Főoldal / Utazási ajánlatok · Utazási kategóriák · Hasznos Információk · Kapcsolat · Galéria · Keresés · Link beküldése · Kép beküldése 2018.08.20
Navigáció
Főoldal / Utazási ajánlatok
Utazási kategóriák
Hasznos Információk
Kapcsolat
Galéria
Keresés
Link beküldése
Kép beküldése
Üdvözlet
Üdvözöljük cégünk honlapján!


Autobuszaink


Szolgáltatásaink
  • Belföldi és nemzetközi autóbuszos személyszállítás, segítünk a tervezésben és megvalósítjuk elgondolásait.
  • Vállaljuk dolgozóinak szállítását, megtervezzük az Ön számára legkedvezőbb menetvonalakat és eljutási időket.
  • Vállaljuk iskolajáratok megtervezését és lebonyolítását.
  • Segítünk megtervezni és lebonyolítjuk munkahelyi közösségek autóbuszos kirándulását.
  • Sportegyesületek, nyugdíjas klubok, zarándok csoportok személyszállítása.
  • Esküvők, családi ünnepségek, baráti összejövetelek személyszállításának lebonyolítása.
  • Autóbuszaink kapacitásának széles skálájával állunk rendelkezésére (20 fős, 30 fős, 47 fős, 51 fős).
Kérje részletes árajánlatunkat!

Rólunk
Autóbusz eladás és vásárlás (Buses for sale)

Továbbiakban azokat az utakat ismertetjük, melyeknek személyszállításával cégünket bízták meg.

Látni szeretnéd ajánlatainkat? Jelentkezz be!
Még nincs azonosítód? Regisztrálj a honlapon.
Kínálatunkat csak regisztrált tagjaink láthatják.
Nyaralás Görögországban az Olimposzi rivierán.......2018. augusztus 19 - 28.
Több napos külföldi utak
Nyaralás Görögországban az Olimposzi rivierán.......


2018. augusztus 19 - 28.

A látnivalók rövid leírása: Paralia az Olymposi Riviera egyik gyöngyszeme. Homokos tengerpartján egy nyugágyból figyelem a tenger enyhe fodrozódását, mögöttem az Olimpos hegy csúcsa magasodik. Görög mitológia szerint ott fennt lakik Zeus, a főisten, habár ebben a melegben biztos lejött a hegyről és a Dion melletti fürdőkádjában hűsől. Na mindegy, nemsokára meglátogatjuk, akkor majd többet mondok róla..........Görögországban (Makedón tartományban) lépten-nyomon Nagy Sándorba botlunk. Nem kevesebbet tett, minthogy az akkor ismert világot az uralma alá hajtotta, a Nyugat Mediterrántól - Indiáig. Az apjával - II. Filipos-sal - ismerkedünk Verginában, az egykori Agia makedon főváros mellett. Az Agia-i makedón királysirok feltárását a XX. század legnagyobb régészeti fefedezésének tartják, az UNESCO világörökség listáján szerepel.........Thessalonikiben folytatjuk programunkat. Nagy Sándor sógora, a makedón Kasszandrosz i.e. 315-ben alapította. Cicero és Pál apostoll is járt a városban, valamint itt születtek a bizánci hittérítő testvérek, Szent Cirill és Szent Metód (az Ő emlékhelyüket láthatjuk Zalaváron, a feltárás jelenleg is tart) , akiknek az ószláv nyelv kialakulását köszönhető. Se-vége, se-hossza a történelmi nagyságok felsorolásának. A városban született 1881-ben Mustafa Kemal Atatürk, "minden törökök atyja", a modern Törökország megteremtője.Ha a bizánci kor legimpozánsabb alkotásait szeretnénk látni, hát jó helyen vagyunk. Idegenvezetőnk kíséretében megnézzük az Agia Sophia keresztény templomot és a Szent Dimitriosz templomot........Ellátogatunk a Meteorák meghökkentő fekvésű sziklakolostoraihoz (melyek geológiai képződményekre, kúpokra épültek), ez az aszkézis és az imádság országa, ami minden görög út fénypontja. Pindosz-hegység barlangjaiban, meredek kaptatóin már a 12. századtól megjelentek az aszkézis hívei. Meteorákon huszonnégy bizánci kolostor található, melyek egyenként 600 évnél idősebbek, a környék ennek köszönhetően igen híres zarándokhellyé vált........A görög mitológia helyszínére, Zeusz főisten lakhelyére, az Olimpos hegyre utazunk. A hegy lábánál fekvő Dion település Zeusz (Dios) szentélye után kapta elnevezését. Dion az ókori Makedón királyság szakrális központja volt. Ma, egyedülállóan szép környezetben létrehozott Régészeti Múzeum mutatja be az ókori Makedón királyság vallási központját.


Úti célunk Észak-Görögország, Paralia, az Olymposi Riviera egyik gyöngyszeme. Az üdülési szezonban mozgalmas, világvárosias jelleget ölt. Jól kiépített, lassan mélyülő, homokos tengerparttal rendelkezik. A hangulatos, tengerparti tavernákban és kávéházakban kellemesen tölthetjük el az időt, a strandok nyugágyain pedig felhőtlenül élvezhetjük a napsütést az enyhén fújdogáló szellőben. Paralia közvetlen közelében található Európa egyik legnagyobb szabadtéri diszkója, hosszú, keskeny főutcája pedig éjjelre színes forgatagot varázsol a turisták részére. Napfényes, tiszta időben az Olympos-hegy csúcsai is jól kivehetők. Nyaralásunkhoz az alábbiak szerint fakultatív kirándulásokat ajánlunk!


Program:

1. nap: Indulás a délelőtti órákban Zalaegerszegről. Egész napos utazás Belgrádon, Nisen keresztül rövid pihenőkkel. Éjszaka az autóbuszon.

2. nap: Érkezés Paraliára a délelőtti órákban, fürdőzés a tengerben, majd a szállás elfoglalása

3. nap: Szabadnap: fürdőzés, strandolás.


4. nap: Fakultatív program. Reggeli után Verginába utazunk, az ősi makedón főváros Agia Királyi Sírjainak Múzeumához, melyet az UNESCO a történelmi világörökség részévé nyilvánított. Az egykori királyi székhely romjait és a temetkezési sírhelyet ma jól kiépített múzeum őrzi. Valóságos történelmi idő utazás vár ránk.
Az ősi macedónia első fővárosa Agia (Vergina közelében) volt. A legfontosabb maradványok a monumentális palota, melyet mozaikokkal és festett stukkokkal díszítettek, valamint több mint 300 temetkezési hely, amelyek közül néhány a 11. századból származik. A feltárt királyi sírok egyikét II. Fülöppel (Nagy Sándor apjával) azonosították, aki meghódította az összes görög várost, megnyitva az utat Alexander fia és a hellenisztikus világ terjeszkedéséhez.

Megtekinthetőek a feltárt kripták teljes életnagyságukban, de a sírhelyeken talált tárgyakat is kiállították a múzeumban. A férfiak sírjába fegyvereiket, palástjukat, késeiket, halott lovaikat rakták szereteik. A nőkhőz ékszereket, képeket, edényeket és étkészleteket tettek.
A feltárásokat 1977-ben Manolis Andronikos régész professzor kezdte, a XX. század legjelentősebb régészeti felfedezésének tartották.


Ezt követően Thessalonikiben folytatjuk programunkat. Nagy Sándor sógora, a makedón Kasszandrosz i.e. 315-ben alapította a várost. Fénykorát a rómaiak idején élte, gyors fejlődését annak köszönhette, hogy átvezetett rajta az Adriai-tengertől a Dardanellákig húzódó kereskedelmi útvonal, a Via Egnatia.
Cicero száműzetésben élt egy ideig a városban.
Időszámításunk szeriti 50-ben keresztény hittérítőkkel jött a városba Pál apostol. A második útján prédikált a zsinagógában és a templomban.
Városban születtek a bizánci hittérítő testvérek, Szent Cirill és Szent Metód. III. Mihály császár misszionárius útra küldte őket, ennek a térítő útnak köszönhető az ószláv nyelv kialakulása.
A török időkben a városvezetés létrehozta az Ano Polis-t (felső város), amelyben hagyományos faházakat építettek. A város központjában található Hamza-Bej dzsámi, az Alatza Imaret dzsámi is a török időknek köszönheti létezését.
A városban született 1881-ben Mustafa Kemal Atatürk, "minden törökök atyja", a modern Törökország megteremtője. Szülőháza ma múzeum és része a török konzulátusnak.
Fehér torony a város jelképe, 30 méter magas , 10 méter átmérőjű, a bizánci korban épült erőd. A török uralom idején rossz hírű börtönként szolgált, hírhedt török kegyetlenkedések és kivégzések színhelye volt. A görög uralom alatt, hogy megszabaduljon a torony a rossz hírétől, "démonaitól", a megtisztulás színére -
fehérre - meszelték. Ma múzeumként működik.


Agia Sophia Thesszaloniki központjában valóságos építészeti remekmű, a bizánci kor legimpozánsabb alkotása. 1600 éves történelmével Macedónia egyik legfontosabb vallási helyszínének tekinthető. A legkorábbi írásos említése 795-ig nyúlik vissza. Falfestmények nagy része a 11. századból származik, míg a templom szobrászati ​​díszítése több történelmi koron is átnyúlik. Az UNESCO 1988-ban a világörökség részének nyilvánította.
Theszalonikiben született Demetrius, aki római prokonzul volt Görögországban, és katonaként többször is védte a várost a szláv hódítóktól. A keresztényellenes Maximianus császár 306-ban kivégeztette. Illyricum alprefektusa 463-ban Szent Demeter vértanú halálának helyén - és tiszteletére - emeltette a Szent Dimitriosz templomot. Később a város védőszentjének is választották Szent Demetert.
Idegenvezetőnk kíséretében ismerkedünk a város nevezetességeivel. Többek között megnézzük a Fehér Tornyot, a fent említett Szent Dimitriosz templomot és az ugyancsak a bizánci korból fennmaradt Agia Sofia bazilikát, mely a legnagyobb bazilika Görögországban.
Lehetőség adódik megkóstolni a helyi konyha különlegességeit, valamint útba ejtjük a piacot, ahol kedvünkre vásárolhatunk. Visszautazás Paráliára.5. nap: Szabadnap: fürdőzés, strandolás.

6. nap: Fakultatív program.
Reggeli után utazás Katerine-Lárisa útvonalon Kalambakába, a Meteorák meghökkentő fekvésű sziklakolostoraihoz (melyek geológiai képződményekre, kúpokra épültek), ez az aszkézis és az imádság országa, ami minden görög út fénypontja.
A Meteora (görög szó) "levegőben lebegőt" jelent. Rendkívül érdekes a terület geológiai kialakulása. 65 millió évvel ezelőtt a környéken tengeröböl lehetett, ahol a folyók sok hordalékot raktak le. Az idők során összecementálódott, majd 30 millió éve a tektonikus mozgások következtében az európai kontinens, és vele együtt Görögország mai területe is, emelkedni kezdett, a tenger pedig visszahúzódott. Így egy fennsík alakult ki, amelyet az évmilliók során az erózió és más külső erők felszabdaltak.


A keresztény vallás meghatározó eleme Isten dicsőítése, ennek gyakorlása céljából sok hívő keresett félreeső helyet, távol a világi hívságok csábításától. Pindosz-hegység barlangjaiban, meredek kaptatóin már a 12. századtól megjelentek az aszkézis hívei.
A Nagy Kolostor, a Megalo Meteóron megalapítója, az Athosz-hegységből származó Meteórai Szent Athanaiosz barát, csak 1350 körül telepedett le itt. Legenda szerint a mai kolostor helyére angyal, illetve sas emelte fel magával.
Meteorákon huszonnégy bizánci kolostor található, melyek egyenként 600 évnél idősebbek, a környék ennek köszönhetően igen híres zarándokhellyé vált. Kolostorok közül ma már csak ötöt használnak a szerzetesek.
Maguk az épületek a thesszáliai Pindosz-hegységben elszórtan, csaknem 300 m magasan, tűhegyes, alig megközelíthető, meredek hegycsúcsokon helyezkednek el, és a Peneiosz folyó völgyére néznek. 1920-ig ezeket az épületeket csak létrákon lehetett megközelíteni. A létrák egyenként 30 méteresek, vagy ennél magasabbak voltak, némelyeket a sziklákhoz rögzítették.Az egykori épületek közül ma már csak néhány lakott. A kolostorok anyaga kő, vörös cseréptetővel, fakarzatokkal. A szerzetesek számára szűk cellákat, templomot és a közös étkezések céljára refektóriumot rendeztek be. A sziklákba ciszternákat vájtak, hogy felfogják az esővizet. A kolostorok többségében csak néhány szerzetes él, egyikben apácák laknak.
Metamorphoseos-kolostor 613 m tengerszint feletti magasságban, Piniosz felett pedig 475 m magasan emelkedik. Templomát Athanassios szerzetes alapította 1380-ban. Aranyozták a fából készült és gazdagon díszített ikonosztázt, intarziatechnikával dolgozták ki a pátriárkatrónt, falakon 16. századból való freskók láthatók. A főtemplomhoz további három épület, és kápolnák csatlakoznak: az Agios Athanassios kápolna, az Agios Konstantinos és Agia Heleni (1769) illetve a Szent János kápolna (1600). Kincstárában relikviákat, a bizánci császárok ajándékait, kereszteket, amuletteket, ikonokat, kézzel írott kódexeket és 600 kötetes könyvtárat láthatunk.
Idegenvezetőnk kíséretében két kolostort megnézünk.Visszautazás Paráliára.
7. nap: Szabadnap: fürdőzés, strandolás.


8. nap: Fakultatív program. Dion Görögország Közép-Makedónia nevű tartományában fekszik, a görög mitológia béli "Zeusz lakhelyénél", az Olympos hegy lábánál. A település Zeusz (Dios) szentélye után kapta elnevezését. Zeusz az istenek és a mindenség királya a görög mitológiában, aki az Olümposzon lakik. Dion az ókori Makedón királyság szakrális központja volt. Ebben az egyedülállóan szép környezetben egy hatalmas oltárt emeltek a főisten és lányai tiszteletére.
Ősi Diont az angol utazó, William Martin Leake fedezte fel 1806. december 2-án, Malathria (mai neve Dion) települése mellett.
1928-ban indult meg a terület szisztematikus régészeti feltárása, melynek során egy időszámításunk előtti 4. századi sírt és egy ókeresztény bazilikát tártak fel, később a színház és a városfal maradványai is napvilágra kerültek. 2006-ban Héra szobrát találták meg a városfalba építve. A 2200 éves szobrot Dion ókeresztény polgárai védőszentként építhették a falba. Az ásatások még a mai napig sem fejeződtek be.
Dion régészeti múzeumát 1983-ban nyitották meg, hogy bemutathassák a környéken feltárt római- és ókeresztény kori leleteket. Látható egy vízi orgona, amelyet a legrégebbinek tartanak a világon és itt áll többek között Ízisz, Dionüszosz és Aphrodité szobra is. Ugyanígy ókori használati tárgyak, vázák, korsók, szerszámok tekinthetőek meg. A Dionüszosz házának nevezett épületmaradványban nagyon jó állapotban maradt meg a mozaikpadló, ami szintén bemutatásra kerül a múzeumban.
Idegenvezetőnk kíséretében megtekintjük makedón-római település romjait (Iseum, Dionyssos villa, Demetre templom, közfürdők).
Végezetül rövid gyalogtúrát teszünk az Istenek hegyén Zeusz kádjaihoz.
Szállás Paralián.

9. nap: Indulás haza.

10. nap: Érkezés Zalaegerszegre a déli órákban.


Utazás: Kényelmes, turista kivitelű autóbusszal.
Indulás: Zalaegerszeg, Kovács Károly tér 2018. július 19-én 13:00 órakor.
Elhelyezés: apartmanban Paralián, 2-3 ágyas tusoló/WC-vel felszerelt egyszerű, de tiszta szobákban.
Ellátás: önellátás
Részvételi díj: 2 fős apartmanban 87.900.- Ft/fő; 3 fős apartmanban 81.900.- Ft/fő

Előfoglalási kedvezmény 2018. január 31-ig: 8.000.- Ft/fő

Foglaláskor befizetendő előleg: 20.000.- Ft/fő
2018. április 30-ig újabb 20.000.- Ft/fő fizetendő.
A fennmaradt összeg az utazás előtt 40 nappal esedékes.

Minimum létszám: 40 fő.

Részvételi díj tartalmazza az utazás, szállás, stornó biztosítás költségeit.
Nem tartalmazza a fakultatív kirándulások díját valamint a BBP biztosítást.


Fakultatív kirándulások ( 1 főre vonatkoznak az árak):
1.) Thessalonoki, Vergina 4.600.- Ft + 10 Euró
2.) Meteorák:.................... 6.150.- Ft + 6 Euró
3.) Dion, Olympos hegy ....2.800.- Ft + 12 Euró

Körutazás és felejthetetlen nyaralás a francia Riviérán 2018. augusztus 31- szeptember 9.
Több napos külföldi utakKörutazás és felejthetetlen nyaralás a francia Riviérán!


2018. 08. 31 - 09. 09.Menton a citrom városa és a riviera kezdete. Megőrizte bűbájos kisvárosi hangulatát. A francia jó ízlés és az olaszos könnyedség keveredik itt.....Monaco hercegség, miniállam. Grimaldi uralkodócsalád birtoka. Neve egybeforrt a pénzzel és gazdagsággal. Természetesen megnézzük a hercegi palotát és az őrségváltást.....Monte Carlo a szerencsejátékosok fellegvára, bemegyünk a híres kaszinóba. Te is kipróbálhatod a szerencsédet. Korábbi útjainkon vendégeink általában nyereménnyel távoztak....Cannes a filmfesztivál városa, megnézzük a Fesztivál Palotát, ahol a sztárok érkeztét fotósok hadai kísérik. Dottóval bejárjuk a város legszebb részeit, láthatjuk a pálmafákkal övezett Croisette sugárutat, valamint a leghíresebb szállodákat, a Carlton-t, a Martinez-t vagy a Majestic-et. Hajókirándulást teszünk Szent Honorat szigetére......Nizza a riviera fővárosa. Sétálunk az óváros szűk és nyüzsgő utcácskáin. Benézünk a híres nagypiacra, ahol - többek között - a gyümölcs és textíliák vásárlása mellett megkóstolhatjuk a helyi specialitásokat (nizzai saláta). A déli órákban lemegyünk a tengerpartra. A Promenade des Anglais sétány és 7 km hosszú strandján lazítást, napozást, fürdést ajánlunk az azúrkék vízben. A sétány és a part Nizza jelképévé vált.....Franciaország a parfüm hazája és amit tudni érdemes ebben a témában, azt a Grasse-i Fragonard - Parfümgyárba és Múzeumában megismerhetjük, illatolhatjuk és természetesen vásárolhatunk. A parfüm készítés technológiáját végig követhetjük a virágsziromtól a becsomagolt márkás termékig.....Saint Paul de Vence - festői szépségű franciaországi falu. A Francia Riviéra egyik legidősebb középkori települése. Híres múzeumairól és művészeti galériáiról. Több neves művész élt itt, többek közt Marc Chaggal. Sírját megtekintjük a kis falu temetőjében.....A festői Provence-ban található az európai Grand Canyonként is emlegetett Verdon-kanyon. Franciaország egyik legszebb természeti látványossága, Európa legnagyobb szurdoka, melyet évmilliók során a Verdon-folyó alakított ki. Egyes helyeken 800 méter mély kanyonban, 21 kilométeren át kanyarog a folyó. A látvány lélegzetelállító.


Nyaralj velünk Európa egyik legszebb részén, a Francia Riviérán! Nizza, Cannes, Monte Carlo, az élet napos oldalát jelenti már vagy kétszáz éve. Ha szeretnéd látni az azúrkék tengert, az ezüstösen zöldellő olajfákat vagy a napsárga és terrakotta színű házakat, a ligur és dél-francia piacok színkavalkádját, ezt az utat élvezni fogod. A Riviéra nem pusztán tájegység, ez bizony életérzés!
Halottál már a Verdon-kanyonról? Na ennek semmi köze sincs a riviérához....ha csak nem annyi, hogy erről is csak szuper lativuszokban lehet beszélni. A Verdon folyó 800 méter mély szurdokához megyünk, hát mit mondjak....átlag magyar szemének nem mindennapi látvány lesz.
Programunk azoknak szól, akik a pihenés és strandolás mellett kulturális és természeti látványosságokkal is szeretnének megismerkedni.
1. nap:
Utazás rövid pihenőkkel, az éjszakát a buszon töltjük.


2 nap: Első állomásunk Menton, a citrom hazája. A város határában lévő üdvözlő táblán hirdeti a felirat: "La Perle de la France", vagyis Franciaország gyöngyszeme. Valóban, Menton a zöldellő, buja parkjaival, múlt századi épületeivel a város főtere körül, az óváros aprócska, öreg házaival, messziről látható templomával, tengerpartjával tényleg megfelel ennek a becenévnek. Történelmi emlékei közül leghíresebb a barokk Saint Michel-Archange bazilika, melyet 1619-ben egy genovai építész tervezett. Jean Cocteau Múzeumot a kikötőben lévő 17. századi bástyában, a Bastionban alakították ki. A neves író, költő, filmrendező és zeneszerző sok időt töltött Mentonban, a városháza freskósorozatának megalkotására is őt kérték fel.
A leghíresebb esemény, mely a világ minden tájáról ide vonzza az utazókat, a februárban megrendezendő Citromfesztivál. A város központi terét ekkor lezárják, citromból és narancsból épített szobor kompozíciók ejtik ámulatba a turistákat. Minden évben más téma köré rendezik a fesztivált. A mentoni citrom és narancs íze - zamata országszerte nagy hírnévnek örvend, innen a rendezvény eredete.
3. nap: Cannes az egész világon ismert város, hiszen mintegy két évszázada vendégül látja a híres Cannes-i Filmfesztivál sztárjait. Mindezek ellenére meg tudta őrizni a gyökereit, a tradícióit és igazán autentikus tengerparti hangulatát is.
A kikötő és az óváros dombja, Cannes bölcsője. Felfedezéséhez a sikátorokon keresztül megmásszuk a domboldalt. Megnézzük a városfalat, a 11. századi őrtornyát és a késő gótikus Notre-Dame templomot. A kikötő legrégebbi része az 1830-as években épült.
A Croisette sugárutat pálmafák övezik, gyalogos sétánkban útba ejtve láthatjuk a Carlton, a Martinez vagy a Majestic luxuspalotákat.
A Chemin des Étoiles sugárúton rendezők, színészek és más híres filmsztárok hagyják kézjegyüket és aláírásukat az utókor számára.
A híres Festivál és Kongresszusi Palota otthont ad - többek között - Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválnak, mely a világ legismertebb és legnagyobb presztízsértékkel bíró filmfesztiválja. Minden év májusának második felében a legrangosabb filmek itt versenyeznek fesztivál fődíjáért, az Arany Pálmáért.
Az élületet először 1947-ben készült el, majd 1979-ben a korábbi Casino Municipal helyére építették újjá. Összesen 44000 négyzetméteres kiállítóterülettel és 15 előadóteremmel rendelkezik. Évente több, mint 50 nemzetközi szakmai eseményt rendeznek itt.
Megnézzük a Fesztivál Palotát, ahol a sztárok érkeztét fotósok hadai kísérik. Dottóval bejárjuk a város legszebb részeit, láthatjuk a pálmafákkal övezett Croisette sugárutat, valamint a leghíresebb szállodákat, a Carlton-t, a Martinez-t vagy a Majestic-et. Ekkorra a nap már magasan jár, a cannes-i tengerparti strandon lehűtjük magunkat.


Hajókirándulást teszünkSzent Honorat szigetére, mely az alapítóról - Szent Honoratius remetéről - kapta a nevét.
Már a rómaiak idejében lakott volt.
A 17. században Claude de Lorraine tulajdonába került. Ekkor kezdték el építeni az erődöt is, amely az elkövetkező századok folyamán a francia állam rabjainak otthona lett.
A leghíresebb fogoly minden kétséget kizáróan a Vasálarcos, akinek pontos kiléte a mai napig bizonytalan
.
Maga a sziget és a rajta található Notre Dame de Lerins Apátság népszerű turisztikai látványosság. Az itt élő szerzetesek maguk művelik a szülőt a szigeten, és saját készítésű borukat, likőrjeiket, csokoládéjukat stb.-t több helyen is megvásárolhatjuk.

A szigeten kijelölt gyalogutak, padok és piknikasztalok vannak "szétszórva". De a varázsa ennek a helynek több, mint csupán a természet, maga a sziget és a kolostor szépsége.4. nap:
Monaco hercegsége egy kis városállam, a világ második legkisebb országa, amely Franciaország és a Földközi-tenger közé ékelődik a francia riviérán. Egyedül Franciaországgal határos. Területe, amely szinte csak Monaco városából áll, a világ legsűrűbben lakott országa. Monaco adóparadicsom mind a lakosság, mind a helyi bejegyzésű cégek számára. 1292 óta a Grimaldi-ház uralkodik a hercegségben.
A Hercegi Palota építése 1215-ben kezdődött, eredetileg erődítményként szolgált. A főbejárat két oldalán a hercegi család címerének színével díszített őrbódék állnak a testőrök számára. Minden nap délben megtekinthetjük a látványos őrségváltást. A díszudvarról márványlépcső vezet fel a Héraklész-galériára, amely a palota látogatható része. A Grimaldi hercegek dicsőségét hirdeti a legfontosabb helyiség, a trónterem. A Hercegi Palotához már csak a csodás kilátás miatt is érdemes felmenni. A monacoi katedrális neoromán stílusban épült, itt található több korábbi monacoi herceg sírja.
A Monte Carlo Casino épülete 1862-ben lett a szerencsejáték otthona. A párizsi Operaház világhírű építésze Charles Garnier tervezte. Tulajdonosa egy francia üzletember Francois Blanc volt, aki bővítette és szépítette a Monte Carlo Kaszinót.
Albert Monacoi nagyherceg felismerte, hogy Monaco klímája rendkívül alkalmas a különböző tropikus növények meghonosítására, ezt bemutatandó nyílt meg 1933-ban a Botanikus kert (Jardin Exotique de Monaco). A viszonylag kis területen nem csak a Földközi-tenger térségének jellemző növényeit mutatják be, hanem összegyűjtötték az afrikai növényeket, a tropikus klíma flórájának jellegzetességeit. A Botanikus kertben számos kaktuszféle található, virágzik az orchidea, az aloé, magasba tör a bambusz, a sokféle pálma. Monte Carlo a szerencsejátékosok fellegvára, bemegyünk a híres kaszinóba. Te is kipróbálhatod a szerencsédet. Korábbi útjainkon vendégeink általában nyereménnyel távoztak.
5. nap:
Nizza a Francia Riviéra fővárosa.
1650 és 1699 között épült a - Szent Réparate - város védőszentjének tiszteletére az azonos nevű, Szent Réparate székesegyház. A szűz-mártír képe a főoltárt fölött látható, akiknek ereklyéit már 1690 óta őrzi a székesegyház. A harangtorony 1731 és 1757 között épült.
A 7 kilométer hosszú Promenade des Anglais sétányon híresebbnél-híresebb szállodák követik egymást, mind közül a Negresco a legtekintélyesebb. A román származású Henri Negresco építtette 1913-ban, az elegancia és fényűzés megtestesítőjének.
Sétálunk az óváros szűk és nyüzsgő utcácskáin. Benézünk a híres nagypiacra, ahol - többek között - a gyümölcs és textíliák vásárlása mellett megkóstolhatjuk a helyi specialitásokat (nizzai saláta). A déli órákban lemegyünk a tengerpartra. A Promenade des Anglais sétány strandján lazítást, napozást, fürdést ajánlunk az azúrkék vízben, mellesleg a világ egyik leghíresebb strandja. A sétány és a part Nizza jelképévé vált.

Saint Paul de Vence festői szépségű falu. A Francia Riviéra egyik legidősebb középkori települése. A nagyjából 3400 fős falu híres múzeumairól és művészeti galériáiról. Több neves művész is élt itt, többek közt Marc Chaggal is Saint Paul de Vence lakója volt. A falu temetőjében lévő sírjánál tiszteletünket tesszük..
Ebben a gyönyörű faluban találkozott és házasodott össze Simone Signoret és Yves Montand. A 20. század legnagyobb művészei, mint pl. Matisse, Chagall, Picasso, Braque, Léger, Calder fordultak meg a Colombe d.Or fogadóban, mely ma egy múzeum és fogadó is egyben. Jacques Prévert francia költő szintén Saint Paul de Vence egyik híres lakója volt.
A 12-14. századi őrtorony Saint Paul de Vence legrégebbi építménye. A Chapelle des Pénitents Blancs kápolnát Folon művei díszítik. A place de la Grande Fontaine téren állt a régi piac, mely a falu szívében található. Hatalmas szökőkútjánál mindenki szívesen megáll egy kis felfrissülés végett.

6. nap: Mintegy órás utazást követően eljutunk a Grasse-i Fragonard - Parfümgyárba és Múzeumba. Grasse városát a parfümgyártás fellegváraként tartják számon világszerte.

Az I. Világháború előtt kezdődött a Fragonard története: Eugéne Fuchs, akit elbűvölt a parfümök világa, elhatározta, hogy a francia riviérán saját parfümboltot nyit. A Parfumerie Fragonard 1926-ban nyitott meg. A név, melyet a kis boltnak kölcsönzött, egy híres Grasse-i festő neve, ezzel szerette volna Fuchs kifejezni azt, hogy üzlete összhangban van a hagyományokkal.
Jean-Honoré Fragonard (Grasse, 1732. április 5. - Párizs, 1806. augusztus 22.): francia festő, a rokokó korának elismert művésze.
A forradalom előtti Franciaország ismert művészévé vált, könnyed vonalvezetésű, remek színeket alkalmazó, gyakran szerelmi témájú zsánerképeivel, valamint tájképeivel. Rézkarcokat is készített. Ennyit az elnevezésről és a történeti előzményekről.
A itt ízelítőt kapunk a parfümök és illatszerek gyártásának folyamatából, betekintést nyerhetünk, hogyan is készülnek ezek a remekművek. Aki még nem járt ilyen helyen és szereti a parfümöt, annak óriási élmény. Helyi idegenvezetők viszik körbe a vendégeket és kommentálják a látottakat. Részletes összefoglalót kapunk a világ különböző részeiről hozott, válogatott összetevőkről. Megillatolhatjuk a kis tégelyekben kihelyezett tiszta összetevőket, mint pl.: citrom, fahéj, alma, vanília és még sorolhatnám. A cég parfümökön kívül szappanokat, krémeket, tusfürdőket is gyárt. A részletes ismertető után lehetőség adódik a teljes termékskálát illatolni, válogatni és vásárolni.


A Franciaországban, a festői Provence-ban található az európai Grand Canyonként is emlegetett Verdon-kanyon. A Les Gorges du Verdon, vagyis a Verdon-szurdok Franciaország egyik legszebb természeti látványossága, Európa legnagyobb szurdoka.A szurdokot a Verdon-folyó alakított ki az évmilliók során. Az egyes helyeken 800 méter mély kanyonban, 21 kilométeren át kanyarog a Verdon-folyó, míg el nem éri a mesterségesen kialakított Lac de Sainte-Croix nevű tavat. A szurdok létrejötte annak köszönhető, hogy a víz mintegy 25 millió év alatt erodálta a mészkövet. 1997-ben ezen kivételesen gyönyörű vidék megóvására jött létre a Parc Natural Régional du Verdon.
A lélegzetelállító látvány csak az egyik jutalma a túristának, aki ide látogat. A Verdon-folyó, a vízisportok (kajak, kenu) kedvelőinek paradicsoma, a meredek mészkő oldalfalakat pedig a sziklamászók veszik birtokba. Hát ezt az élményt szeretnénk megosztani vendégeinkkel.


7. nap: A délelőtti órákat Frejus-ban városnézéssel töltjük, délután a város tengerparti strandján fürdünk. A szállásunk felé hazaútban egy nagy bevásárló központban lehetőség adódik vásárlásra.


Frejus területe már a föníciaiak idején lakott volt, majd a rómaiak "Forum Julii" nevű települése állt itt. A Julius Caesar (az alapító névadó) idején itt húzódótt az adriai út, mely Olaszországot kötötte össze Spanyolországgal. Kikötője a Földközi-tenger egyik legfontosabb kikötője volt.
A Saint-Léonce római katolikus társkatedrális Fréjus legjelentősebb egyházi építménye, illetve műemléke. Az V. században épült katedrális és keresztelő kápolna, a meroving építészet szép példája. A templom része egy komplex középkori erődített épület együttesnek, amely plébánia templomból, katedrálisból, keresztelő kápolnából, püspöki rezidenciából és kolostorból állt és a legrégebbi keresztény épület együttes Provence-ban. Érdekessége, hogy az V. században épült részek egészen az 1925-ben végzett rekonstrukcióig rejtve maradtak. Idegenvezetőnk kíséretében megnézzük a római kori arénát, majd besétálunk az óvárosba. Külön hangsúlyt kap a Szent Leontinus társkatedrális.8. nap:
Pihenés, szabadprogram.

9-10. nap:
Hazautazás


Utazás: Autóbusszal.
Részvételi díj:
Bali 2 mobilházban 98.500.- Ft/fő

Előfoglalási kedvezmény január 20-ig 8.000.- Ft/főSzállás:
Bali tipusú mobilházakban, ahol 4 felnőtt kényelmesen elfér.
Ellátás: önellátás
Szolgáltatás: idegenvezetés, utas-kísérés.
Indulás: 2018. augusztus 31-én 19:30 óra Zalaegerszeg Kovács Károly tér.
Haza érkezés: 2018. szeptember 9-én a hajnali órákban.
Csatlakozási lehetőség: Gellénháza, Lenti útvonalon. Határátlépés Rédicsnél.
Biztosítás: Külön kérésre csoportos ( min. 10 fő esetén ) betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás ( 560.- Ft/fő/nap ) köthető.

FIZETÉSI FELTÉTELEK:
Előleg: 25.000.- Ft/ fő a jelentkezéskor.

A teljes részvételi díj kiegyenlítésének határideje: 2018. július 15.

4. Belépődíjak:
Az árak tájékoztató jellegűek!
Városnézés dottóval kb.:20 Euró / 2 alkalomra /
Hajókirándulás 15 Euró
Monte Carlo kaszinó: 12 Euró
Monaco - Kaktusz kert: felnőtt 7 euró, gyermek 3 Euró
Monaco - Óceanográfiai Múzeum felnőtt 17 Euró, diák 8 Euró


Jelentkezéskor szükséges adatok:........................Név, telefonszám, email cím megadásával a zalaegerszeg@adriatours.hu vagy a +36 20/9815934-es telefonon dr Pószáné Róka Katalinnál

Az előleg befizetésével az autóbuszon rendelkezésre álló szabad helyekből lehet választani.

Egyéb tájékoztatás:

Szállásunk .Douce Quiétude ***** Franciaország - Côte d'Azur - Saint-Raphaël


Miért pont a Douce Quiétude kemping
Agay és St-Raphaël strandjai mintegy 5 km-re fekszenek. A kemping hatalmas medencéiben is lubickolhatunk. Persze a vízi csúszdák kiemelt népszerűségnek örvendenek. A piciket pedig kis medence, kis csúszda és kis játékok várják.
Napi bevásárlásainkat elintézhetjük a boltban, de pizzéria és étterem is rendelkezésünkre áll a kemping területén.
Magas színvonalú animáció is működik; aerobic, vízi gimnasztika, sportversenyek és gyerekjátékok formájában.
A Douce Quiétude kemping esténként diszkóval várja a táncolni vágyókat. Természetesen a helyiség hangszigetelt.
A kemping új botanikus kertje tökéletes egy kellemes sétához.

Programlehetőségek és medencék
Úszás
2 külső medence
1. úszómedence (2018.04.13 - 2018.09.14)
2. úszómedence (2018.04.13 - 2018.09.14) 20 x 10 m, mélység 0,85 and 1,7 m között (fűtött)
1 befedhető gyermekmedence (2018.04.13 - 2018.09.14) 7 x 5 m, mélység: 0,35 m (fűtött)
úszósapka nem kötelező
úszósort nem megengedett
napozóágy a medence környékén ingyenes
Egyéb vízi élmények
1 vízicsúszda (2018.04.13 - 2018.09.14)
3 örvénymedence? vízi játszótér
kemping 5 km-re Földközi-tenger-tól-től (egy homokos stranddal)
Spa és wellness
wellness- & szépségápolás (masszázs, fodrász, manikűr, pedikűr)

Sport és játék
nagy játszótér
bérelhető kerékpárok (2018.04.13 - 2018.09.14) a kempingben: városi kerékpár, hegyi kerékpár, elektromos kerékpár, gyermekkerékpár és biciklis gyerekülés
kosárlabda
íjászat
fitneszterem (beltéri)
golf: 9-lyukú, 18-lyukú val green fee csökkentése (3 km)
boccia
minigolf
többfunkciós sportpálya
lovaglás: a környéken: órák vehetőek és kirándulások vezetővel
pónilovaglás: a környéken: órák vehetőek és kirándulások vezetővel
asztalitenisz
tenisz: a kempingben (1 megvilágított kültéri pálya)
röplabda
Szórakozás
az animáció célcsoportjai: kisgyermekek, gyermekek, tinédzserek és felnőttek
az animáció idoszaka: 2018.06.30 -tól/-től 2018.08.30 -ig (beletartozik)
az animáció beszélt nyelvei: Holland, Angol és Francia
Szolgáltatások
Étterem és bár
étterem (2018.04.13 - 2018.09.14)
étel elvitelre
bár
snack bár
Egyéb szolgáltatások
recepció: elfogadott bankkártyák: Mastercard és Visa
wifi: az egész kempingben (fizetendő) csak központi helyen (ingyenes)
internet pont: fizetendő
szupermarket (2018.04.13 - 2018.09.14)
szuvenír bolt
kis bevásárló utca2.Érkezéskor mobilházanként 300 Euró kauciót kell fizetni készpénzben, ami távozáskor természetesen visszajár, ha mindent tisztán és épségben átadunk.

3.Takaró, párna van, ágynemű-huzatot, lepedőt hozni kell.


Jelentkezés: +36/ 20- 9815934 dr Pószáné Róka Katalin Adria Tours Zalaegerszeg.Dalmácia 2018. szeptember 11-18.
Több napos külföldi utakNyaralás Dalmáciában.....2018. szeptember 11 - 18.Dalmácia egykori fővárosát, Zadar-t nézzük meg idegenvezetéssel, ahol kőbevésett emléket találunk Könyves Kálmán királyunkról........... Horvátország talán legszebb nemzeti parkja, a Krka Nemzeti Parkba látogatunk, megnézzük a Krka folyó által kialakított vízeséseket, zúgókat, mésztufa padokat, tavakat. Azt mondják "Aki egyszer itt járt, az visszatér..........A legszebb fekvésű horvát városban, Sibenikben sétálunk idegenvezetőnk kíséretében. A várost a Krka folyó határolja, a szárazföld felől a Subicevac dombjai adják a hátteret...........Nin város ősi magja egy folyóvölgy homok - és gyógyiszap zátonyára épült, ma is csak hidakon lehet megközelíteni, viszont templomában hét horvát uralkodót koronáztak. Ide invitáljuk idegenvezetőnk kíséretében...........Hajókirándulás keretében a Kornati - szigetcsoporton elhelyezkedő Kornati (vagy más szóval korona) Nemzeti Parkot látogatjuk meg. Honnan az elnevezés " Mik ezek a "koronák". Megtudhatja, megcsodálhatja, ha velünk tart.


1.nap
Zadarban a 4. és 6. század között terjedt el a kereszténység. A 6. századra már püspöke is volt a városnak. Új keresztény központot alakítottak ki a fórumtól északra, ahol egy bazilikát is emeltek. 537-ben a Bizánci Birodalom része lett a város. A 7. században szlávok és avarok telepedtek le a környékre.
A Horvát Királyság megalakulásával helyi horvátok átvették a város vezetését. A 10. században a neve már horvát alakban szerepelt, amely igazolta, hogy a városban az összes fontosabb pozícióját a horvátok uralták.
Horvát uralkodóház kihalásával 1105-ben Könyves Kálmán király hadjárata során katonai beavatkozás nélkül kiegyezett a várossal, amely elismerte a magyar király fennhatóságát. Kálmán ezután ünnepélyesen bevonult Zadarba (magyar nevén Zára).


Kálmán látogatásának emlékét őrzi az általa építtetett zárai Szűz Mária monostor harangtornyán mai napig látható latin felirat.
Magyarul a következőképpen hangzik:
Urunk Jézus Krisztus megtestesülésének 1105. évében. A győzelmet követően és a béke Istentől elnyert jutalma után, miután bevonult Zárába, Kálmán Magyarország, Horvátország és Dalmácia királya, saját költségén építtette és emeltette Szűz Máriának ezt a tornyot

Mára Zadar gyönyörű kisváros a tengerparton, egyike Horvátország legszebb és leglátogatottabb településeinek.

Idegenvezetőnk kíséretében az alábbi látnivalókat nézzük meg:
Szent Donát-templom a város legismertebb szimbóluma.
A 9. században kezdték építeni, azonban pontos adatok nem állnak rendelkezésre.
Az első írásos emlék a templomról a bizánci Bíborbanszületett Konstantin császár uralkodása (10. század) alatt keletkezett.
A templom a kora román kor legértékesebb műemléke Horvátországban.
27 méter magas és 22 méter széles.
Maga a körkörös elrendezésű alaprajza a bizánci korra emlékeztet.
Nyers dalmát kőfalakkal megépített külső homlokzata igazodik a helyi horvát építészethez. Az önmagában is kör alakú templomhoz kisebb, ugyancsak kör alakú apszisok épületek a keleti oldalon.
A Szent Donát-templom és a püspöki palota előtt áll a fórum . Ezt a teret az i. e. 1. században hozták létre. A háromoldalú fórumon egy csarnok állt, ahol több szobor is ki volt állítva. A Népek tere a zadari élet központja a középkortól kezdve napjainkig. Ide fut be a Tengeri kapu, s az innen induló Főutcán keresztül érjük el Zadar látnivalóit. A tér legfontosabb épületei az Óratorony, a Loggia és a Városháza.


Szent Anasztázia-katedrális építését még Szent Donát püspök kezdte, valójában csak a XII. századra készült el. A katedrális homlokzatán gótikus stílusban faragott rózsák találhatók. Az épületet romantikus alakok díszítik. Dalmácia középkori építményeinek egyik legérdekesebbike. A velencei uralom idején Dandolo dózse végzett jelentős átalakításokat a templomon. Belső teret díszítő képek az ifjabb Palmától és Carpacciótól származnak. A harangtornya ma Zára egyik jelképe, amelyet a középkorban kezdtek el építeni, de csak 1892-ben fejeztek be. A tervezője Thomas Graham Jackson angol mérnök volt.
A zadari Szűz Mária bencés női kolostort Krešimir horvát király egyik rokona, Čika asszony alapította háromhajós bencés monostorként 1066-ban. Čika asszony lánya maga is beköltözött a kolostorba, 1111-ben elhunyt, sírboltja a templomban található. A zárai kolostort Könyves Kálmán király is támogatta, miután horvát királlyá koronázták Tengerfehérváron (Biográd). Ő emeltette a tornyot 1105-ben. Ez a torony a legrégibb dalmát harangtoronyként hirdeti a hosszabb-rövidebb ideig tartó magyar jelenlétet ezen a vidéken. A templom átépítése a XV. század közepén kezdődött. Ekkor kapta gótikus-reneszánsz homlokzatát. Belsejének a kiképzése barokk.

Zadar látnivalóit bemutató sétánkat érdemes a Szárazföldi kapunál (horvátul: Kopnena vrata) kezdeni. A Szárazföldi kapu avagy Városkapu római alapokra épült. Az eredeti római Városkapu súlyosan megsérült, ezért 1543-ban Michele Sanmicheli olasz építész vezetésével ujjáépítették. A kapu ékkövén Szent Kreseván látható (Zadar védőszentje), majd felette a velencei uralomra utaló szárnyas oroszlán jelképe. A diadalív formájú kapu az egyik legszebb és legjobb állapotban megmaradt műemlék egész Dalmáciában.Az újdonsült látnivalók között megnézzük a lépcsőket, melyek a tengerbe tartanak. A lépcsők mögött lyukakat találunk, ahonnan különböző zörejek hallatszanak. Ez a híres zadari Tengeri orgona.
A lépcsők mintegy 70 méter hosszan tarkítják Zadar fehér mészkő sétányát. Megálmodója Nikola Basic építész. Elkészülte után azonnal a helybéliek és a turisták kedvelt találkozóhelye lett.
A fehér mészkő sétány legvégén található a "Nap köszöntése" című fényjáték. Sétánk végén szálláshelyünkre, Sveti Filipi Jakov-ba utazunk.
Sveti Filipi Jakov népszerű apartman-település a Hotel Alba mellett, a tengerparttól 100 méterre, Sv. Filipi Jakov hangulatos óvárosától kb. 300 méterre helyezkedik el. Az apartmanok zöld környezetben, hangulatos mediterrán sorház épületekben találhatóak. Egyszerűen, de barátságosan berendezettek, tökéletes választás azok számára, akik elérhető áron szeretnének a tengerparton pihenni, és mellette szívesen tesznek egy sétát a közeli óvárosban.2. nap. Pihenés, fürdés.3.nap. Fakultatív program keretében délelőtt elutazunk a Krk Nemzeti Parkba, a délutáni órákban Sibenik városát nézzük meg idegenvezetéssel.

A Krka Közép-Dalmácia legnagyobb folyója. A Knin melletti Dinaridák lábánál ered és keskeny sziklafalak között, vízeséseken, tavakon keresztül jut el a tengerbe. A folyó legszebb szakasza a Skradintól kezdődik, mely már a Krka Nemzeti Park részét képezi. 1985-ben minősítették nemzeti parkká.

A Krka-folyót csaknem teljes egészét magába foglaló Krka Nemzeti Park Horvátország lenyűgöző, szemet gyönyörködtető természeti képződménye. Vízesései, sziklái lélegzetelállítóak. Különleges állat- és növényvilága figyelemre méltó. A mésztufa, a Krka Nemzeti Park alapvető jelensége, gyakori a dinári karszt felszíni vízfolyásaiban, de ritkán épít olyan vízeséseket, mint amilyenek a Krka folyón találhatók.


A mésztufa, a vízből leülepedett kőzet, mely a tufát létrehozó részeken halmozódik fel (mohán, algán, egyebeken), különféle geomorfológiai alakzatokat hoz létre.
A park szépsége elvarázsolja az embert, nem lehet nem szeretni, visszatérésre csábít, rabul ejt. Így lehetne összefoglalni azt az élményt, melyet Krka Nemzeti Parkban átélsz.
Körbejárjuk, megnézzük a Skradinski buk zuhatagait, a mésztufagátak mentén kialakult erdőkben patakokká szétterülő és tavakba formálódó folyó ezernyi formáját.
Mert itt valóban a víz az úr. Hatalmas erejével épít és rombol, szelíden kanyarog a fák között, majd bömbölve, harsogva lezúdul a sziklákon, hogy tóvá szelídülve fürdésre csábítson, majd továbbszaladva hajókat cipeljen a hátán.

A nemzeti park fő attrakciója a nagy vízesés (skradisniki buk). Itt úszni is lehet a kijelölt területen, a legalsó vízesés alatti medencében.
A 400 m hosszú, 100 m széles területen 17 vízesés található, az első és az utolsó vízesés közötti szintkülönbség 47 m. A legnagyobb vízesés magassága 37 m.A Skradinski buk -on találhatók a Krka vízerőmű maradványai. Az erőművet 1895 -ben építették és abban az évben már működött is. Ante Supuk építésznek és Vjekoslav Meischner mérnöknek köszönhetően Sibenik számos más európai várost megelőzve kapott villamos energiát.A Krka vízeséstől egy fahídon haladunk tovább, majd egy kis faluhoz érkezünk.
Itt minden természetes alapanyagból épült fel.
Néprajzi kiállítást, szuvenír boltot, sőt még egy működő vízimalmot találunk, ahol kukoricát őrölnek.
Bemutatják, hogy a népi mesterségek, mi mindenre használták fel a víz energiáját.

A Krka folyó területe kulturális és történelmi emlékekben gazdag, az őskortól napjainkig őrzi az emberi alkotások nyomait.
Itt találhatók arómai Scardona vízvezeték maradványai, a Burnum római katonaitábor romjai, valamint a 14. századi horvát erődítmények maradványai.
A nap további részében úti célunk Sibenik.
Sibenik erődjének alapítása a múlt ködébe vész, de a 9. században már bizonyosan állott. A város az erőd körül alakult ki.
Magyar forrásból először 1066-ban említik a várost, amikor is Szent László király elfoglalja.
Okirat elsőként 1096-ban szól a városról, VI. Kresimir Petar horvát királlyal kapcsolatban. 1167-ben Sibenik az magyar-horvát uralkodótól, III. István Árpád-házi királytól autonómiát kapott. A város 1180-tól bizánci uralom alatt állt. A gyakori hatalomváltások ellenére a város fejlődése ez időszakban is töretlen volt.
1412-től 1797-ig ismét a velenceiek foglalták el és irányították Sibeniket. Ez követően 1918-ig az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott.
Nikola Tesla tervei alapján egy erőmű épült a Krka-folyón, amely váltóárammal működött, és 1895. augusztus 28-án állítottak üzembe. Sibenik tehát Horvátország legelső városai közé tartozott, amely villanyvilágítással volt ellátva.
Az első világháború végén olaszok szállták meg Sibeniket, majd 1920-ban a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság részévé vált, amelyből később Jugoszlávia kialakult.

Sibenik óvárosa hamisítatlan középkori hangulatot áraszt, ugyanakkor különleges a horvát városok sorában, nem a tengerpartra épült - ahogy a legtöbb adriai, középkori város - hanem a Krka folyó partjára.A város első számú látnivalója a monumentális, római katolikus Szent Jakab Katedrális, a šibenik-i püspökség székhelye, 2000 óta az UNESCO Világörökség része.
A templom alapkövét 1431. április 9-én tették le. A gótikus stílusú templom építésénél kezdetben velencei és helyi mesterek dolgoztak.
1441-ben Šibenik város tanácsa a munkát a zárai (ma Zadar) Juraj Dalmatinacra vagyis Dalmáciai György-re bízta, akit Velencében Giorgio Orsini néven is ismertek. Ő egy oldalhajóval és apszisokkal, illetve keresztelő kápolnával bővítette ki a katedrálist és különböző díszítőelemeket alkalmazott, köztük a 71 kis emberi fejet ábrázoló szobrot a külső falon. Úgy vélik, hogy ezek az emberfők helyi lakosokat ábrázolnak. Dalmatinac 1473-ban bekövetkezett haláláig dolgozott a dómon.
1475-től a toszkánai Niccol di Giovanni Fiorentino mester reneszánsz stílusban folytatta a munkát 1505-ig . Ő fejezte be a dómot, a homlokzat felső részét, valamint a külső szobrokat, amelyek Szent Mihályt, Szent Jakabot és Szent Márkot ábrázolják. Ő építette a párhuzamos galériákat és tovább dolgozott a szentélyen. A katedrálist 1555-ben szentelték fel. Juraj Dalmatinac mester szobrát a templom előtt állították fel.A székesegyház mellett található a Városháza reneszánsz stílusú mészkő boltíves, vörös falfestésű épülete. 1533 és 1546 között épült, a velencei időszak fénykorában. Ma is eredeti funkciójában városházaként működik.


A Szent Mihály-erőd egy 70 méter magas homokkő-szikla tetején áll.
Itt kezdődött el Šibenik történelme. Építése a XIII. században vette kezdetét, északnyugati része már a vaskorban is létezett, a horvátok az illír erőd továbbépítésével erősítették meg és még a XVIII. században is építettek hozzá. Keleti irányból két jó állapotban fennmaradt torony védelmezte, az északi oldalon két sokszögű torony épült. Az építmény alaprajza egy szabálytalan négyszöget követ. A Szent Jakab katedrálistól egy meredek út visz fel az erődbe. Érdemes felmászni ide, mert nagyon szép kilátás nyílik innen az óvárosra, a Sibenik csatornára és a tengerre.

Ez időre már kellemesen elfáradtunk és vissza utazunk a szálláshelyünkre.
4.nap Fürdés, pihenés.5.nap Fakultatív program keretében ellátogatunk egy kis szigetre. Úti célunk Nin városa.
Nin egy folyótorkolatban fekvő 500 méter átmérőjű kis szigeten terül el.
A szigetet a folyó homokos-iszapos hordaléka hozta létre.
Az iszapról idővel kiderült, hogy gyógyhatású.
A környező települések is a folyó hordalékára épültek, így a környék tele van homokos strandokkal és gyógyiszappal.
Az óvárosba két XVI. századi kőhíd vezet be.
Az itt látható képek Böhringer Friedrich fotói.
A horvátok ősei a 7. században telepedtek le a vidékre. A várost ekkor Nonának hívták (rómaikori elnevezés), amely a középkori horvát állam bölcsője, a középkori Horvátország első közigazgatási, szakrális és kulturális központja volt. Nona a legrégibb horvát királyi székváros, Višeslav és Branimir fejedelem, Tomiszláv, IV. Krešimir Péter, Zvonimir és mások állandó vagy átmeneti székhelye.Ebben az időben a horvát püspöki székhely is itt volt. Az önálló horvát állam létezéséről VIII. János pápa 879. június 7-én kelt leveléből értesülünk amelyben áldását küldi a népnek, a földnek és az uralkodónak Branimir fejedelemnek Ninbe. Ez akkor a szokásos formája volt egy ország nemzetközi elismerésének. Ma ennek emlékére június 7-én ünneplik a város napját és a horvát diplomácia napját is. Ennek állít emléket Branimir fejedelem négy méter magas szobra Josip Poljan szobrászművész munkája.


1105-től Nin a Magyar Királyság része lett. 1205-ben II. András magyar királytól szabad királyi városi rangot kapott. Ez azt jelentette, hogy csak a királynak volt alárendelve és vezetőit maga választhatta meg. A város ekkor élte aranykorát. 1284 és 1328 között a gróf Subić család (későbbi Zrinyi család) irányítása alá tartozott. 1382-ben a város velencei uralom alá került és elveszítette a magyar királyoktól nyert kiváltságait. Ekkor erősítették meg a középkori falakat négyszögletes és hengeres tornyokkal. Ekkor épült a püspöki és a helytartói palota.


1500-as évek török fenyegetettsége bizonytalan életkörülményeket hozott, következménye a papság, a nemesség és a polgárság Zárába költözése volt.
1571-ben a török fenyegetéssel szembeni védelmi szempontok miatt lerombolták a várost. A lakosság elköltözött, a várost felgyújtották, majd a velencei hadihajókról nyitott ágyútűzzel lerombolták. Ezzel Nin megszűnt városnak lenni, csak az erődítmény maradt meg ahol csak kis számú szolgálónép és helyőrség lakott. A török veszély elmúltával ismét újjáépítették a várost amely ekkor nyerte el mai képét.
A horvát királyi vonalba - mi magyarok - Könyves Kálmán idejében jelentünk meg, amikoris XI. század végén elfoglalta Zadart és egész Dalmáciát. A magyar királyok Dalmácia elfoglalása után rendre visszaadták a városoknak a szabadságot. Először 1205-ben II. András adományozott szabad királyi város jogot Ninnek (és a többi elfoglalt dalmát városnak), majd ezt megerősítette IV. Béla és I. Anjou Lajos is.

Szent Kereszt-templomot a világ legkisebb katedrálisának is nevezik. A templom az óhorvát szakrális építészet legértékesebb fennmaradt példája, Nin egyik szimbóluma. Elhelyezkedésével és fehér falainak egyszerű szépségével uralja a teret. A templom a 9. században épült a horvát kereszténység korai szakaszában. Az egyetlen nini templom, amely eredeti formájában maradt fenn. Hosszúsága 7,80 méter, szélessége 7,60 méter, belső magassága 8,20 méter, falainak vastagsága 0,57 méter. A horvát királyok idejében a udvari kápolnaként szolgált. Körülötte számos középkori sírt tártak fel. Szépsége lenyűgözte a neves angol építészt, Thomas Jacksont is, aki a világ legkisebb katedrálisának nevezte.

Szent Miklós bizánci stílusú templom Nin városától nem messze, a Zadar felé tartó út jobb oldalán, egy kis dombon áll. A törökök megfigyelőtoronnyal fejelték meg az eredeti épületet.

A város központjában az egykori római fórum területén egy monumentális római templom maradványai találhatók. A templomot az 1. század második felében Vespasianus római császár uralkodása alatt építették. A császár neve a homlokzat frízén látható bevésve. A templom két részből áll:a nyugati oldalon található szentélyből és a keleti oldalon levő előcsarnokból.


6.nap
Pihenést, fürdőzést vagy alternatívaként fakultatív hajókirándulást ajánlunk a Kornati Nemzeti Parkba.

A Kornati Nemzeti Park Horvátország egyik jelképe. 220 km2 területen fekszik. Mintegy 150 kisebb-nagyobb sziget és sziklazátony alkotja. A Kornati Nemzeti Park a teljes horvát szigetvilág 12%-át teszi ki. Nevét a szigetcsoport legnagyobb tagjáról, a Kornat szigetről kapta. Az 1980-as évek elején nyilvánították természetvédelmi területté.


A Kornati-szigetcsoport az Adriai-tenger és a Földközi-tenger legtagoltabb szigetcsoportja. Az elbűvölő szépsége, áttetsző tisztasága és megőrzött gazdag tengeri világa miatt, már 1980-ban a szigetek nagyobb részét nemzeti parkká nyilvánították.
A szigetek leglátványosabb természeti jelensége a Donji Kornati nyílt tenger felé néző kliffjei. A kliffek, vagy más néven koronák (valószinűleg így keletkezett a Kornati elnevezés is) a nyílt tenger felé néző, 60-80 méter magas, meredek sziklafalak. A legmagasabb kornati kliffek Klobučar (80 m), Mana (65 m), Rašip veli (64 m) szigeteken találhatók.

Sv. Filipi Jakov-ból hajókirándulás keretében nézzük meg a Kornati szigeteket, valamint a Telascica Nemzeti Parkot. A kirándulás egész napos elfoglaltságot jelent.
Elhajózunk a Passmann és Kornati szigetek mellett, így érünk ki az Adriai tenger nyílt vizére. Láthatjuk a kliffeket, vagy koronákat, sőt, ha szerencsések vagyunk még a delfinek társaságát is élvezhetjük. A 2017-es utunkon egy delfinraj hosszan követte hajónkat. Kikötünk a Telascica öbölben. 10 perces gyaloglást követően elérjük az öböl, illetve a nemzeti park fő látványosságát, a Mir tavat. A tó 900 méter hosszú és 300 méter széles. Maximális mélysége 6 m. Mivel nincs édesvízi utánpótlása a párolgás miatt igen magas a sótartalma, ennek következtében elég szegényes a tó növény és állatvilága, fürdőzésre ellenben kiválóan alkalmas.


7.nap Fürdés, pihenés.

8.nap Reggeli után összecsomagolunk és várhatóan 8 órakor élményekkel tele haza indulunk.

Utazás: kényelmes autóbusszal.

Részvételi díj 6 fős apartmanban ( 4-5 fő elhelyezéssel ) ellátás nélkül:54.000 .- Ft/fő /min. 38 fő/,

Előfoglalási kedvezmény 2018. március 1-ig 7.000.- Ft/fő

Fakultatív programok ára:
Sibenik, Krka Nemzeti Park: 2000.- Ft/fő ( min. 30 fő) 3000.- Ft/fő min. 20 fő. + belépő 250 kuna.
Nin 1500.- Ft/fő (min. 30 fő) 2000.- Ft/fő ( min. 20 fő).
Hajókirándulás: várhatóan 300 kuna
BBP biztosítás: 550.- Ft/fő/nap.

A részvételi díj tartalmazza a stornó biztosítást, nem tartalmazza a fakultatív programok árát, a BBP biztosítást és a belépők árát.
Szállás: Sv Filip i Jakov apartmanokban.
Szolgáltatás: idegenvezetés, utas-kísérés.
Indulás: 05:00 óra Zalaegerszeg Kovács Károly tér.
Csatlakozási lehetőség: Bak, Pusztaszentlászló, Letenye.


Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.

692,294 látogató

Powered by PHP-Fusion copyright © 2003-2006 by Nick Jones.
Released as free software under the terms of the GNU/GPL license.