehér éjszakáknak". A téli hónapokban viszont a déli órákban sem világosodik ki teljesen.

A Hanza-város Tallinn a 15-16. században élte fénykorát. A masszív erődítmények megvédték a várost a háborúktól, a faházak hiánya a tűzvészektől. A város legjellegzetesebb része a Toompea mészkőhegy, amelynek a nyugati felén a Castrum Danorum, vagyis "a dánok vára" áll. A várfalakon belül található a gótikus Szűz Mária-székesegyház. Az alsóváros figyelemre méltó módon megőrizte 13-14. századi jellegét, szűk utcáival és polgárházaival, illetve középületeivel. A középkori városháza (1371-1404) ma a városi múzeumnak ad otthont. A Városháza terét rendkívül jó állapotban fennmaradt emeletes polgárházak veszik körül. Hajdan az alsó szintek lakásként, a felsők pedig raktárként szolgáltak. Kiemelkedik közülük a Nagy Céh-ház (1410), az északi gótika mintapéldája, gazdagon díszített oszlopaival. Ugyanebben az utcában fontos épület a Feketefejűek háza, amely 1597-1600 között holland manierista stílusban épült újjá, illetve a Szent Olaf-céh háza.
Koppenhágában Amalienborg - a dán királyi rezidencia - az európai építészet egyik gyöngyszeme. Hogy otthon van-e a királynő, azt a felhúzott zászló jelzi. 12 órakor kerül sor az őrségváltásra, amely érdekes látnivaló. Az öböl másik oldalán fekvő Nyhavn (Nühán) városrészt egy csatorna és az azt körülvevő épületek alkotják. Egykor kereskedők éltek itt, ma rengeteg kávézó és étterem van ezen épületekben, a turisták nagy megelégedésére. Magát a csatornát V. Keresztély, Dán király ásatta ki az 1600-as években. A Nye Havn - ami új kikötőt jelent dánul - kereskedelmi kikötőként indította pályafutását, s ekkoriban a városrész képét kocsmák, nyilvánosházak, tengerészek, prostituáltak határozták meg. Ma jó néhány régi hajó áll a csatorna vízén amiben gyönyörködhetünk. Az évszázadok folyamán nagyon sok művész, költő, író lakott itt, pl. Andersen is. A meseíró nemcsak azért népszerű Dániában, mert meséit több nyelvre fordították, mint bármelyik könyvet a világon, hanem mert a Kis hableány - a Rút kiskacsával egyetemben - Koppenhága, de egész Dánia jelképe. Minden dán gyerekek polcán az ismert építőjáték mellett ott lapul Andersen meséskötete is. A Kis hableány szobrát a dán sörgyáros, Carl Jacobsen ajándékozta 1913-ban Koppenhága városának. A kis hableány minden reggel és este a felszínre úszott, kiült a szikára és sóvárogva bámult a part felé, abban a reményben, hátha egy pillantást vethet szeretett hercegére.
A turisták nagy kedvence a Stroget bevásárló negyed a város szívében, Európa egyik leghosszabb sétáló utcájával, ahol rengeteg üzlet, olcsóbb áruházak és drága márkaboltok sorakoznak. Több mint egy kilométer hosszú, a Városház térről (Radhuspladsen) indul.Irányár: 555 Euró/fő + 120 Euró/fő kikötői illeték.
Egyéb Euróban felmerülő költségek:
- 44 főtől 77 Euró/fő,
- 38 főtől 90 Euró/fő,
- 32 főtől 108 Euró/fő.

Egyéb Forintban felmerülő költségek:
- 44 főtől 32000 Ft,
- 38 főtől 37000 Ft,
- 32 főtől 44000 Ft.

Előlegként 280 Euró/fő fizetendő. Útlevél szükséges, mely a visszaérkezéstől számított hat hónapon belül nem jár le.

Az ár tartalmazza a Zalaegerszegről autóbusszal a kikötőbe (Warnemunde) és onnan hazautazás költségeit, a kikötői illetéket, hajóval történő utazást (8 nap, 7 éjszaka) teljes ellátással belsőkabin kategóriában, korlátozott italfogyasztást, sport és szórakoztató létesítmények használatát, utas kísérés és tolmács szolgáltatás költségeit az út teljes időtartama alatt, helyi idegenvezetés költségét az egyes városokban. Belső kabin helyett igényelhető ablakos kabin + 130 Euró/fő, valamint balkonos kabin + 200.-Euró/fő felár ellenében.
Az ár nem tartalmazza a kötelező borravalót (összege várhatóan 7-szer 8.5 Euro), a belépőjegyek árát az egyes programoknál, valamint a kikötő és a program helyszíne közti utazás költségét és a biztosítási díjakat (stornó- és BBP. biztosítás).


Igyekszünk kihasználni a partner hajótársaságok akcióit, amelyet évente többször meghirdetnek és ilyenkor néhány napig nagyon kedvező áron foglalhatóak az utak, a fenti árak már ilyen kedvezményes árak.

2016. február 28-ig várjuk vendégeink előzetes és kötelezettség nélküli jelentkezését az Adria Tours Zalaegerszegi Irodájában:
- Személyesen Zalaegerszeg, Kossuth út 52/a, első emelet 3.
- E-mailben zalaegerszeg@adriatours.hu
- Telefonon 0036-209815934.
Az előzetes helyfoglalás a jelentkezések sorrendjében történik.
Mivel az út hajótársaságnál való foglalása később - a meghirdetett akció idején - történik az előzetes jelentkezéskor a név, e-mail cím és telefon elérhetőséget kérjük megadni, hogy haladéktalanul értesíteni tudjunk benneteket a kedvezményes áron történő foglalásról a végső döntés meghozása érdekében (március vége, április eleje). Abban a kb 3 napban ameddig az akció tart, rendelkeznünk kell az utazni szándékozó adataival, amelyek feltétlenül szükségesek a foglaláshoz (név lakcím, útlevél szám, kiállítás dátuma, lejárat dátuma, saját telefonszám, valamint kb. 280 Euró előleg.)


Hamarosan bővebb tájékoztató a www.adriatours.hu és a www.untenberger.hu weboldalakon.


Téli túra a Plitvicei tavaknál. 2016. február 13.
Egy napos külföldi utak


Téli túra a Plitvicei tavaknál

2016. február 13.
Gyere velünk télen is Horvátország legszebb nemzeti parkjába, hogy felejthetetlen fehér köntösben lásd és érezd a természet nagyszerűségét és változatosságát. Mesés türkizkék színű tavak, gyönyörű befagyott vízesések, sűrű havas erdők, magas hegyek, barlangok, sziklafalak világa ez a vidék. Ezt látni kell!

A délelőtti órákban érkezünk a Plitivicei Nemzeti Parkhoz. A bejáratnál mosdók, kávézó és étterem biztosítja a felfrissülést a belépés előtt.

Időjárástól függően közlekedik a hajó a Kozjak-tó vízén. Ezért ennek függvényében alakítjuk ki túránkat, mely kb. 8-10 km hosszú lesz.

A Plitvicei-tavakat alkotó 16 tavat vízesések kötik össze. A tavak körül gyalogutakat alakítottak ki, néhol keskeny pallók vezetnek át a vízen. Ezek nagy részét be fogjuk járni, vissza a bejárthoz pedig busszal fogunk jutni.
A hajót és a buszt szabadon használhatjuk, a belépőjegyünkben benne van az ára.


A nyári köntösében már sokak által ismert Plitvicei-tavakat ezúttal téli ruhájában csodáljuk meg. Új arcát mutatja meg számunkra a nemzeti park: a behavazott pallókon sétálva járjuk körbe a vízesések ámulatba ejtő jégvilágát.
Megérkezünk a Piltvicei Nemzeti Park bejáratához. A nyári kirándulásokhoz hasonlóan, elsőként az egyik legnagyobb vízesés felé tartunk, ahol egy-két méter után lélegzetelállító kép tárul elénk. A befagyott alsó tavakra pillanthatunk, majd leereszkedve a magas vízesés fagyott jégoszlopainak csillogását csodálhatjuk meg. Ezután a folyásiránnyal szemben felfelé sétálunk az általában behavazott fapallókon. Több kisebb vízesést érintve jutunk el pihenőhelyünkhöz. Innen hosszabb erdei ösvényeken túrázunk a felső régióban lévő tavak mentén, újabb, a téli pompájukban tündöklő vízeséseket találva. Egy erdészeti úton térünk vissza a buszunkhoz.

Bármilyen évszakot is válasszunk a kiránduláshoz, mindenképpen különleges élményben lesz részünk. Tavaszi olvadáskor megduzzad a patakok vize, nyáron zöldell a táj, míg ősszel az ezerszínű természet tárul elénk.

Aki télen szánja rá magát a Plitvicei-tavak megismerésére, igazán egyedi látványra számíthat, hiszen jég borít mindent, csipkefüggönyként tárulnak elénk a vízesések. A tórendszer két részből áll, a felső és alsó csoportból. A dolomitvölgyben fekvő felső tavakat tartják a legszebbnek, míg az alsó tavak kisebbek, vizük sekélyebb. A legnagyobb tó a Kozjak, ezen hajóval tudunk kelni. A három kilométer hosszú erdős partok által határolt tó az alsó és felső tavakat köti össze. Sokan a legszebb tónak tartják a Galovac-tavat lépcsős vízeséseivel.


A parkot több bejáraton át közelíthetjük meg. A belépőjegyet gondosan meg kell őrizni, hiszen ezzel szállhatunk fel az autóbuszra, illetve a hajóra. A jegyek eltérő színűek, a park területén sétálva ezt a színt kell követnünk. Attól függően, hogy melyik bejáraton át lépünk be a parkba, először hajóval vagy busszal indulunk kirándulni, s a séta végén másik közlekedési eszköz visz vissza bennünket a kijárathoz.A túra átlagos erőnléttel könnyen teljesíthető. Menetidő: 4-5 óra.

A park 16 órakor zár. A hazaúton nem tartunk hosszabb szünetet, így javasoljuk, hogy mindenki gondoskodjon az útra ételről, mert a rövid pihenőkön nem biztos, hogy lesz lehetőség beszerezni.

A késő esti órákban érkezünk vissza Zalaegerszegre.


Utazás: autóbusszal.
Szolgáltatás: idegenvezetés, utas kísérés.
Részvételi díj: :8.500.-Ft/fő /min. létszám 38 fő /, 9.850.- Ft/fő / min. 32 fő /,10.200.- Ft/fő / min. 26 fő /, ,
Belépők: kb. 55 kuna a felnőtt, 35 kuna a gyermek.
Indulás: Zalaegerszeg, Kovács Károly tér 04:30 óra
Várható visszaérkezés: 22 - 23 óra.
Csatlakozási lehetőség: Bak, Söjtör, Pusztaszentlászló, Borsfa,Letenye

Szabadka belvárosa és a nagy-piaca! 2016. március 5.
Egy napos külföldi utak

Szabadka belvárosa és a nagypiaca!....2016. március 05.A napot Szerbia legészakibb pontján a Vajdaságban található Szabadkán töltjük . Fontos európai útvonalak kereszteződésében, a Duna és a Tisza folyók között helyezkedik el. A várost kulturális öröksége, gazdagon díszített épületei, multikulturális szellemisége és európai jellege teszik egyedivé. Délelőtt megnézzük a híres szabadkai piacot. Ahogy mondani szokás, megtalálható itt minden a varrótűtől a gőzmozdonyig. A belvárosában, megtekintjük Szabadka szecessziós nevezetességeit. A közel 100000 lakosú város mindössze 10 km-re fekszik a magyar határtól. Rengeteg magyar ember él itt (a lakosság 40%-a), s mivel ez a terület régen Magyarországhoz tartozott, ezért a nevezetességeik többsége is hozzánk köthető.
Az egész város építészetére jellemző a szecessziós stílus. A városháza és a híres zsinagóga épületét Jakab Dezső és Komor Marcell tervezték. A Zsolnay kerámiával fedett Raichle-palota ma a kortárs képzőművészeti alkotások legfőbb otthona. Teszünk egy kiadós sétát a Szabadság téren és a Korzón!
Sétánk után búcsút intünk a Vajdaságnak és haza felé indulunk.

Utazás: Autóbusszal.
Szolgáltatás: Idegenvezetés.
Részvételi díj: 8.600.- Ft/fő (min. 38 fő), 9.800.- Ft/fő ( min. 30 fő ).
Indulás: Zalaegerszeg, Kovács K. tér március 4-én 24:00 óra.
Csatlakozási lehetőség: Bak, Keszthely, Sármellék.
Az utazáshoz szükséges: érvényes útlevél vagy plasztik kártyás személyi igazolvány.


Az utazásra várjuk az Élhető Jövő Egyesület tagjait és családját! Éves tagdíjunk 1.200.- Ft/fő.
Részletes programunk a www.eljovo.lapunk.hu web lapon is megtalálható.Húsvét előtti barangolás a Mecsek alján, Zengővárkony. 2016. március 6.
Egy napos belföldi utakLátogatás a Húsvéti Nyuszi kincseskamrájában!....2016.
március 6.


Kakasd Makovecz Imre által tervezett faluház - Bonyhád Vörösmarty Mihályról elnevezett faluház - Mecseknádasd - Zengővárkony Hímestojás Múzeum - Szalmagyűjtemény - Rockenbauer Pál sírja a szelidgesztenyésben.


(Szemezgetés hazai értékeink közt.)

Most egy kevéssé ismert, de sok érdekes látnivalót kínáló vidékre invitáljuk kedves vendégeinket, amelyet még nem fedezett fel a tömegturizmus. A Sió és a Sárvíz összefolyásánál fekvő Sióagárdon megnézzük a Tájházat és a leányvári pincefaluban lévő Hímzés múzeumot. A kiállítás bemutatja a helybéliek színes népviseletét is.
Kakasdon egy rövid pihenő alatt megcsodáljuk a Makovecz Imre által tervezett faluházat, amely ma múzeumaként funkcionál. A tervek 1986-ra készültek el, a kivitelezés 1987 és 1994 között történt. Az 1300 négyzetméteres, organikus stílusú, faszerkezetű épület két tornya az összetartozás jelképe. Az egyik, fazsindellyel fedett torony a Tolna megyei községben otthonra talált székelyekre, a kakasdi római katolikus templom mintájára épült torony a németajkú lakosságra utal. A székely torony bejárata előtt öt székely kapu a volt szülőföld, Bukovina öt községére emlékeztet. A faluház ünnepek, közösségi rendezvények mellett három székely és sváb emlékeket bemutató tájszobának is helyet ad. Makovecz Imre a kakasdi faluházról egy 1988-ban készült riportban úgy fogalmazott: egy hely, amely a faluközösség tulajdona, és amely nincs kisajátítva egyetlen közösség számára sem.Bonyhádon, a Völgység fővárosában, ahol a Perczel családnál házi tanítóskodott Vörösmarty Mihály, a róla elnevezett művelődési ház előtt felállított szobrát keressük fel. Következő úti célunk Mecseknádasd. A település középkori eredetű történelmi és egyházi vonatkozásu emlékeiről, valamint az itt élő német kisebbség hagyományairól nevezetes. Majd a dallamos nevű, varázslatos szépségű településre Zengővárkonyba látogatunk. A Tájház 1858-ban emelt módos parasztházból került kialakításra, melyben szövőműhely működik. Itt található az ország első - és Európában is ritkaságnak számító - állandó hímestojás - kiállítása, valamint a Nemzetközi Szalmagyűjtemény. A dús lombú erdők által óvott, kacskaringós patakkal tarkított falu legnagyobb büszkesége a messze földön híres szelídgesztenyés. Itt nyugszik - végső akarata szerint - Rockenbauer Pál, a Másfél millió lépés Magyarországon című honismereti tv-filmsorozat készítője. Húsvéti hangulattal feltöltődve haza indulunk.
Utazás: autóbusszal.
Szolgáltatás: idegenvezetés, utas kísérés.
Részvételi díj: 6.850.- Ft/fő / minimális létszám 38 fő, 8.650.- Ft/fő, min. létszám 26 fő..
Várható belépők: Felnőtt 1800.- Ft/fő, diák, nyugdíjas 1.000.- Ft/fő
Indulás: Zalaegerszeg, Kovács Károly tét 6:00 óra
Várható hazaérkezés: 21 óra
Csatlakozási lehetőség: Bak, Keszthely, Sármellék.


Kattints az alsó sorban található részletekre, ott több fotót, leírást találsz a programról. Segítenek a döntésben!


Az utazásra várjuk az Élhető Jövő Egyesület tagjait és családját! Éves tagdíjunk 1.200.- Ft/fő.
Részletes programunk a www.eljovo.lapunk.hu web lapon is megtalálható.Triesztben vásárlás és belvárosi séta! 2016. március 15.
Egy napos külföldi utakKellemes kikapcsolódás Triesztben, vásárlási lehetőséggel!
2016. március 15-én.Szlovénián keresztül, rövid pihenőkkel Triesztig utazunk. 6 és 7 óra között megérkezünk a városba.
Szabad program keretében - vásárlási lehetőséget és egy belvárosi sétát ajánlunk.
Triesztet elbűvölően szép természeti adottságai varázsolják különleges hellyé: három oldalról a Karsztvidék öleli körül, a táj karakterét a mészkő sárgája, a tengerkékje és a szomszédos hegyek zöldje határozza meg.
Trieszt épületei, kávézói és ételei a Monarchia hangulatát idézik. A város ennek ellenére megőrizte olasz jellegét.
A kellemes kikapcsolódást hasznos dolgokkal összeköthetjük. Vásárolhatunk húsvétra.
Megcsodálhatjuk a kikötő felé vezető út impozáns épületeit, a város központjában a hatalmas teret, mely a tengerre nyílik, kilátással a mélyen ívelt partszakaszra. A teret csodálatos paloták szegélyezik. Itt láthatjuk a 19. század végén épített Városháza óratornyos épületét, illetve a mozaikokkal díszített Prefektura épületét, mely jelenleg a tartományi tanács épülete.
Sétánkat, valamint a vásárlást befejezve 13:00 órakor haza felé indulunk Triesztből.
Az olasz - szlovén határ előtt az élelmiszerboltnál megállunk, megvásárolhatjuk a még hiányzó élelmiszert.
Haza útban teszünk egy kis kitérőt Trojanába. Megízleljük a híres trojanai fánkot és a finom krémest.
Az esti órákban érkezünk Zalaegerszegre.

Utazás: kényelmes autóbusszal.
Részvételi díj: 9.500.- Ft/fő 35 fő esetén, 11.600.- Ft/fő min. 30 főnél. ( 30 fő esetén indul az autóbusz),
Szolgáltatás: utas kísérés.
Indulás: 01:00 óra Zalaegerszeg Kovács Károly tér.
Haza indulás Triesztből: 13:00 óra
Csatlakozási lehetőség: Gellénháza, Nova, Lenti.


Az utazásra várjuk az Élhető Jövő Egyesület tagjait és családját! Éves tagdíjunk 1.200.- Ft/fő.
Részletes programunk a www.eljovo.lapunk.hu web lapon is megtalálható.
Húsvét előtti kiruccanás Ausztriába! 2016. március 19.
Egy napos külföldi utak


Vásárlási lehetőség a Hauswirth csokoládégyár mintaboltjában - Nézelődés Schlosshof-i császári kastélyban - városi séta, Hainburgban.

2016. március 19.
Első úti célunk Kittsee-ben (Köpcsény) lévő Hauswirth csokoládégyár mintaboltja.
Évente 120 dolgozó mintegy 2.000 tonna csokoládéból állít elő kiváló ízű, ellenállhatatlan finomságot a legmagasabb minőségben. Ennek 60%-a Ausztriában kerül értékesítésre, a fennmaradó mennyiség pedig az Unió országaiba, Kanadába, Dél-Afrikába, Ausztráliába és Kínába jut exportra. Jó érzés tudni, hogy amennyiben a kakaóbab (csokoládé alapanyaga) termelő vállalat gyermekmunkát alkalmaz (Afrikai országokban), akkor a Hauswirt visszamondja a megrendelését.
"A puding próbája az evés" elvet követve, nekünk is van lehetőségünk személyesen meggyőződni a termékek kiváló minőségéről. Gyárlátogatás keretében ízelítőt kapunk a csokoládégyártás mozzanataiból és miután végig kóstolgattuk a különböző finomságokat előnyös áron vásárolhatunk a gyártott termékekből a Shoko-Csárda mintaboltjában.
Kóstoljuk meg a mestercukrász aktuális ajánlatát, a Rohkost-ot!. Ez a finomság illatos narancs, sárgabarack, szilva, ananász, füge stb. csokoládéba mártva. Valamint ne hagyjuk ki a Hauswirt újdonságait, úgy mint a körtepárlatban érlelt körte és a barackpárlatban érlelt barack.
A kóstoló végén a cukrászok kézi készítésű Pralinéval és Trüffellel várnak bennünket.

Hainburg, a kis romantikus határváros a Braunsberg, a Schlossberg és a Hundsheimer dombok között megbújva, a Duna jobb partján fekszik.
A mai Hainburg helyén az ókorban hatalmas erődítmények voltak, amelyek a régi kelta városhoz, Carnuntumhoz tartoztak és romjaik részben még ma is láthatók. A honfoglalás után magyar kézen volt. 1042-ben III. Henrik császár vette el Aba Sámueltól. 1108-ban a Babenbergek szerezték meg. 1278-ban, a dürnkruti csata után a vár a Habsburgoktulajdonába került.
A Babenbergek idejéből származó vár gyönyörű kilátást kínál a nemzeti parkra és a Duna menti ártéri erdőkre. A várost egykor a rómaiak alapították, valaha a Carnuntum egyik elővárosaként hozzátartozott a római limes erődítésláncolatához. A néphit szerint a Nibelungenliedben említett Heimburg tulajdonképpen Hainburg vára volt, és itt tartotta Attila nászát Krimhildával. A vár kápolnájában esküdött meg 1252-ben Premysl Otakar Morva király és Ausztriai Margit babenbergi hercegnő.

A vár birtokáért a középkorban sok küzdelem folyt a magyarok és az osztrákok között. A mai várost egy XIII. századból való, jó állapotban lévő erődítményvonal övezi, fölötte magasan emelkedik a tekintélyes nagyságú várrom. Épségben megmaradt három városkapu is; a Bécsi kapu, a Magyar kapu és a Halász kapu. A Bécsi kapu a legismertebb osztrák városkapu, amely a XIII. századból maradt fenn. Díszítő elemei két lovag, akik a kaput őrzik. A Magyar Kapu szintén a XIII. században épült, két mesebeli lény szobra ékesíti. A Halász kapu 4-emeletes kapu-torony.

A Schlosshof - császári kastély - megtekintése következik, amely a Habsburg Birodalom egyik legnagyobb és legdíszesebb ilyen épületegyüttese.
Alsó-Ausztria keleti részén több mint 50 hektáron terül el a Schlosshof-i kastély. A főúri lakóépületből, a művészien kialakított teraszos kertből és az idilli majorságból álló pazar épületegyüttest az 1720-as évek végén Savoyai Jenő herceg reprezentatív vadászkastélyaként építették. Johann Lucas von Hildebrandt építész korlátok nélkül mindenből a legjobbat választhatta, végül is megbízója nem csak az egyik legsikeresebb hadvezér volt, hanem korának egyik legvagyonosabb embere. Több száz munkást, napszámost, mesterembert és kertészt fogadtak fel, hogy több éves szakadatlan munkával megvalósítsák Hildebrandt terveit. Amikor 1730 körül nagyjából lezárultak a munkálatok, az európai barokk egyik leglenyűgözőbb mesterműve valósult meg. A hadvezér halálát követően a kastély visszaszállt az uralkodóházra, majd 1770-ben az időközben megözvegyült Mária Terézia még egy emeletet építtetett a kastélyra. Franz Anton Hillebrandt udvari építész e munkálatok során a kor ízlésének szellemében gazdag klasszicista díszítéssel látta el a homlokzatot és a belső termeket is. Lényegében ekkor alakult ki a Schlosshof mai arca.

Különleges látványt nyújt a 4 szintű teraszból álló barokk stílusú park. A teraszokon virágágyások, függőfolyosók és pompás szökőkutak várják a látogatókat. A Schlosshof minden évszakban más színekkel és növényekkel gyönyörködtet.

Utazás: autóbusszal.
Szolgáltatás: idegenvezetés.
Részvételi díj: 5300 .- Ft / minimum 38 fő /, 6200.- Ft / minimum 32 fő /.
Belépődíj: kb. 12 Euro
Indulás: Zalaegerszeg, Kovács Károly tér 5 óra
Csatlakozási lehetőség: Vasvár, Egervár, Sárvár.
Az utazásra várjuk az Élhető Jövő Egyesület tagjait! Éves tag díjunk 1.200.- Ft/fő./Túrázás a Bakonyba. 2016. április 2.
Egy napos belföldi utak

Túra a Bakonyban.....2016. április 2.


Ezer éves bencés monostor - Apátsági templom - Szent Gellért remete kápolnája - Magyar pogánykori áldozati helyek a Kerteskő szurdokban - Szurdoktúra Bakonybél és Pénzesgyőr között.


A bakonybéli bencés apátság Szent István egyházalapító tevékenységének jelentős emléke. István király 1018-ban alapíthatta a Szent Mauríciusz tiszteletére szentelt bencés monostort.
Amikor István király Koppány hadai ellen indult, Pannonhalmán fogadalmat tett, hogy győzelme után a lázadó birtokainak közel tizedét Szent Márton (Pannonhalma) monostorainak adja.
Így lett Bakonybél is bencés birtok, a király pedig a legyőzött Koppány egyik utolsó menedékhelyén felépíttette a bakonybéli monostort Szent Móric tiszteletére. A monostor jelenleg ismert legrégebbi hiteles dokumentuma a Szent László-féle, 1086-ban keletkezett összeíró levél. A királyi alapítású monostort az Árpád-korban az ország legfontosabb szerzetesházai között tartották számon, hiteles helyként működött, könyvtára a 13. század második felében, tudományos jelentőségében a pannonhalmi és a pécsváradi monostorok könyvtárai után következett. Kiterjedt birtokait későbbi királyok is gyarapították. A közösség első apátja Szent Günther, Boldog Gizella rokona volt. Az apátság közelében áll az a Szűz Mária-kápolna, mely a hagyomány szerint Szent Günther és Szent Gellért (1023-1030) remeteségének helye volt. 1548 után a kolostor elpusztult, lakói elmenekültek. 1759-1782 között barokk templom és kolostor épült a helyére. 1786-ban II. József feloszlatja a magyar bencés közösségeket, továbbá állami tulajdonba vette a monostori javakat. A bakonybéli monostor életében újabb 20 éves törés következik. 1802-ben Ferenc király azzal a feltétellel engedi másfél évtizedes száműzetés után visszatelepedni a bencéseket egykori monostoraikba, ha 10 gimnázium megszervezését, működtetését vállalják. A tanárképző főiskola, mely 1832-től 1848-ig működött, igen jelentős szellemi pezsgést teremt a vidéki monostorban. A világháborúkat követően megszűnik, majd 1998-ban a rendi vezetés jóváhagyásával újraindul a szerzetesi élet Bakonybélben.
A templom és a monostor mellett modern fogadóépület és kiállítás várja a látogatókat.

A ma is álló templom alapkövét 1750-ben rakták le, felszentelésére 1754-ben került sor. Az épület belső kialakítása meglehetősen egyszerű. Legfőbb dísze a Polinger (Pohlinger) Ignác pápai festő által 1758-ra elkészült főoltár. A kompozíció három részre osztott. A kép alján az alapító Szent István és Boldog Gizella királyné térdel, kezükkel a béli monostor és a templom épületére mutatnak. A középső mezőben, a felhőkön Szent Mauríciusz, a templom védőszentje áll dárdával és zászlóval a kezében, mögötte katonái, vértanútársai sorakoznak. Az oltár legfelső részében Szűz Máriának a mennyek királynéjává koronázását látjuk.
Az oltárkép két oldalán Szent László király és Szent Imre herceg szobra áll, az oszlop talapzatán pedig a négy evangelista ül.
A főhajó két oldalán egy-egy mellékoltár épült, balra a Mária-oltár, amelynek festményén Szűz Mária látható, amint lábával a bűnt jelképező kígyó fejére lép. A másik oldalon a rendalapító Nursiai Szent Benedek alakja áll, kezében tartva a rend szabályzatát, a Regulát.
A hajó jobboldali falán függő festmény azt a jelenetet ábrázolja, amikor István király és Gizella királyné Szent Gellértre bízza Imre herceg nevelését. Krepp Frigyes győri festő műve.


A hajó bal oldali falának utolsó képe a leghíresebb, id. Dorffmeister István alkotása 1779-ből. A Szent Család Jeruzsálemből Názáretbe való visszatérését ábrázolja. A szószék 1760-ban készült el, a műemlék orgona pedig 1822-től szolgálja a híveket.

A fenti kép hátterében a Szent Gellért kápolna felújítás előtti állapotában látható, előtérben a két oszlop Szent Günthernek és Szent Gellértnek állít emléket.

A Szent Gellért téren, közvetlenül a templom mellett alakították ki a Szent Günther remeteségének emléket állító Zarándokudvart. Az udvarban Monostori Ajándékbolt és Galéria működik, valamint filagória és pihenőpadok várják a fáradt, megpihenni vágyó vándort. Az egykori remete 1000 éves emlékének adózik Mátyássy László szobrászművész alkotása, a Szent Günther ikon 11 domborműve. Gyógynövénykert 1,5 ha területen terül el, a szerzetesek és az alkalmazottak gondozzák. A monostori manufaktúrák közül a Monostori Könyvkötészet látogatható. A könyvkötő műhely megtekintése része az idegenvezetés programjának.


A településtől egy km-re délre Szent Gellért és Szent Günther remeteségének helyét őrzi a Borostyán-kút (Szent-kút) kápolnája a stációkkal valamint a Kálváriával . A kápolna előtt három forrás fakad, amelyeket kőből rakott medencével foglaltak kútházba. Vizük egy tavat táplál. Szent Gellért püspök a bakonybéli Borostyán-kő közelében élt 1023 és 1030 között, ahol korábban Szent Günther is, a monostor alapítója. Emlékükre emelték a forrás mellett a kápolnát és a kálváriát. A Borostyán-kút kápolnájának környéke 2009 óta Veszprém megye hét természeti csodájának egyike.


Bakonybél nevezetességeinek megismerése után fakultatív gyalogtúrára invitáljuk vendégeinket.


Túraútvonal: BAKONYBÉL - CSÚCS-HEGY - BÁNYÁSZ-KÚT - KERTES-KŐI SZURDOK - PÉNZESGYŐR (6-7 km, szintkülönbség 100 m).

A Szent Gellért térről indulva Bakonybélt a Zirc felé vezető műúton elhagyva a zöld jelzést követjük, amely felvezet a Csúcs-hegyre.
Az innen látható panorámát magunk mögött hagyva a zöld jelzés DK. felé előbb egy tölgyesen, majd egy bükkösön keresztül vezet a Bányász-kúthoz, melynek vize nem iható, de kellemes hely a megpihenni vágyó kirándulónak.
Innen kelet felé a zöld jelzés mentén a Kerteskői-szurdokban haladunk, mely a Bakony egyik legszebb patakos völgye. A kanyargó Gerence patakot követve rendkívüli élményben lehet részünk.
Az államalapítás és a kereszténység felvétele után a Bakony erdei, szurdokai nyújtottak menedéket az ősi hithez ragaszkodó pogány magyaroknak.

Áldozati helyükről tudunk , itt a Kertes-kő szurdokban.

A Rómer Flórisról elnevezett turistaúton beérünk Pénzesgyőrbe, ahol ismét buszra szállunk.Bakonybélben élt nevezetes emberek:
Guzmics Izidor (1786-1839) bencés szerzetes, közíró, teológus, az MTA tagja, Kazinczy Ferenc egyik leghívebb barátja 1832 és 1839 között bakonybéli apát volt, nevéhez fűződik a tanárképző főiskola megszervezése.
Utolsó éveiben itt működött és itt halt meg Kovács Márk János (1782-1854) bencés szerzetes, tanár, hitszónok, költő.
Cseh Tamás zeneszerző, előadóművész - 2009. április 18-án díszpolgárrá választották. Élete utolsó két esztendejében a falu állandó lakosa.
Zoltvány Irén Lajos irodalomtörténész, pedagógus, a pannonhalmi főiskola igazgatója; 1921-1938 között Bakonybél apátja.


Utazás: autóbusszal.
Szolgáltatás: idegenvezetés - túravezetés.
Részvételi díj: 4.100. - Ft/fő / minimum 38 fő /, 5.700.- Ft/fő /min. 26 fő /.
Belépő: Várhatóan 1200.- Ft/fő
BBP Biztosítás: 560.-Ft/fő
Indulás: Zalaegerszeg
Csatlakozási lehetőség: Egervár, Vasvár.
Postojnai cseppkőbarlang és a predjama-i vár. 2016. április 09.
Egy napos külföldi utakPostojna cseppkövei, a természet 50000 éves alkotása

Posztojna-i cseppkőbarlang és a Predjama-i lovagvár megtekintése....2016. április 09.


A posztojnai barlangot " a karsztvidék királynőjének" nevezik. Szlovénia leghosszabb karsztvidéki barlangja, eddig kb. 20 km hosszú szakaszát tárták fel. A barlangban állandó 8 Celsius fok uralkodik, ezért érdemes melegen öltözni! Akik mégis elfelejtenék, azoknak a bejáratnál lehetőségük van melegebb ruhát bérelni.

A barlang keletkezése kb. 4 millió évvel ezelőtt kezdődhetett, tipikus karsztbarlang, az üregrendszert a Pivka folyó vájta a kőzetbe. A barlang három jól elkülöníthető szintre osztható, közülük ma a legalsóban folyik a víz tovább alakítva az ottani járatokat. A felső két szintben csak a cseppkőképződés zajlik, itt már nem folyik a folyó. A múltban nem voltak egyenletes feltételek a cseppkőképződés számára, ezért azok növekedése sem volt egyenletes. A legszebb, még ma is fejlődő képződmények körülbelül 8000 évvel ezelőtt kezdtek növekedni, de a barlangban vannak 40000 - 50000 éves, mára pusztulásnak indult cseppkövek is. A fehér színű cseppkövek nagyon kevés szennyező anyagot tartalmaznak, ezeket tiszta mészkő alkotja. A különböző színű árnyalatokat a beépülő egyéb ásványi anyagok okozzák.

A barlangi túra kb. másfél óráig tart. Ezalatt 4,7 km-t teszünk meg, 3,5 km-t vonattal, a többit gyalog. A vonat először az Öreg-barlangban halad 2 km-en keresztül, itt mára már elhaltak a cseppkövek. A vonatút a Nagy-hegy lábáig tart. Ez a hatalmas méretű terem a középső és a felső járatszint egybeszakadásával jött létre. Utunkat a hegy megmászásával folytatjuk. Itt is változatos cseppkőformákat láthatunk, itt a cseppkőképződés ma is folyamatban van. A jelenlegi klímaviszonyok kedvezőek, azonban a cseppkőképződés így is nagyon lassú, évtizedenként kb. 1 milimétert nőnek. A hegy túloldalán lefelé ereszkedünk, a továbbvezető utat egy kisebb szakadék zárja el. A 20.század elejéig csak idáig lehetett eljutni, de ma már lehetőségünk nyílik az Orosz-hídon átkelve a Szép-barlangoknak a megtekintésére is. Az eddigieknél is gazdagabban díszített termeken haladhatunk végig, például a Makaróni-termen is, melynek mennyezetét alig 5-6 milliméteres fiatal szalmacseppkövek borítják. A Szép-barlangokban megtett kör után visszaérkezünk az Orosz híd alatti hasadék aljába, melyen végigsétálva megpillanthatjuk a Briliáns nevű cseppkövet. A barlang biológiájáról is tájékoztatást kapunk, egy mesterségesen épített medencében megtekinthetjük a barlangi vak gőte néhány példányát. Ez a faj kizárólag barlangban, akár 100-120 évig is él, látása nincs és 8 évig is kibírja táplálkozás nélkül. A barlang alsó vízzel kitöltött járataiban élnek, apró élőlényekkel táplálkoznak, kopoltyúval lélegeznek, tojással szaporodnak. A medencét elhagyva nemsokára a Hangversenyterembe érünk, a terem gyakran szolgál koncertek színhelyéül . Rövid séta után vonatra szállunk, az Öreg-barlangon és a Kongresszusi-termen keresztül haladva elérjük a vonat végállomását a Fekete-barlangot, melynek cseppköveit valóban a fekete szín jellemzi. A természetes bejáraton keresztül érünk a felszínre.

A II. világháború idején a németek a barlangrendszerben nagy mennyiségű üzemanyagot is tároltak, de ezt a szlovén partizánok felrobbantották. A tűz 7 napig égett, miközben elpusztította a barlangrendszer egy nagyobb részét is.
A barlangászok ma is további járatokat tárnak fel, folyamatosan tanulmányozzák a barlang életkorát, keletkezését és fejlődését, valamint sok más - a tudomány és a gazdaság szempontjából is fontos - karsztvidéki folyamatot.


Utunkat folytatva, a Posztojnától mindössze 10 km-re található - 123 m magas függőleges sziklafalba épített - Predjama-i várat tekintjük meg. Elhelyezkedésével felrúg minden korábban bevett szokást, a már említett sziklafalban karsztbarlang képződött és ide a barlang nyílásba épült meg a vár.
Belseje izgalmas kanyargós lépcsőkből és a szikla formájához igazodó helyiségekből áll. A szobák belső falát vagy a szikla zárja, vagy egymásra rakott deszkákkal képeztek egyenes falat.
A belső függőleges természetes sziklahasadék adja az egész vár központi részét. A legalsó szintje a várbörtön. Eggyel feljebb vízgyűjtőnek használták és csatornákat vájtak bele, ami összefutott egy dézsa fölött. Következő szinten építették meg a kívülről is látható teraszt, míg a legfelső emelet a barlang bejárata, ahonnan több titkos alagút vezetett át a hegy túloldalára.
A várat felújítva, a szobákat szerényen berendezve láthatjuk. Kis panoptikum mutatja be a várlakók mindennapi életet.
A konyhában a mosogató szennyvize lazán kiengedve az ablak alatt a vár külső falára.
A vár leghíresebb tulajdonosa a XV. században élt Erasmus Lueger lovag volt.
Magyar vonatkozását is találjuk eme rendkívüli várnak. Történt az 1485-ös évben, hogy Hunyadi Mátyás magyar király sikeres hódító háborúját vívta Habsburg III. Frigyessel. A már említett Erasmus Lueger lovag Mátyás királyt támogatta a Bécs falait ostromló harcaiban. Elkötelezettségét Mátyás mellett mi sem bizonyítja jobban, mint hogy szóváltásba keveredett III. Frigyes rokonával, Pappenheim marsallal. Vitájuk heve oly magas fokra hágott, hogy a marsallt párbajban megölte. Tettéért III. Frigyes halálra ítélte, de Erasmus Predjamai várába menekült. Innen addig fosztogatta a tengerpartról Bécsbe vonuló kereskedőkaravánokat, míg végül Frigyes 1484-ben egyik hadvezérét, a trieszti fejedelmet Raubart küldte ellene. Több hónap sikertelen ostrom után a fejedelem galád cselhez folyamodott: megvesztegette a vár egyik szolgáját, aki fénnyel jelezte mikor tartózkodik a lovag a vár olyan területén, ami kívülről ágyúval belőhető. A váratlan ágyútűz végzett Erasmus-al, aki a vár tövében lévő kis kápolna mellett nyugszik.
Tudtad-e?
Szlovéniában a mai napig él a Mátyás király kultusz Kralj Matjaz néven. Van egy mondásuk: "Ha visszatér Mátyás kora, könnyű lesz a paraszt sora"


Utazás: autóbusszal.
Szolgáltatás: idegenvezetés, utas kísérés.
Részvételi díj: : 9.200.-Ft/fő /min. létszám 38 fő /, 10.700.- Ft/fő / min. 32 fő
Belépők: kb. Barlang + a vár 30 Euró
Indulás: Zalaegerszeg, Kovács Károly tét 4:30 óra
Várható visszaérkezés: 21 - 22 óra.
Csatlakozási lehetőség: Bak, Gellénháza, Nova, Lenti.


Kattints a részletekre, ott több fotót találsz a barlangról!Az utazásra várjuk az Élhető Jövőért Egyesület tagjait és családját! Éves tagdíjunk 1.200.- Ft/fő.
Részletes programunk a www.eljovo.lapunk.hu web lapon is megtalálható.Nápoly, Capri, Szicília 2016. április 14-20.
Több napos külföldi utakCapri - Szicília

Hajóval Capri szigetére - kompátkelés Messinánál - Taormina, ahonnan legszebb az Etna - a legnagyobb működő Európai vulkán az Etna - az ókor nagyjainak lakhelye Szirakúza - a semmihez sem hasonlítható Cefalu - Palermo a főváros, jelentős magyar vonatkozásokkal - kompátkelés Nápolyig.

2016. április 14 - 20.


1. nap: Utazás rövid pihenőkkel Nápoly környéki szállásunkig.

2. nap: Bizonyára élmény lesz az utazás Nápolyból hajóval Capri szigetére. Megérkezést követően átszállunk egy kisebb - gyorsabb hajóra, amivel kőrbe utazzuk Capri szigetét, bejárva - bekukkantva minden kis öbölbe, sziklahasadékba, többek között behajózunk a a Faraglioni-sziklák alá (második kép). Ezt követően kisbuszokkal, idegenvezetővel kísérve bejárjuk Capri és Anacapri városát. Szabadidőben alkalmunk lesz megkóstolni a helyi ínyencségeket.Capri, a capri - kék névadója.

Capri a Tirrén-tenger Nápolyi-öblében fekszik, 10,4 km2 területű sziget, mely meredeken emelkedik ki a tengerből, gazdag, buja növényvilágával, gyönyörű pasztellszínű házaival, kacskaringós, szűk kis utcácskáival, tereivel várja a romantika kedvelőit. Kellemes éghajlatának köszönhetően már a rómaiak korában népszerű üdülőhely volt. A régészeti leletek tanúsága szerint a sziget első lakosai görög telepesek voltak, akik i. e. 6. században érkeztek a szigetre. Településükről ma csak néhány falmaradvány tanúskodik. A sziget területén két község osztozik: Anacapri, valamint Capri.
A nagyobb, és népesebb Capri, ahol a sziget két kikötője, a Marina Piccola, és a Marina Grande van. Capri városának központja a Piazzetta, egy csodálatos kilátással bíró terasszal. Itt van a kikötőből induló kábelvasút végállomása. Ezen a téren található a városháza, amelynek udvarán a római-kori Villa Augustea romjait találták meg. Magyar vonatkozás, hogy Capriban az egyik központi tér elnevezése őrzi az 1956-os forradalom magyar mártírjainak emlékét. (Piazza Martiri d'Ungheria 1956)
Anacapri 275 m magasan fekszik a tengerszínt felett. Fő látnivalója a Villa San Michele, amit a 20. század elején Axel Munthe svéd orvos Tiberius római császár villájának helyén épített. A villa kertjében egyiptomi, és egyéb antikvitás-kori ereklyék, és művészeti alkotások találhatók. A kertből nyíló csodás kilátás Caprira, a kikötőre és a tengerre.
A szigeten nagy mennyiségben termesztik a citromot, ebből készítik a Limoncello likőrt, de készítenek még lekvárt és parfümöt is a citromból.


A sziget egyik természeti különlegessége és Capri egyik jelképe a Nápolyi-öbölnél található három szikla a Faraglioni-sziklák, melyek a tengerparti földcsuszamlás útján jöttek létre. A szikláknak külön nevük is van: Stella (amely a fő szigethez kapcsolódik), Mezzo, és Scopolo. A Stella 110, a Mezzo 80, a Scopolo pedig 102 m magas. A Mezzoban egy kis, természetes barlang is van, amely 60 m hosszú - ez a tulajdonsága még különlegesebbé, és festőibbé teszi.
A sziget páratlan természeti szépsége a Grotta Azurra, avagy a Kék Barlang. Nevét onnan kapta, hogy a víz alatt beszűrődik ide a napfény és festői kék fény világítja meg a barlangot. Ezt a mélykék színt Capri-kéknek nevezik. A 60 m magas, 25 m széles barlangba csak kis, néhány fős csónakok férnek be a szűk bejáraton át.


Capri magyar vonatkozása, hogy itt élt és dolgozott Hajnal János, a milánói dóm és a római templomok világhírű festője. Első itáliai egyéni kiállítását Capriban megrendezte.
Hajnal János rövid életrajza: 1913-ban született Budapesten, ahol a képzőművészeti főiskolán Aba-Novák Vilmostól és Szőnyi Istvántól tanult. Önéletrajzai kiemelik, hogy tizennyolc évesen gyalog tette meg az utat Budapesttől Firenzéig. 1948-tól élt Rómában, Itáliának nincsen olyan része, mely ne őrizné alkotásait. A római genetikai intézetben (1953) dolgozó magyar orvosok Hajnal freskói alatt gyógyítanak. Ugyanebben az évben készítette el a brazíliai Sao Paolo székesegyházának üvegablakait. A milánói (1954) és a pratói dóm (1960) üvegablakaitól kezdve a római Rebibbia börtönéig (1973) a magyar egyházművész alkotásai ellepik Itáliát.
Hajnal 180 négyzetméteres üvegablaka díszíti a Vatikán területén a VI. Pálról elnevezett audiencia-termet, a szintén római Santa Maria Maggiore bazilika rózsaablakát (1995), a római Pápai Magyar Intézet kápolnáját (2002). Vatikáni bélyeget is rajzolt, könyvillusztrációt is készített.
Alkotásai egész Olaszországban megtalálhatók: többek között a Vatikáni Múzeumban. Hajnal készítette a milánói dóm üvegablakait is és számos más ismert olaszországi épület is őrzi alkotásait.

Az eseménydús nap után visszatérünk szállásunkra, ahol helyi specialitásból készült vacsora vár bennünket.3. nap: Utazás autóbusszal Villa San Giovanni-ig, innen kompátkelés a nagy történelmi eseményeket látott Messina-ba. Szicília szigetén első állomásunk Taormina, itt szállunk meg az Etna lábánál.


4. nap: Ismerkedés a Csontváry által megfestett Taorminával, annak görög és főként római építészeti emlékeivel, majd indulás az Etna kráteréhez.A képen Taormina a háttérben magasodó Etnával. A gyümölcs- és virágáldással teljes mediterrán hangulat, az ég, a tenger semmihez sem hasonlítható színei örökre megragadják az embert. Előterében a görög színház.

A város alapítója Andromakhosz, a történetíró Timeosz apja volt. Ő gyűjtötte össze i. e. 358-ban a naxoszi túlélőket (görög - perzsa háború), és a Tauro lejtőjén megalapította Tauromeniont.

Látványosságai közül meglátogatjuk a Görög színházat, a San Nicol bazilikát, valamint Naxosz romjait.
Az Isola Bella egy megkapóan szép természetvédelmi terület Taorminától délre. A városból turistautakat szerveznek a Capo Sant' Andrea-i grottákhoz. Taormina szélsőségesen hegyvidéki területre épült föl. Az Etnától 45 perces autóúttal lehet eljutni a városba.

A Görög Színház a teatro greco eredetileg valóban görög építésű: hellén telepesek emelték a Kr. e. 3. században, II. Hierón uralkodása idején. A ma látható romok azonban már a római korban, a 2. században újjá- és átépített színház maradványai: ez már alkalmas volt gladiátorjátékok megrendezésére is. 109 méteres átmérőjével ez Szicília második legnagyobb színháza (a szürakuszai után). 5400 néző befogadására volt alkalmas. Ma is gyakran használják koncertek, valamint opera- és színielőadások megtartására.
A San Nicol bazilika. Normann-kori katedrális egy kis téren áll. Homlokzatán hornyolt oszlopok között domborműves, kőkeretes ajtó látható. A homlokzat ékessége a bejárat fölött látható rózsaablak (a 16. századból). A templom bal oldalán 15. századi kapu található, kőkerettel; indás virágmotívummal díszítve.
Naxosz romjai. Naxosz Szicília első ógörög telepesvárosa volt. Kr. e. 403-ban Nagy Dionüsziosz bosszúból lerombolta, mert a város a Szürakusza és Athén közti háborúban az utóbbit támogatta.

Csontváry Kosztka Tivadar is több képet festett a városban (például: A taorminai görög színház romjai, 1904-1905.) híres képét. Maga a művész ezt írta 1912-ben: Meg kell jegyeznem, hogy a húsz négyzetméteres festmény, mikor a műterem ajtaját megnyitottam, a közönségre oly hatással volt, hogy tombolt meglepetésében: az utca tele volt il maestro ungherese trovato nostro theatro greco. Már itt nagyobb összeggel a festményt ott akarták tartani. Ezzel az eredménnyel búcsúztam el a hosszú vajúdás után Taorminától?

Etna

Az Etna (szicíliai nyelven Muncibeddu, olaszul Mongibello vagy Etna, latinul Aetna) egy napjainkban is aktív vulkán Szicília északkeleti részén, Catania és Messina között, a sziget keleti partján. A vulkán területe 1200 négyzetkm, kerülete a hegy lábánál 135 km. Európa legmagasabb működő vulkánja: jelenlegi magassága 3329 méter, ami állandóan változik a kitörések miatt.

Neve valószínűleg a görög aitho (égni) vagy föníciai athana (tűzhely) szavakból ered. A helyiek által használt Mongibello elnevezés a latin mons (hegy) és az arab dzsabal (hegy) szavak keverékéből alakult ki.

A vulkán több szempontból is érdekes:
- először is azért, mert a Föld valamennyi vulkánja közül az Etna kitöréseit jegyezték fel a leghosszabb ideje és a legrészletesebben,
- másodsorban, mert működésének körülményei mai napig nem egyértelműek, ezért a vulkanológusok érdeklődésének középpontjában áll, akik a működés magyarázatára több, többé-kevésbé egyenrangú elméletet is kidolgoztak.
A Hawaii-szigetek vulkánjaihoz hasonlóan az Etna sem pusztító erejéről híres. Aktivitását a hosszú lávafolyamok, magasra törő lávaszökőkutak jellemzik, és ezek számos turistát vonzanak a környékre, mert viszonylag közelről és biztonságban figyelhetik meg a vulkáni jelenségeket.

Bár az Etna a világ egyik legaktívabb vulkánja, a hegy lejtőin és környékén több tízezer ember él, aminek fő oka a bor- és gyümölcstermelésre kiválóan alkalmas, termékeny vulkáni talaj.
2013-ban az UNESCO Világörökség Bizottsága természeti világörökségi helyszínné nyilvánította.

Egész napos kirándulás keretében ellátogathatunk az Etnához is, ahová 2000 méterig autóval is felmehetünk, majd 3300 méterig további alternatívák kínálkoznak, így gyalog vagy dzsippel egészen a kráterig is eljuthatunk.Krátertúrát követően jól fog esni a vacsora és a pihenés szállásunkon.


5. nap: Első állomásunk Catania, rövid városnéző séta után tovább indulunk az ókor nagy gondolkodóinak és tudósainak városába, Szirakuza-ba. Egykor Cicero, Platon, Arkhimédész és Theokritosz élt itt a romossá vált falak között. Mai nap utolsó állomása és egyben szállásunk Piazza Armerinában lesz, ahol megnézzük a Villa Romana del Casale-t, itt találhatók az ókorból megmaradt legszebb és legnagyobb padlómozaikokat.


Catania

Catania Szicília második legnagyobb városa Palermo után. Érsekségi székhely és itt található a sziget legrégebbi egyeteme is. A városképet barokk épületei, ókori és modern műemlékei határozzák meg.

Piazza del Duomo Catania főtere a 17. század vége és a 18. század eleje óta a város központját képezi. Itt található a Szent Ágota-katedrális (Basilica Cattedrale Sant Agata), azon a helyen épült, ahol egykor Szent Ágota mártír halált halt (ie. 251).
(Szent Ágota tiszteletét az indította el, hogy szülővárosa Katánia, a szent vértanúságának első évfordulóján csodásan megmenekült az Etna kitörésétől. A lakosság a vértanú sírjáról elhozott fátyollal vonult a megsemmisítő lávafolyam elé, ahol a szent segítségét kérte. Ezt követően a vulkán minden várakozás ellenére február 5- én megállt.)

Cataniai érsekségi széhhely 1859 óta. Sajnos a katedrális többször megsemmisült és többször újjáépítették, ami az Etna kitöréseinek és számos földrengésnek köszönhető. Vincenzo Bellini híres olasz zeneszerző sírja is itt található.

A Piazza del Duomo-n látható az Elefánt-kút, amelyet az 1693-as pusztító földrengés után visszamaradt lávából faragtak ki. Vaccari tervei alapján készült 1736-ban, mára Catania szimbólumává vált.Ursino-kastély (Castello Ursino): lávakőből épült robosztus épület, amely Riccardo da Lentini tervei alapján készült 1239-ben.
Négy szárnyból áll az épület, ami egy belső udvart vesz körül.
A kastély eredetileg a tengerparton állt, de az 1669-es vulkánkitörés idején a láva az épület nyugati oldala mellett haladt el (nyoma még a mai napig látható). A lávafolyam a partszakaszt kelet felé tolta és ezért alakult át ez a terület, így manapság a kastély egy lakónegyed közepén fekszik.


Siracusa az ókor nagy gondolkodóit is megihlette.

Siracusa Szicília legjellegzetesebb települése. Cicero szerint a "legnagyobb görög város, és mind közül a leggyönyörűbb". Platón számos alkalommal járt Szürakuszaiban (Siracusa görög neve). A város leghíresebb polgára, Arkhimédész, a természettudós. A rómaiakkal vívott csatában lelte halálát. Az úgynevezett Arkhimédész sírköve a Groticelli nekropoliszban van. A római kori sírkövet két dór oszlop díszíti. Az itt élt irodalmi nagyságok közül megemlítjük Theokritosz személyét.
Siracusa ősi belvárosa ma a Világörökség része. Szicíliában kevés olyan hely van, ahol a mondák és a valóság ilyen gyakran találkozik egymással. A várost a Kr. e. 734 és 733 közötti időszakban alapították az Arkhiász vezette korinthoszi görög telepesek. Gyakran nevezik fehér városnak, mert amíg Catania fekete vulkanikus kövekből épült, Siracusa hófehér márványból. Alapvetően három részre tagolódik: az antik görög város romjai, a modern Siracusa és az óváros Ortygia szigetén. Egyiket sem érdemes kihagyni.

Elsőként látogassunk el az antik görög városba, mely ma már csak romos állapotban látható. Szicília ezen részén, már a punok és rómaiak érkezése előtt is gazdag gyarmatvárosok virágoztak. Az egyik leglátványosabb része a városnak a Dionysios füle, ami egy hatalmas hasadék a város alatti sziklában, amit athéni hadifoglyok vájtak ki. A Görög Színház caveája (az a hely, ahol a vadállatokat tartották) a legnagyobb, amelyet az ókori görögök valaha is építettek. Az épületből csak a színtér és a zsöllye maradt meg. Az építményt, mely még ma is használatban van, a rómaiak saját igényeik szerint alakították át, így például alkalmas lett cirkuszi játékok megrendezésére is. Hatalmas márvány lépcsőiről nézhetjük a várost. A közelben egy forrás is ered, ami már az ókorban is ismert volt. Az amfiteátrum romjai mellett az úgynevezett Arkhimédész sírját is megtekinthetjük. A keresztényüldözések idején vájták ki a sziget óriási katakombáit, amelyek a Rómában találhatók után a világ második legnagyobb ilyen építményei.
Santa Lucia bazilikája egy bizánci kori templom, ami a hagyomány szerint 303-ban, Szent Lúcia mártíromságának helyszínén épült föl. Jelenleg is látható külsejét a 15-16. században kapta. Legősibb részei szépen megmaradtak, például a kapuzat három, félkör alakú apszissal. A templom alatt húzódnak Szent Lúcia katakombái.


Ortygia szigete igazi óvárosi hangulatot áraszt. Szűk utcák vezetnek végig az ovális szigeten. Egyik legszebb pontja Ortygiának az Arethusa forrás. (A mitológiai történet szerint Arethusa-t üldözte szerelmével Alpheus, ezért a nimfa forrássá változott, hogy elmenekülhessen előle.) A katedrális épülete meghatározza a főteret. Zosimo püspök építtette - dór stílusban - a 7. században, a Kr. e. 5. században épült Athéné Templomának helyén. Falaiban még ma is láthatók a régi templom maradványai. Az oszlopokon látszik, hogy milyen korszakból maradtak itt. A szicíliai barokk minden jellegzetességét magán viseli.
Piazza Armerina

Piazza Armerina egy eukaliptuserdők, mogyoró- és zöldségkertek között fekvő kisváros az Etna közelében. Innen 5 km-re találjuk a római korból származó épület, a Villa Romana del Casale ásatását.
A 3-4. század között emelt római villát 1881 és 1950 között ásták ki Szicília közepén, Piazza Armerinában. Az észak-afrikai mesteremberek által rakott mozaikokat, a villára földcsuszamlás miatt rázúduló sárréteg őrizte meg.
A Villa Romana del Casale padlómozaikjai a legszebb és legnagyobb mozaikok, amelyek az ókorból megmaradtak. A villa valószínűleg egy, a IV. században uralkodó római császár számára készült, a művész pedig észak-afrikai lehetett. A mitológiai alakokat, valamint halász- és vadászjeleneteket ábrázoló mozaikok páratlannak számítanak az egész világon, az UNESCO 1997-ben nyilvánította az egyetemes kulturális örökség részévé.Korábban a villa romjai egy plexi alatt voltak találhatók. A lakó- és fogadószobák, a termák, a hálószobák, az árnyékszék és a szolgák hálókamrái. Az épület középpontjában álló peristyliumból, vagyis az oszlopok által övezett belső kertből további épületek nyílnak. Innen egy hosszú, vadászatokat és állatokat ábrázoló mozaikos folyosón át juthatunk a többi terembe. A híres lányos terembe egy híd vezet, itt tekinthetjük meg a bikiniszerű ruhában táncoló lányok mozaikjait.
A munkálatok során klímaszabályozó berendezéssel helyettesítették a hatvanas években felszerelt, a mozaikokat beborító, könnyen párásodó műanyag paneleket. A restaurálást ötven fiatal európai régész végezte. A szakemberek egyenként megtisztították a 3500 négyzetméteres római villa 120 millió mozaikkövét. A penésztől, szennyeződéstől eddig csak homályosan látható ókori díszítés visszanyerte eredeti fényét, a legkisebb részletek is jól kivehetőkké váltak a mozaikokon.

A hosszú nap után jól fog esni Piazza Armerinaban a vacsora és a pihenés.6. nap: Szicília keleti partvidékétől felutazunk a sziget északi részébe, első állomásunk az egészen sajátos hangulatot árasztó Cefalu. A sziklafalak és a tengerpart közé beékelődött halászfalu látványa mindenkit megfog, teljesen egyedi. Következő állomásunk a sziget fővárosa Palermo. Több magyar vonatkozással is büszkélkedhet a város, a hálás utókor megőrizte az egykor itt élt magyar hősök emlékét. Meglátogatjuk Garibaldi ezredesének, Tüköry Lajosnak az emlékhelyét.Cefalu a halászfalu, ami csak önmagához hasonlítható.

Mindössze egy órányi autóútra Palermótól a természetes öblök és gránitsziklák között fekszik a kis halászfaluból lett kedves üdülő település, Cefalú. A sziklafalak tövében elterülő városka - sajátos fekvése miatt - egyedi, semmihez sem hasonlítható hangulatot áraszt . Lassan mélyülő tengerpartjával a Tirrén-tengerparti rész gyöngyszeme. A hegycsúcson állnak a szaracén vár romjai. A város erődítményei régebben a partvonalig értek, ott ahol ma a modern városrész fekszik, mára csak a falak romjai láthatók.
Cefalú fő vonzereje a szépsége, mediterrán, homokos tengerpart, kanyargós középkori utcák jobbnál jobb helyi specialitásokat kínáló éttermekkel és egyedülálló Normann székesegyház vár bennünket.
A cefalúi dóm Szicília legrégebbi normann székesegyháza, 1131-ben kezdték el építeni, II. Roger parancsára.
Az uralkodó egy tengeri viharból menekült meg, és ezért döntött úgy, hogy templomot épít a Szűzanyának. Az építkezés lassan haladt és sohasem készült el egészen.
A normann építészetre jellemző stílusban épült, amit pontosabban szicíliai román stílusnak is nevezhetünk. A dóm előtti téren állva lenyűgöző a szigorú boltívek és a két súlyos torony látványa. A háromhajós templom közepén az oroszlánokkal díszített keresztelő kápolna rögtön megragadja a figyelmünket.
A székesegyház legrégibb része maga a szentély, amelyet a hagyomány szerint 1131 pünkösdjén kezdtek el megépíteni.. A templom hatalmas karzata és kereszthajója elemi erőt sugároz.
A hegycsúcson lévő szaracén vár romjaitól csodaszép kilátásban lehet részünk.
Palermo a főváros


Palermo, Szicília ízig-vérig mediterrán nagyvárosi hangulatát varázsolja a szemünk elé, ahol a dél-európai és észak-afrikai hangulat megfér egymás mellett, ahol a normann építészet hatásának köszönhetően a pálmafákkal teli óvárosában a sikátoros, szűk utcácskák, a fejünk felett száradó ruhák, a hangulatos szicíliai éttermek, a mediterrán pezsgő életérzés meghatározó.

Palermót az i.e. 8 században az akkori kor legerősebb hatalma, a főníciaiak alapították Ziz néven. Időszámításunk szerinti 905-ben a muzulmánok, majd kétszáz évvel később a normannok vették birtokukba az egész szigetet, s e két kultúra keveredése egészen sajátos egyedi stílust hozott létre az építészetben, amelynek nyomai ma is felelhetők a városban. A középkor évszázadaiban a Német-Római Birodalom fennhatósága alá került a város. 1860-ban Garibaldi az "Ezrek" élén partra szállt Marsalánál és elfoglalta a várost, amely ezután függetlenné vált és 1870-ben csatlakozott az Olasz Királysághoz.Városnéző sétánkat kezdjük a Kapucinusok Katakombáiban, ahol bizarr látványnak lehetünk részesei, ugyanis 8000 holttestet őriz a katakomba, hely hiányában számos mumifikált testet a falra lógattak fel, az akkori hagyományoknak megfelelően a korra jellemző ruhába öltöztetve. Nők, férfiak, katonák, gyerekek mumifikált testei tették híressé Szicília múltbéli temetkezési helyszínét.

A város meghatározó látványossága a magaslatra épült Palazzo dei Normanni. Funkcionált először római erőd, majd arab palotaként is, a normannok uralkodása alatt bővítették, és jelenleg a palermói parlament ülésezik itt. A normann palota kerengője, a mozaikokkal kirakott freskói, híres kápolnája a Capella Palatina mindenképpen említésre méltó.

Utunkat Palermo sétálóutcáján folytatva haladjunk át az egykori városkapun, a Porta Nuova-n. A katedrálist biztosan nem fogjuk nem észrevenni. Az egykor szintén arab mecsetként pompázó, majd katolikus templommá alakított Palermo Katedrálisa kecses, gótikus tornyaival, barokk, normann stílusával, normann óratoronnyal, az előtte található parkosított térrel tekintélyt parancsolóan ékelődik a város közepébe. A kívülről csodaszép katedrális számos királyi sírt is őriz.

Palermóban járva nekünk magyaroknak rendkívüli élmény felkeresnünk a magyar vonatkozású emlékhelyeket, hiszen a város ma is nagy tisztelettel adózik a Palermoért elesett magyar hősöknek. A város 1860 május 27-i ostromakor Garibaldi szabadságharcosait a 1848-as forradalom és szabadságharc őrnagya, a körösladányi születésű Tüköry Lajos vezette, aki az ostrom alatt a Porta Termininél súlyos lábsérülést szenvedett, amibe később bele is halt. Az utólag ezredesi rangra emelt Tüköry sírjánál Garibaldi mondta a gyászbeszédet. A város nem felejtette el a hős magyar katonát, amit jól bizonyít, hogy egyik legnagyobb sugárútját Tüköryről nevezte el, az ezredes első nyughelyét pedig emléktábla jelzi.

(Részlet Tüköry Lajos élettörténetéből: "Csatlakozott a diplomáciai finomságokra nem sokat adó Garibaldihoz, aki a szicíliai felkelés hírére önkénteseket kezdett toborozni. A marsalai ezrek, köztük Tüköry és Türr István, 1860. május 11-én szálltak partra, s győzelemről győzelemre haladva szabadították fel a szigetet a nápolyi Bourbonok uralma alól. A lavina módjára növekvő sereg néhány héten belül Nápolyt is bevette, ezután Garibaldi átadta a hatalmat és az elfoglalt területeket II. Viktor Emánuel szárd királynak, megvalósult az olasz egység. Tüköry ezt már nem élte meg: Palermo ostroma idején ő vezette a rohamot, s bal combját lövés érte. Az orvosok amputálták a végtagot, de ez sem segített, sebe elüszkösödött, s tíz nappal később, 1860. június 6-án meghalt. Halála után ezredesi rangot kapott, sírjánál Garibaldi mondta a búcsúbeszédet. Holttestét 1910-ben, a marsalai partraszállás ötvenedik évfordulóján áthelyezték a helyi San Domenico bazilika panteonjába, ahol díszes síremléket is kapott. Szicília fővárosában szobra van, s róla nevezték el az egyik főútvonalat, miként a nápolyi flotta egyik zászlóshajóját is. Szülővárosában, Körösladányban kiállítás őrzi emlékét.")
Tököry Lajos harcostársának Türr Istvánnak a nevét utca őrzi Palermoban.


Fárasztó nap után jól fog esni a pihenés ami nem a megszokott szállodai szobát jelenti, hanem egy hatalmas hajó hálókabinját. Ugyanis az éjszakát Palermo és Nápoly között a Tirén tengeren utazva töltjük.


7. nap: Utazás haza autóbusszal.

Utazás: autóbusszal.
Szolgáltatás: idegenvezetés.
Szállás: 2-3 ágyas szobákban reggelivel valamint a hajón hálókabinban.
Részvételi díj: 154.550.- Ft/fő (min. 40 fő), 176.630.- Ft/fő (min 35 fő ), 206.100.- Ft/fő (min. 30 fő )
Félpanzió: 9.300.- Ft/fő
Egyágyas felár: 35.300.- Ft.
Belépő: Hamarosan közöljük!
Indulás: Zalaegerszeg, Kovács K. tér, 02 óra.
Csatlakozás: Bak, Gellénháza, Nova, Lenti.
A részvételi díj nem tartalmazza a belépődíjakat és az utasbiztosítást.
Utasbiztosítás: 560.- Ft/nap


Figyelem: A hajón történő utazás alatt (a 6. nap estéjétől a 7. nap reggeléig) a részvételi díj és a félpanziós felár nem tartalmaz étkezést, de a hajó éttermében természetesen lesz le­he­tő­ség vacsorázni, illetve reggelizni.Kárpátalja... 2016. április 23 - 26.
Több napos külföldi utak

Ahonnan őseink jöttek, Kárpátalja.


2016. április 23 - 26.


1. nap. Utazás -rövid megállásokkal - Zalaegerszeg -Keszthely- Budapest - Nyíregyháza útvonalon a beregsurányi határállomásig.
Beregszász kb. 30 ezres város, a Kárpátaljai magyarság központja, ahol még ma is többségben vannak a magyarok.
A városban tett sétánk során megismerkedünk nevezetességeivel.
Csetfalvára folytatjuk utunkat, mely szinte színmagyar kis falu a Tiszaháton.
Szép fatornyos református temploma egyedülálló, a falusi templomépítészet szép példája. Legfőbb ékessége a festett famennyezet. Sétánk után szálláshelyünkre indulunk, ahol a kárpátaljai házigazdák vendégszeretetére számíthatunk.

2. nap. Beregváron a Schönnborn-kastélyt és hangulatos parkját tekintjük meg .
Hatalmas, fényűző a beregvári vadászkastély 36 ablakkal, 52 szobával és 12 bejárattal. Díszes óratornya három emeletes, az oldalszárnyak egy emeletesek. Parkja Kárpátalja legnagyobb és legszebb tájépítészeti együttese.
Tovább haladva megállunk Szolyván, hogy emlékezzünk a sztálini lágerek áldozataira.
A Keleti-Beszkidek lábánál lévő Vereckei-hágóhoz indulunk.
A Vereckei -hágó a Kárpátokban a Latorca és az Opor folyó völgyében található.
Árpád fejedelem főseregével itt kelt át a hágón és kezdte meg a leendő új haza elfoglalását. A ma látható honfoglalási emlékművet 1996-ban Matl Péter munkácsi szobrász alkotta meg, amelyet folyamatosan romboltak az ukrán ultranacionalisták. 2008-ban Sziklavári Vilmos ungvári főkonzul kezdeményezésére a magyar állam 25 millió Ft ráfordítással újjáépíttette, ugyancsak Matl Péter kivitelezésében. Az emlékmű a Kelet és Nyugat közötti kaput jelképezi. Hét tömbből áll, amelyek a Kárpátokon átvonuló hét honfoglaló törzset szimbolizálják. A ?kapu? nyílásában a vérszerződésre emlékeztető oltárkő található.

3. nap. Ungvár
A várhegy déli oldalán található a kárpátaljai szabadtéri néprajzi múzeum, amely megőrizte a kárpátaljai faépítészet legjellegzetesebb emlékeit, azok szinte minden típusát.
A várban tett sétánk után Ungvár városával ismerkedünk. Nevezetességek:
Az egykori zsinagóga épülete az Ung folyó partján, ma a zeneiskola részeként a Filharmónia koncertterme.
A görög katolikus püspöki palota épülete eredetileg jezsuita kollégium volt.
Római katolikus templom. Új vármegyeháza épülete. A bazilita szerzetesrend egykori kolostora és internátusa- ma itt az Ungvári Állami Egyetem természettudományos karai vannak.

Munkács és a Munkácsi vár.A vulkanikus kúpra épült Munkácsi vár messzi vidékről magára vonja az ember figyelmét. A magyar történelemben fontos szerepet játszott. Ma a vár múzeum, nagy részét már szépen helyreállították.
Munkács sétálóutcája - itt állt az a ház, ahol megszületett Munkácsy Mihály, helyét ma emléktábla jelöli. Városháza, mely 1904-ben, szecessziós stílusban épült. Rákóczi-kastély, más néven Fejér-ház- jelenleg a Munkácsi Mihály nevét viselő művészeti iskolának ad otthont.
Megállunk még Nagyszőlősön, s megtekintjük a XVI. századból eredő Perényi-kastélyt. Visszatérünk hosszú kirándulásunkról szállást adó családjainkhoz, ahol finom vacsorával várnak minket.

4. nap. Reggeli után, mielőtt hazaindulnánk, Tiszaújlakra utazunk.
Tiszaújlak mellett megtekintjük a Rákóczi-emlékoszlopot - (Turul Emlékmű).

Az esti órákban érünk haza.


Utazás: autóbusszal
Részvételi díj : legalább 38 fővel: 39.800.-Ft; 30 fővel: 43.700Ft; 25 fővel.
Szolgáltatás: helyi idegenvezetés.
Szállás-ellátás: családoknál, 2-3 ágyas szobákban, félpanzióval.
Indulás: Zalaegerszeg, Kovács Károly tér 03:00 óra
Várható belépő: 2000.- Ft/fő
Utasbiztosítás: 550.- Ft/nap
A 2. és a 3. nap programja a nyitvatartások függvényében felcserélhető.
A részvételi díj az utasbiztosítást és a belépők árát nem tartalmazza.

Az Ukrán határon való be- és kilépéshez érvényes útlevél szükséges.
KOMÁROMI LOVAS SZÍNHÁZ....2016. április 29.
Egy napos belföldi utak


KOMÁROMI LOVAS SZÍNHÁZ....2016. április 29-én...19 órai előadás.

Hét vezér

Rockopera

A Lovas Színház egy megvalósult álom, mely az ember, a művészet és a ló elválaszthatatlan egységét hivatott létrehozni. E történelmi falak közé látogató vendégeknek olyan élményben lehet része, mely Magyarországon egyedülálló. Gyertek velünk, látogassunk el együtt a Komáromi fedeles lovardába! Legyél részese ennek a felejthetetlen élménynek.

A Magyar Lovas Színház Komárom teljesen átalakult társulatát kiváló neves művészek, jól képzett lovak és lovasok, valamint professzionista táncművészek alkotják, ez a garancia arra, hogy valódi filmszerű élmény részese lehet a néző. Új, korszerű fény , látvány és hangtechnikai berendezések, ötven méteres háttérdíszlet és teljes technikai személyzet maximális mértékben a nézők szolgálatában áll.
Márkos Attila, Barcsik Valéria olyan művet alkotott, ami minden Magyar ember szívét megdobogtatja, hiszen a szó, hogy honfoglalás egyet jelent a hazával.

Ennek a kornak tulajdonképpen hiteles, írott története napjainkra nem maradt fenn. Hogyan lehetett ennek a népnek a története Krisztus halála után közel 900 évvel? Volt-e ember aki Pannóniából elindult keletre felkutatni, hogy honnan származik? A nomád pásztorként élő magyarok között volt-e aki indulni akart, és volt-e aki maradni? Mi történhetett, mikor a nyugati kultúra és a nomád pásztor nép valahol a Kárpátokon túl találkozott egymással? Márkos Attila legújabb Magyar rockoperája, aminek zenéjét Barcsik Valéria szerezte érdekes módon boncolja a témát és egy teljesen váratlan, de mégis hihető történet kerekedik ki belőle. Talán így is lehetett....

Szereposztás:

Vadkerti Imre, Sándor Dávid, Balogh Gábor, Borbély Richárd, Cselepák Balázs, Ágoston Máté, Derzsi György, Kurkó József Kristóf, Sipos Imre, Kovács Koppány,Bucsi Annamária, Fehér Nóra,Kecskés Tímea

Általános információk az előadásokról:
Az előadás zárt, fedeles Lovardában tekinthető meg. Nem szükséges színházi öltözet!
Az előadás közben 1 szünet van.
A nézők lelátón helyezkedhetnek el, a helyek elfoglalása érkezési sorrendben történik.

Utazás: autóbusszal
Jegyárak: A szektor 6500.- Ft, B-C szektor 5500.- Ft
Utazási költség: 4.500.- Ft
Várható indulás: Zalaegerszeg, Kovács Károly tér 14:000 óra


Oldal: 1 / 4 1 2 3 4 >
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.

378,278 látogató

Powered by PHP-Fusion copyright © 2003-2006 by Nick Jones.
Released as free software under the terms of the GNU/GPL license.